Milyen mosógépet vegyek ? – Ezekre figyelj oda vásárláskor

legjobb_mosogep

A mosógép energiahatékonysága ma talán még fontosabb, mint valaha, de ez nem minden! Emellett sok mindent át kell gondolni, mielőtt az ember elkötelezi magát egy készülék mellett, hiszen akár 10 évig is velünk lehet, és segítheti a mindennapokat. Van néhány kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, amikor felmerül a kérdés, hogy „milyen mosógépet vegyek?”. Elöl vagy felül töltős? Hova lesz elhelyezve? Mekkora a mosógép kapacitása? Mennyi a fogyasztása? Milyen a gép zajszintje? Milyen speciális funkciókat tudsz tényleg kihasználni? Mennyi rá a garancia? Ezeket érdemes átgondolni, mielőtt új mosógépet választunk. Többek között ezekkel a témákkal fogok foglalkozni, hogy megkönnyítsem a választást!

Nulladik lépés: gondold át az alapokat – milyen mosógépet vegyek

milyen-mosogepet-valasszak

Méret és használat

Amikor felmerül a kérdés, hogy „milyen mosógépet vegyek?” nem igazán tudja az ember, hogy hol is érdemes elindulni. Talán mondanom sem kell, hogy mennyire fontos, hogy pontosan tudjuk nem csak a kiválasztott gép méretét, de a helyét is, ahova kerül. Mielőtt rábólintunk egy adott gépre győződjünk meg róla, hogy kényelmesen el fog férni, és mi is tőle. Az ajtónak is legyen elég hely. Ha például közvetlenül polc alá fog kerülni a gép semmiképpen ne gondolkodjunk felültöltős verzióban. Sok variáció van már a piacon, például a keskeny kialakítású gépek, amik direkt szűkebb helyekre lettek tervezve.

Másik fontos dolog, amit érdemes átgondolni, hogy már célirányosan tudjuk elkezdeni a nézelődést, hogy mennyit fogjuk használni a gépet. Ezt befolyásolja a dob mérete, ugyanis ha egy több tagú család kisebb kapacitású gépet vesz, többször kell azt használni, így a fogyasztása is jelentősen megnő. Átlagosan

  • 1 főre: 3-4,5 kg
  • 2 főre: 5-6 kg
  • 2 gyermekes családnál: 7-9 kg
  • 3 vagy több gyermekes család esetén 10 kg feletti mosógép az ajánlott.

Mosógép energiaosztály

energiatakarekos-mosogep

Ha már a fogyasztást említettem fontosnak tartom felhívni a figyelmet az energiaosztályba sorolásra is, ami támpontot adhat ehhez. Talán ma ez az egyik döntő tényező, ha felmerül a kérdés, hogy milyen mosógépet vegyek.

Az osztályzás A-G-ig terjed, a legjobb kategória az A, a legrosszabb pedig a G. Ez az energiafelhasználást és a vízfogyasztást osztályozza, amit a gyártók éves szinten határoznak meg. Minél magasabb osztályzást kap egy gép, annál energiatakarékosabb. A legújabb Candy mosógép, a Candy RapidÓ PRO például az új európai jogszabály szerint energiahatékonysági osztálya A, ami megfelel a korábbi A+++-40%-nak.

Centrifuga és zajszint

A gép technikai oldalait is érdemes átgondolni, mint a centrifuga és a zajszint. Az előbbi a fordulatszámot jelöli, ami minél magasabb annál szárazabb lesz a ruha. Sokan nem tudják, hogy minél érzékenyebb egy anyag, annál kisebb fordulatszámon érdemes mosni, hogy ne sérüljön.

zajszint is fontos tényező, egy átlagos centrifuga zajszintje nagyjából 74dB. Összehasonlításként egy átlagos beszélgetésé pedig 60 dB. A mosás legzajosabb része általában a centrifuga, így minél kisebb az az érték, annál csendesebb lesz a gép. Emellett érdemes tudni, hogy az inverter motorral rendelkező készülékek nagyságrendekkel halkabbak, mint a hagyományos, szénkefés motorral ellátottak, ráadásul sokkal tartósabbak is.

