Nutella helyett ezt edd – vegán mogyorókrém

A Nutellát szerintem nagyon sok ember szereti, azonban azt a rengeteg cukrot, egészségtelen zsírt és mindenféle adalékanyagokat, amiket a gyártás során beletesznek a valódi, minőségi kakaó és mogyoró helyett annyira már nem. Azonban nem kell lemondanunk a csokis-mogyorókrém élvezetéről, mert házilag, sőt vegán opcióban is gyorsan és könnyen elkészíthetjük magunknak. Mutatom is a legjobb házi vegán nutella receptet!

Miből áll az eredeti Nutella?

Aki egyszer figyelmesen végigolvasta már a Nutella csomagolását, az tudja, hogy a mogyoró és a kakaó helyett tele van cukorral, pálmaolajjal és tejporral. Amerikában perre is mentek már pár éve a Nutella megtévesztő reklámja miatt, ami arra utalt, hogy egészséges élelmiszerről van szó, és a gondos anya milyen jót tesz, ha ezt adja a gyermekének reggelire. Sajnos épp ellenkezőleg! A Nutellának több, mint a fele cukor! Tehát ha reggelire ezzel kenjük meg a csemeténk kenyerét nagyjából fedeztük is a napi cukor szükségletét. Ha jól belegondolunk, elég életszerűtlen, hogy a nap folyamán már semmilyen formában ne vigyen be cukrot, ugye?

Hosszútávon innen egyenes az út az elhízáshoz és különböző civilizációs betegségekhez. Ezt pedig nem szeretnénk ugye, se magunknak, se a gyermeküknek?

A másik jelentős tétel a listán a pálmaolaj, ami nem csak egészségügyi, de fenntarthatósági aggályokat is felvet. Erről a témáról részletesebben ebben a videómban már beszéltem, így ezt most itt nem részletezem.

Miután elment a kedvünk a ‘mogyorókrémnek álcázott cukros pálmaolajtól’, mutatom a megoldást, hogy ha nem akarsz lemondani az élvezeti értékéről, viszont szeretnéd valóban egészségesebb formában fogyasztani.

A legjobb vegán házi ‘nutella’ recept

Ebben a receptben visszatérünk azokhoz az alapanyagokhoz, amit vártunk volna a gyárinál is, azaz a törökmogyoróra és a minőségi kakaóra. Fehér cukor helyett pedig olyan természetes édesítőket használunk, mint az aszalt datolya és a datolya szirup.

Vegán nutella hozzávalók:

  • 200 g törökmogyoró
  • 40 g cukrozatlan kakaópor
  • 60 ml datolyaszirup (lehet agave vagy juharszirup is)
  • 8 db datolya
  • 80 ml növényi tej
  • 15 ml kókusz olaj
  • 1 kk vanília őrlemény
  • 1/2 kk só

Elkészítése: 30 perc

Vegán nutella készítése:

1. Ha sikerül blansírozott (héj nélküli) mogyorót venni, akkor ezt a lépést megúsztad. Ha nem, akkor a tedd a mogyorót egy sütőpapírra és helyezd 180 fokos sütőbe 8-10 percere. Amikor elkezd illatozni és a láthatóan megreped, meglazul rajta a barna hártya szerű héj, akkor készen vagy. Tedd egy tálba és várd meg amíg kihűl.

A kihűlt mogyorót vedd a kezedbe, kezd el egymáshoz dörzsölni, hogy a barna héj lejöjjön. Tudom, kicsit kulimunka, de hidd el megéri 🙂

2. A mogyorót tedd egy késes robotgépbe, vagy strapabíró aprítóba és körülbelül 5-6 perc alatt készíts belőle mogyoróvajat. Ha kiülne az oldalára, akkor állítsd le, kapard vissza a tálba és addig dolgoztasd a gépet, amíg szinte folyékony, zsíros állaga nem lesz.

3. Add hozzá a többi hozzávalót, és dolgozd össze alaposan. Ez további 2-3 perc lesz. kóstold meg, és ha nem találod elég édesnek, akkor adj hozzá még egy kis datolyaszirupot, és még egyszer dolgozd össze.

4.  Tedd bele egy csinos üvegbe és hűtőben 1 hónapig tárolhatod. De szerintem ez sokkal hamarabb el fog fogyni mindenkinél 😀

Ha érdekelnek az egészséges, vegán édesség opciók, akkor nézd meg ezt a videómat is:

Ezek is érdekelhetnek:

Házi tahini Smarta konyhájából

Fantasztikus sós karamellkrém

Csokis-diós házi granola Smarta konyhájából

Fügés amerikai zabpalacsinta juharsziruppal

Tetszett? Oszd meg te is:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

barackos-smoothie

Bőrszépítő nyári barackos smoothie

Nyáron a bőrápoló készítmények mellett érdemes kihasználni a narancssárga színű gyümölcsök és zöldségek bőrvédő és bőrszépítő hatását is, és minél többet fogyasztani belőlük. Nem csak

meggyleves

Hideg mentás meggyleves 10 perc alatt

Nyáron sokkal könnyebb gyors, finom, és főzés nélküli leveseket tenni az asztalra, hiszen a piacok roskadásig vannak szezongyümölcsökkel, amiből válogathatunk. Ha pedig meg akarjuk hosszabbítani

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.