A növényi tejitalok közül az egyik legnépszerűbb a mandulatej. Ez nem véletlen, hiszen azon túl, hogy nagyon kellemes a zamata, nagyon sok értékes vitamint és nyomelemet is tartalmaz. Főleg akkor, ha házi mandulatejet készítünk, magas mandulatartalommal. A mandulatej elkészítése egyáltalán nem bonyolult, és a natúr verzióhoz mindössze 3 hozzávalóra van szükségünk: mandula, szűrt víz és só.
Házi növényitej egyszerűen
Amikor kiderült rólam, több, mint 20 éve, hogy tejfehérje érzékeny vagyok, és az addig megszokott tehéntejet ki kell váltanom növényi tejjel igencsak pislogtam, hogy az mi és honnan szerzek. Ma pedig már kedvünkre válogathatunk a márkák és a különböző növényi tejek között a boltok polcain.
Aki pedig nem szeretné a bolti verziókat vásárolni, az akár egy gomnyomásra készíthet növényi tejet otthon. Én ez utóbbi híve vagyok, mert amennyire csak lehet szeretem tudni, hogy mi kerül a tányérunkra, jelen esetben a poharunkba.
Leggyakrabban zabtejet készítek, de vannak olyan receptek, mint például a házi Nutella, amely mandulatejet kíván, így ez is havi rendszerességel készül.
Szerencsére mindössze 3 hozzávalóra van szükségünk: mandula, szűrt víz és egy csipet só.
Emelett pedig egy erős késes konyhai robotgépre, vagy egy NutraMilkre, amit én kifejezetten növényi tejek készítésére használok.
Házi mandulatej készítése
Az elkészítése úgy indul, mintha a mandulavajat készítenénk: a sütőben 130 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük a mandulát. A legfőbb célja és előnye a hőkezelésnek, hogy a hő hatására, a mandulában lévő olaj hamarabb kicsapódik, így könnyebben és gyorsabban végzünk a mandulatej készítésével. Ha sietsz, akkor kihagyható lépés, de ha belefér az időben, akkor mindenképp ezzel kezd!
Miután megpirult a mandula, eldöntheted, hogy zavar-e, hogy egy picit barnás árnyalatot kap a mandulatej, vagy teljesen fehéret szeretnél. Ez utóbbi esteben egy konyharuha segítségével könnyedén el tudod távolítani a manduláról a barna hártyát.
De ha nem zavar, akkor időt is spórolsz magadnak és a szervezetednek is jót teszel. Ugyanis élettanilag nagyon sok értékes tápanyag van például a mandulának a hártyás részében is. A mandula jótékony hatásairól már korábban írtam, ennek figyelembe vételével és a felhasználás célja alapján kell egy döntést hoznunk, hogy marad vagy megy a barna réteg.
Én, ha mandulatejet készítek, akkor rajta szoktam hagyni, viszont ha mandulából sajtkrém készül, akkor annak mindenképp jobban áll a fehér szín.
Akár így-akár úgy, következő lépésben mehet a mandula az aprítóba és tulajdonképpen egy mandulavajat készítünk. Azaz a robotgép segítségével addig aprítjuk a mandulát, hogy mandulakrémet kapunk. Ekkor hozzá adjuk a sót és a szűrt vizet, tovább dolgoztatjuk a gépet és már készen is vagyunk.
Azonban, ha nem csak natúr mandulatejet szeretnél készíteni, vagy akár szívesen kísérletezel más magokkal is, akkor nézd meg ezt a videómat, amiben 3 ízesített magtej receptet mutatok meg:
Mandulatej tárolása
A mandulatejet mindenképp hűtőben kell tárolni. Felhasználás előtt rázd fel, keverd fel alaposan, mert a szilárd részek leülnek az üveg aljára. Hűtőben maximum 7 napig tárolhatod.
PrintMandulatej házilag
- Author: melinda_smarta_boss
- Total Time: 35 minutes
- Adag: 1 liter 1x
- Diet: Vegan
Description
Készíts egyszerűen mandulatejet házilag!
Hozzávalók
- 150 g mandula
- 900 ml szűrt víz
- 1 csipet só
Elkészítés
- A nyers mandulát 130 °C-on 20 perc alatt megsütjük.
- 3 percre félretesszük, hűlni, majd mehet a késes aprítóba.
- A készülék teljesítményétől függően 8-15 perc alatt vajat készítünk, szükség esetén többször megállunk és a tartály oldaláról visszakanalazzuk a mandulát.
- Felönjük szűrt vízzel, hozzáadunk 1 csipet sót és még 2-3 percig mixeljük, hogy homogén állagú legyen.
- Ha nem NutraMilkkel dolgozunk, akkor egy szűrőzsákba öntjük az italt, és átszűrjük.
- A mandulatejet üvegbe töltjük és hűtőben tároljuk.
Megjegyzések
A tápanyag adatok csak tájékoztató jellegűek!
- Prep Time: 15
- Cook Time: 20
- Category: Alapanyag
Tápértékek
- Adag: 2 dl
- Kalória: 174 kcal
- Cukor: 1,3 g
- Só: 116 mg
- Zsír: 15 g
- Telített zsír: 1,1 g
- Telítettlen zsír: 13,9 g
- Szénhidrát: 6,5 g
- Rost: 3,8 g
- Fehérje: 6,3 g
Kulcsszavak: mandulatej