Elöl vagy felültöltős mosógép, milyen mosógépet vegyek?

Mind a két verziónak megvan a maga előnye és hátránya egyaránt. Fontos tehát, hogy alaposan átgondoljuk, hogy melyik is lenne ideális számunkra.

Felültöltős mosógép előnyei és hátrányai

felultoltos-mosogep

A felültöltős mosógépek általában keskenyebbek, így szűkebb helyen jobban elférnek mint elöltöltős társaik. Egy másik nagy előnyük, hogy a kifelejtett ruhák bármikor hozzáadhatók a mosáshoz. Hátrányuk viszont, hogy általában nem a legenergiatakarékosabbak és ahogy már említettem, polc alá sem tehetők be. Sokan nem tudják, hogy nem az összes felültöltős mosógép fehér. Például a Candy antracitszürke felültöltős mosógépe kitűnő választás lehet, ha egy felültöltős, de nem fehér mosógépet szeretne az ember, ami ráadásul még okos is. A Candy mosógépek között is rengeteg felültöltős van a 6 kg-tól egészen a 8 kg-os kapacitásig, mindenki talál a saját igényeinek megfelelőt.

Elöltöltős mosógép előnyei és hátrányai

milyen_mosogepet_vegyek

Sok embernek nem szimpatikusak, mivel le kell hajolni a betöltésükhöz. Amikor én váltottam, nekem is volt némi rossz érzésem emiatt, de nagyon hamar megszoktam, és ma már egyáltalán nem kényelmetlen. Ami ezeknek a modelleknek talán a legnagyobb előnye, hogy takarékosabbak, kevesebb mosószert igényelnek, és nagyobb kapacitásúak. Nem csak a polc alá mehetnek be, hanem fölöttük akár egy szárítógép is elfér. Sőt akár a pult alá a konyhában is elhelyezhetők. A Candy mosógépek között rengeteg elöltöltőset találunk, itt is akad választék bőven méretben, kapacitásban és színben is.

Speciális és tényleg hasznos mosógép funkciók

Vannak nagyon jól hangzó, de tulajdonképpen sok mindent nem érő funkciók, amik arra szolgálnak, hogy még kívánatosabbá tegyék az adott terméket. Érdemesebb jobban utána nézni a dolgoknak, mielőtt hagyjuk, hogy elcsábítson egy-két hangzatosan elnevezett funkció, és végig gondolni, hogy valóban ki fogjuk-e használni. Felmérések szerint az átlagos mosógép felhasználó maximum 3 programot használ, és csak kevesen használják ki a gépek nyújtotta lehetőségeket.

Azonban vannak olyan modern megoldások – amikről esetleg még nem hallottunk korábban – amelyek megkönnyítik nem csak a készülék használatát, de egy mosással most ismerkedő életét is könnyebbé tehetik (és talán kevesebb fehér zokniból lesz rózsaszín 🙂 )

Vannak Candy mosógépek, amik már gőztisztító funkcióval is el vannak látva. Mondanom sem kell, hogy ez mekkora előnyt jelent, hiszen ez lehetőséget ad a vasalási idő lerövidítésére és a szagok egyidejű eltávolítására. A RapidÓ PRO Steam Hygiene Plus programmal van ellátva, amely a gyűrődések csökkentésére, a vasalás egyszerűsítésére, valamint a szagok és allergének eltávolítására szolgál.

Ha kisgyeremekes családba kerül a gép nem árt, ha van rajta gyerekzár is. Ha idősebb családtag kap új mosógépet érdemes azt is végig gondolni, hogy elég könnyen kezelhető-e számára a kezelő felület, illetve a kijelző számára egyértelműen és olvashatóan mutatja-e az információt, elég nagyok-e a számok rajta.

A legújabb innováció – okos mosógépek

candy_okos_mosogep

Egyre felkapottabb az okos otthon fogalma, ebből természetesen a mosógépek sem maradtak ki. Mitől is lesz okos egy mosógép? Hát attól, hogy wifi kapcsolattal van ellátva, így bármikor és bárhonnan paranacsokat tudsz küldeni a mosógépednek. Nem csak a mosás kezdeti időpontját tudod befolyásolni ezzel a programmal, ennél már többről van szó. Például a mosógépmár az Amazon Alexához vagy a Google Home-hoz is csatlakoztatható, így a digitális asszisztensen keresztül is irányíthatóvá válik. Ilyen a Candy RapidÓ PRO készüléke is.

