Mandulavaj házilag – könnyen és egyszerűen

mandulavaj

A különböző magvajak egyre népszerűbbek, egyre több – főleg vegán – receptben találkozhatunk vele. Ennek ellenére azt tapasztalom, hogy nagyon sok a kérdés, vagy félreértés a magvajak körül. Ráadásul drágák is – főleg a mandulavaj -, így nem csoda, ha már egy recept olvasása közben, amely tartalmaz növényi vajat, elmegy a kedved az elkészítésétől. Szeretnék segíteni, hogy mi fán is terem a magvaj, és hogyan lehet egyszerűen, otthon is elkészíteni a mandulavajat.

Mi az a magvaj?

mandulavaj-hazilag

A magvaj kifejezés szerintem egy kicsit megtévesztő lehet, hiszen a klasszikus vajat kemény tömbnek ismerjük, amit jellemzően a kenyérre kenünk, és viszonylag semleges az íze.

Ehhez képest a magvajak folyékonyak, hordozzák annak a magnak az ízét, amelyből készítjük, és nem igazán jut eszünkbe kenyérre kenni.

Talán a mogyoróvaj lehet a kivétel, amit az amerikaiak imádnak kenyéren akár magában, de lekvárt is szívesen dobnak még a mogyoróvajra. Ezt nevezik ők PB&J-nek, azaz peanut butter and jelly -nek, de szerintem ez tőlünk azért messze áll.

Bár, már én is készítettem mogyoróvajas-epres granolát, de azért az mégis csak más, mint kenyérre kenni 😀

A magvajakat elterjedését köszönhetjük a vegán konyha térhódításának is, hiszen nagyon sok vegán receptben kerül elő valamilyen magvaj. A legjellemzőbb – és a legolcsóbb – a peanut butter, azaz a klasszikus mogyoróvaj – de bármilyen olajos magból készíthető magvaj (mandula, kesu, törökmogyoró, dió, napraforgó…)

Én a szezámmagból készített tahinire és a mandulavajra vagyok nagyon rákattanva. Ebből a kettőből mindig van a hűtőben, de ezek mellett sokféle verziót próbáltam már.

A törökmogyoró remek alapja a vegán Nutellának, a napraforgó vajat pedig szendvics alapnak is használtam már.

A kesuból egy kevés természetes édesítőszerrel (agave, juharszirup vagy méz) és fahéjjal mennyei desszertkrém készíthető.

Mi van a magvajban?

mandula-magvaj

Miután tisztáztuk, hogy szinte minden olajos megból lehet magvajat készíteni, a kérdés már csak az, hogy hogyan is készül, és mi van benne.

Az alap magvaj semmi mást nem tartalmaz, mint az adott magot, és esetleg egy csipet sót. Ha bolti, készterméket vásárolunk, akkor ezeken kívül adalékanyag, tartósítószer is lehet benne, éppen ezért is érdemes késztermék vásárlásakor nem csak az árat, de az összetételt is megnézni.

Hogyan készül a mandulavaj?

A készítés során először érdemes hőkezelni az adott magot, jelen esetben a mandulát.

mandula

Ennek két funkciója van:

1. Az egyik, hogy ha szeretnénk megszabadulni például a törökmogyoró vagy a mandula barna hártyától, akkor hőkezelés hatására ez sokkal könnyebben el tudjuk távolítani.

Ez a művelet nagyon egyszerű, konyharuhára borítjuk a magot, ráteszünk egy másik konyharuhát és a két ruha között a kezünkkel addig „masszírozzuk”, amíg le nem jön a barna rész.

Bár élettanilag nagyon sok értékes tápanyag van például a mandulának a hártyás részében is, ami miatt érdemes rajta hagyni, és csak indokolt esetben távolítsuk el. A mandula jótékony hatásairól már korábban írtam, ennek figyelembe vételével és a felhasználás célja alapján kell egy döntést hoznunk, hogy marad vagy megy a barna réteg.

