A tökéletes pite tészta

pite-teszta-recept

Mindenkinek kell egy tökéletes pite tészta recept, amit gyorsan el lehet készíteni, és mindig működik. Most megosztom veled az én pite tésztámat, amit nem csak pite sütéshez, hanem galette alapnak is használok. Pár alap hozzávalóra van csak szükség, és kézzel 10 perc alatt össze lehet állítani.

Pite tészta házilag

pite-smarta

Igaz, hogy be lehet már szerezni kész pite tésztákat is, és nekem is van olyan, hogy ezeket használom. Például, ha ügyfélnek fotózok, akkor azon van hangsúly az elkészült fotó minél gusztusosabb legyen. Ilyenkor, ha rövid a határidő, akkor az energiát és az időt inkább a fotózásba teszem, mint a tészta készítésébe.

Azonban, ha magunknak sütök, vagy van idő egy fotózáshoz kényelmesen előkészülni, akkor mindig házi tésztát gyúrok be, mert tényleg gyorsan megvan. Az egyetlen, amire viszont gondolni kell az a pihentetési idő. Bizony, hiába gyúrjuk be pikk-pakk ki kell várni azt a legalább 2×30 percet, amire jól használható lesz a pite tészta.

Mire van szükséged a pite tésztához?

pite-teszta-recept

Tényleg csak néhány alapanyagra van szükséged, azonban fontos, hogy ezeknek megfelelő legyen az állaguk!

Liszt: sima fehér lisztet használj, és mindenképp szitáld át!

Vaj: minél jobb minőségű a vaj, annál jobb lesz a végeredmény is. A vaj mindenképp minél hidegebb legyen, közvetlenül a felhasználás előtt vedd ki a hűtőből!

Porcukor: ezt is szitáld át!

Tojás: ha lehet, friss házi tojást használj, ne boltit

Víz: ez is akkor ideális, ha hűtő hideg. Ha tudod, hogy másnap pitét sütsz, akkor előző este tegyél a hűtőbe vizet, mert aznap reggel tudi elfelejted (legalábbis én igen), és nem fog lehülni 10 perc alatt 😉

Mire használhatod a tésztát?

pite-alap-teszta

A pite tésztát használhatod meglepő módon pite sütéshez 🙂 De ha nem klasszikus pitét készítenél, hanem egy rusztikus, könnyed galette-t, akkor ahhoz is tökéletes ez a tészta.

Galette recepteket találsz a blogon és a YouTube csatornámon is:

Citromos-áfonyás galette

Fahéjas almás galette :

Ha a tésztából kihagyod a porcukrot, akkor sós verzióban is készülhetnek a finomságok:

Ricottás-paradicsomos galette

Sonkás-tojásos mini pite

Spenótos-fetás quiche

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
pite-smarta

A tökéletes pite tészta


  • Author: melinda_smarta_boss
  • Total Time: 10 minutes
  • Adag: 1 1x

Description

Egy pite tészta receptre mindenkinek szüksége van. Ezt a receptet érdemes elmenteni 🙂


Hozzávalók

Skála
  • 195 g liszt
  • 100 g hűtőhideg vaj
  • 1 ek porcukor
  • 1/2 kk só
  • 1 nagy tojás sárgája
  • 3 ek hűtőhideg víz

Elkészítés

  • Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, a porcukrot és a sót, és összekeverjük.
  • Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat és az ujjaink között elkezdjük összedolgozni a lisztes alappal. Addig dolgozunk vele gyors mozdulatokkal (fontos, hogy a vaj ne olvadjon meg), amíg nagyobb rögökké összeáll.
  • A tojás sárgáját 1 evőkanál vízzel összekeverjük, hozzáadjuk a tészta alapunkhoz, és összedolgozzuk. Ha nagyon darabos még a tészta, akkor igény szerint további 1-1 evőkanál vizet adhatunk hozzá, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl lágy a tészta.
  • A kész tésztából golyót formázunk és óvatosan lelapítjuk egy koronggá, majd folpackba tekerjük és 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
  • Meglisztezett felületen, meglisztezett sodrófával kb. fél centis kört (jellegű) formát nyújtunk.

Megjegyzések

TIPP:Ha szeretnénk előre dolgozni, és egyszerre több adag tésztát is elkészítünk, akkor hűtőben 3 napig, fagyasztóban 2 hónapig tárolhatjuk.

A feltüntetett tápértékek tájékoztató jellegűek. A ténylege értékek eltérhetnek a felhasznált alapanyagok függvényében!

  • Prep Time: 10
  • Category: Desszert
  • Módszer: Sütés

Tápértékek

  • Adag: 1
  • Kalória: 1476 Kcal
  • Cukor: 8,5 g
  • Só: 313 mg
  • Zsír: 87,4 g
  • Telített zsír: 52,4 g
  • Telítettlen zsír: 35 g
  • Szénhidrát: 149,8 g
  • Rost: 5 g
  • Fehérje: 22,7 g
  • Koleszterin: 399,5 mg

Kulcsszavak: pite tészta

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

paradicsomos-cukkini

Paradicsomos cukkini egytál

Minden évben próbálom minél változatosabban ültetni a zöldségeket és a gyümölcsöket a kertemben, hogy a receptekhez tényleg friss és szezonális alapanyagokat használhassak. Természetesen fűszernövényekből sincsen

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.