A Candy RapidÓ PRO mosógépet nem hiába emlegettem sokat, hiszen ez a Candy egyik legkorszerűbb mosógépe. A Snap & Wash funkciója a telefonnal készített kép segítségével megmondja, hogy melyik program a legideálisabb a ruhanemű mennyiségéhez és színéhez. Ez túlzásnak tűnhet elsőre, de megnyitva a Candy hOn alkalmazást láthatjuk, hogy több, mint 60 mosási program közül lehet választani. Így már érthető, hogy miért jön jól egy olyan funkció, ami segít eligazodni ezen a rengeteg programon. Nem muszáj lefotózni a szennyest, az alkalmazáson belül manuálisan is kiválasztható a szennyes típusa, a szennyezettségi szint és a szín.

okos-mosogep

Az egyik leghasznosabb funkció, amivel ez a Candy mosógép rendelkezik, az a készülék állapotjelzése. A rendszeres ellenőrzéssel elkerülhető a meghibásodás és meghosszabbítható a gép élettartama. Ez mind elérhető az applikáción belül, plusz a hOn alkalmazás emlékeztet többek között arra is, hogy tisztítsuk meg a szűrőt, és, hogy mikor indítsuk el a dobtisztító ciklust.

Az okos mosógéphez tartozó applikáció nem csak a távvezérlés miatt annyira szuper, hanem mosási tippeket is ad. A több mint 500 mosási tippet és trükköt tartalmazó Candy hOn App minden kérdésre válaszol a mosószer adagolásával, bizonyos színekkel vagy szövet típusokkal, makacs foltokkal, karbantartással és még sok mással kapcsolatban.

Garancia és szerviz

mosogep-funkciok

Igaz, nem konkrétan a mosási hatékonysághoz kapcsolódik, de a mosógép garanciális feltételeit is nézzük meg vásárlás előtt! Érdemes azt is figyelembe venni, hogy milyen hibákra és mennyi időre szól a készülék garanciája, van-e extra garancia például a motorra, ennek az érvényesítéséhez szükséges-e regisztrálni a készüléket, vagy elég a garancialevelet vagy számlát megtartani.

Vásárláskor azt is vegyük figyelembe, hogy a garancia érvényesíthető-e Magyarországon, illetve a van-e egyáltalán a márkának hivatalos márkaszervize hazánkban. Ez utóbbiak hiányában egy olcsóbbnak tűnő mosógép a nap végén akár jóval drágább is lehet.

Ha ezeket alaposan átgondolod, biztosan nem fogsz csalódni az új mosógépedben! Ha további háztartási eszközökhöz keresel tippeket, mint például egy új főzőlap kiválasztásához, abban is tudok segíteni!

A cikket a Candy Hoover Hungary Kft. szponzorálta.

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

Hurom-H300-feher-topjuicers

Hogyan válasszunk gyümölcsprést?

A  gyümölcsprés egyre több háztartásban jelenik meg, hiszen az egyik legegyszerűbb módja a több gyümölcs és zöldség fogyasztásának. Én is nagyon régóta vágytam már egy

citromkrem

Citromkrém, amire tuti rákattansz!

Ha egyszer megérezzük a frissen szedett citrom illatát, aromáját és zamatát, akkor arra biztosan egy egész életre rákattanunk. Azonban a friss citrom élményért legalább a

immunerősítő-shot

Természetes immunerősítő ital

Télen a szervezetünk egészségéért sokat tehetünk egy kis tudatossággal és némi odafigyeléssel. Nem mindegy ugyanis, hogy mi kerül a tányérunkra és a poharunkba. Egytra immunerősítő

FAHÉJAS-SZILVÁS-SÜLT-ZABKÁSA

Fahéjas-szilvás sült zabkása

Sokan azt mondják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Nálam nem maradhat ki a reggeli, ha más nem egy tápláló kávés smoothie-t készítek magamnak.

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.