2. A másik célja és előnye a hőkezelésnek, hogy a hő hatására, a mandulában lévő olaj hamarabb kicsapódik, így könnyebben és gyorsabban végzünk a mandulavaj készítésével.

Milyen eszközre van szükség a magvaj készítéséhez?

A mandulavaj készítéséhez egy masszív késes aprítóra van szükség , ami bírja terhelést, mert egy sima aprítót sajnos egy ilyen művelettel simán ki lehet nyírni. Én a Nutramilkemet használom erre a célra is, bár másik tartályt, nem azt, amivel a magtejeket készítem.

A még meleg mandula megy bele a késes aprítóba egy csipet Himalája só kíséretébe és kb. 8-15 perc alatt (a gép teljesítménytől függően) el is készül a selymesen krémes, illatos mandulavaj.

mandulavaj-keszitese

Ha nem Nutramilket használsz, akkor időnként érdemes lekapcsolni az aprítót, és egy spatulával a tartály faláról visszakaparni a kicsapódott mandula darabokat.

Illetve akkor is érdemes szünetet tartani, ha érzed, hogy kezd a gép kicsit túlmelegedni, nehogy leégjen, mert a legtöbb készülék nem ilyen hosszú, folyamatos üzemre van tervezve.

Mire lehet használni a mandulavajat?

A mandulavaj, de mindenféle magvaj nagyon sok féle módon felhasználható. Én leggyakrabban vagy a smoothie-ba teszek egy teáskanálnyit, vagy a reggeli zabkására kanalazok belőle. De szuper süteményeken is, kávéban is vagy csak úgy kiskanállal magában, ha épp délután egy falat nasira vágyom. 

Itt találsz is konkrét recept ötleteket magvajak felhasználásra:

Mandulás latte

Fahéjas-mandulás szilvás sült zabkása

Répatorta energiagolyó

Egyéjszakás zabkásák

Meddig és hogyan tárolható a mandulavaj?

Az alap mandulavaj körülbelül 2-3 hónapig áll el a hűtőben. Ha bármilyen ízesítőt teszel hozzá, például édesítőt, fűszereket, akkor ezek lerövidíthetik a tárolási időt! Ebben az esetben maximum 1 hónappal számolj.

Remélem, hogy Ti is kedvet kaptok a magvajakhoz, és ha eddig még nem készítettetek, vagy nem használtatok ilyeneket, akkor a jövőben Ti is magvaj rajongók lesztek 🙂

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
mandulavaj-hazilag

Házi mandulavaj


  • Author: melinda_smarta_boss
  • Total Time: 30 perc
  • Adag: 1 1x
  • Diet: Vegan

Description

Könnyen és egyszerűen készíthetünk mandulavajat akár házilag is. 


Hozzávalók

Skála
  • 300 g nyers mandula
  • 1 csipet Himalája só

Elkészítés

  1. A nyers mandulát 130 °C-on 20 perc alatt megsütjük.
  2. 3 percre félretesszük, hűlni, majd mehet a késes aprítóba.
  3. A készülék teljesítményétől függően 8-15 perc alatt vajat készítünk, szükség esetén többször megállunk és a tartály oldaláról visszakanalazzuk a mandulát.

Megjegyzések

Üvegben, hűtőben 2 hónapig tárolhatjuk.

A tápanyag adatok csak tájékoztató jellegűek! 

  • Prep Time: 10 perc
  • Cook Time: 20 perc
  • Category: Alapanyag

Tápértékek

  • Adag: 100 g
  • Kalória: 579
  • Cukor: 4,4 g
  • Só: 4 mg
  • Zsír: 49,9 g
  • Telített zsír: 3,8 g
  • Telítettlen zsír: 46,1 g
  • Szénhidrát: 9,1 g
  • Rost: 12,5 g
  • Fehérje: 21,2 g
  • Koleszterin: 0 mg

Kulcsszavak: mandulavaj

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.