Tökéletes házi zabtej? Íme az 5 titkos hozzávaló!

zabtej-keszitese

A növényi tejek közül nekem az abszolút kedvencem a zabtej. Számomra ennek van természetes módon a legédesebb íze, és ezt a legegyszerűbb és legolcsóbb otthon is elkészíteni. Azonban van néhány buktatója az otthoni készítésnek, amit ha elkerülünk, akkor tökéletes zabtejet készíthetünk a dobozos verzió árának töredékéért! Már mutatom is, hogy mire érdemes figyelni!

A házi zabtej készítésének trükkjei

1. Válassz minőségi zabpelyhet!

zabpehely-zabtej

Ha már otthoni zabtej készítésre adjuk a fejünket, akkor érdemes a legfőbb összetevőből, a zabpehelyből ökológiai gazdálkodásból származó bio verziót választani. Lehet, hogy egy picivel drágább, mint a hagyományos, de még egy fél kiló bio zabpehely is kb. fele annyiba kerül, mint egy liter dobozos verzió. Figyeljünk magunkra, a családunkra és a környezetünkre is azzal, hogy a bio gazdálkodásból származó terméket részesítjük előnyben.

Tipp: gluténérzékenység esetén sem kell csak a magtejekhez ragaszkodnunk, mert gluténmentes zabpehelyből is ugyan olyan finom a zabtej!

2. Természetes édesítőt használj a zabtejhez!

zabpehely-zabtej

Ha szereted, hogy enyhén édeskés a zabtej, akkor cukor helyett válassz természetes édesítőszert. A zabbal nagyon jól harmonizál a juharszirup, de ha szeretnéd megtartani az élénk fehér színét a tejnek, akkor válassz agavé vagy rizsszirupot Ha pedig csak az ízeket akarod fokozni, akkor 1 teáskanál vanília kivonatot vagy 1 kávéskanál vanília őrleményt is adhatsz hozzá.

3. Legyen hideg a víz!

viz

A zabbal a legrosszabb ami történhet a végeredmény szempontjából, ha meleg vízzel találkozik, ugyanis ekkor elkezd lenyálkásodni, és a tej, nem lesz tej állagú. Éppen ezért mindig hűtőhideg vízzel dolgozzunk, vagy a normál hőmérsékletűhöz adjunk jégkockákat.

4. Szűrt vízzel dolgozz!

zabtej-recept

Ha szeretnénk elkerülni, hogy a csap víz klóros szaga és íze érződjön a növényi tejben is, akkor használjunk szűrt vizet. 

5. Válassz megfelelő szűrőzsákot a zabtejhez!

hazi-zabtej

Az elkészült tejet át kell szűrni, át kell fejteni, amihez egy sima konyhai szűrő nem megfelelő, mert átengedi a rostokat is. Válasszunk természetes anyagból készült, pl. vászon szűrőzsákot, vagy vékony, tiszta konyharuhát, pelenkát amit a jövőben csak erre a célra használunk. A zsák vagy konyharuha mosásánál ne használjuk öblítőt, nehogy átvegye a szagát és az ízét a zsák.

Ha pedig kíváncsi vagy rá, hogy én hogyan készítem a zabtejet, akkor nézd meg az erről készült videómat:

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.