Mennyei fahéjas almás galette

almas-galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van töltve, almával, szilvával, áfonyával, vagy esetleg paradicsommal… minden esetben könnyen és gyorsan készíthetsz mennyei galettét. A mostani recept almás, ha már itt az alma szezon, így mennyei fahéjas almás galette készül belőle.

Mi is az a galette?

citromos-almas-galette

A galette a lusták pitéje, amit bármivel meg lehet tölteni, és nem cél, hogy igazán szép legyen 🙂

Ahogy fent is írtam, szilvával, áfonyával, fügével, barackkal vagy esetleg paradicsommal is simán fogyasztják. Nekem személy szerint a ricottás paradicsomos galette az egyik kedvenc variációm. Sokféle galette létezik, például van hajdinalisztből készülő is, ami a mi palacsintánkra emlékeztet. Ilyen lisztből készül az egyik legnépszerűbb galette, a Galette Saucisse is, ami egy vastagabb palacsintatésztába csomagolt forró kolbász. Ennél a fajtánál a kisült tésztát töltik meg, míg az omlós tésztás galettnél a töltellékkel együtt sütik meg a tésztát.

almas-galette-citrommal

A legnépszerűbb verzió azonban a felül nyitott, omlós tésztás, mint ez az almás galette recept is. Nem csak desszertet lehet belőlük készíteni, hanem akár előételt is. Készíthetjük sós, húsos ragukkal, vékonyra szelt húsokkal, sőt akár a maradék pörköltet is beletehetjük. A galette tésztája általában lisztből és vajból készített morzsa, amit vagy hideg vízzel, esetleg tejszínnel vagy tojássárgájával teszünk teljessé. A tésztája jól variálható, akár teljes kiőrlésű lisztből is készíthetjük.

Almás galette – csak lazán

A tészta tulajdonképen egy pite tészta csak nem formába tesszük bele, miután szinte tükéletes kör formát nyújtottunk belőle, hanem egy sütőlapra, és olyan formában, ami közelít a kerek irányába, de tulajdonképpen senkit nem érdekel, hogy milyen is volt valójában, ha a végeredmény isteni 😉

Töltelékként tehetünk rá csak gyümölcsöt – jelen esetben almát -, de bármilyen krémes alapot (sós karamell szósz, mandulavaj, citromkrém…) mehet a tészta és a gyümölcs közé.

Miután elkészültünk az álom töltelék kombinációval, a tészta szélét lazán visszahajtogatjuk, megkenjük vízzel, vagy tejjel, vagy tojással, és már mehet is a sütőbe, ahonnan 30 perc után elővarázsoljuk az illatos, ínycsiklandozó desszertet!

Ha kedvet kaptál a galettéhez próbáld ki ezt a mennyei fahéjas almás galette vagy a citromos-áfonyás galette receptemet. Garantáltan mindenki imádni fogja őket!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
galette-egyszeruen

Fahéjas almás galette


  • Total Time: 45 minutes
  • Adag: 8 1x

Description

Mennyei fahéjas almás galette recept lépésről-lépésre, amit nagyon gyorsan elkészíthetsz. Sőt a galettét variálhatod más töltelékkel is!


Hozzávalók

Skála

1 adag pite tésztához:

  •  195 g liszt
  • 1 ek porcukor
  •  ½ kk só
  •  100 g hideg vaj
  •  1 nagy tojás sárgája
  • 3 ek hideg víz

A töltelékhez:

  • 2 db zöld alma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek fahéj
  • 2 ek juharszirup
  • 25 g sós vaj
  • egy marék dió
  • 2 ek cukor

Elkészítés

Tészta

  1. Szétválasztjuk a tojást. A tojássárgájához hozzáadunk 2 evőkanál vizet, ezt elkeverjük és félretesszük.
  2. A liszthez hozzáadjuk a porcukrot és a sót, és ezt átszitáljuk.
  3. Ehhez hozzátesszük a vajat és kézzel elkezdjük összedolgozni.
  4. Ha morzsás állagú a tészta hozzáadjuk a vizes tojássárgát.
  5. Ha összeállt a tészta becsomagoljuk egy folpakba és fél órára hűtőbe tesszük.

Töltelék:

  1. Egy edénybe beletesszük a sós vajat, a juharszirupot és a fahéjat. Egy bio citrom héját hozzáreszeljük és összemelegítjük őket addig, amíg a vaj fel nem olvad.
  2. Az almát négybe vágjuk, kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk.
  3. 2-3 mm-re nyújtjuk ki a tésztát, majd rátesszük a sütőlapra.
  4. Koncentrikus körben elkezdjük ráhalmozni az almát a tészta szélétől 3-4cm-re. Az első kör végeztével a kisebb almaszeleteket a tészta közepére, második sorként helyezzük fel.
  5. Behajtuk a tészta széleit ügyelve arra, hogy ne törjön meg a tészta.
  6. Leecseteljük az almákat a juharszirupos krémmel. A megmaradt tojásfehérjéhez adjunk egy kevés tejet, és ezzel a keverékkel ecseteljük körbe a tésztát.
  7. Egy marék feldarabolt dióhoz egy kis cukrot adunk, és ezzel megszórjuk a tészta szélét.
  8. 190 fokra kb. 30 percre sütőbe rakjuk.

Megjegyzések

A tápértékek tájékoztató jellegűek. A valós adatok eltérhetnek a felhasznált alapanyagok mennyisége és típusa miatt.

  • Prep Time: 15
  • Cook Time: 30
  • Category: Desszert
  • Módszer: Sütés

Tápértékek

  • Adag: 1
  • Kalória: 292 kcal
  • Cukor: 15.3 g
  • Só: 171 mg
  • Zsír: 14.9 g
  • Telített zsír: 14.9 g
  • Trans Fat: 0.1 g
  • Szénhidrát: 38 g
  • Rost: 3.1 g
  • Fehérje: 3.6 g
  • Koleszterin: 57.2 mg

Kulcsszavak: almás galette, almás pite

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.