Az ember két helyen kattanhat rá nagyon a citromra, jobban mondva a citromos édességekre: Amalfi partvidékén, ahonnan a fantasztikus limoncello is származik, és Angliában, ahol tradíció a citromkrém (eredeti nevén lemon crud) és nagyon sokféle formájában találkozhatunk vele. Ha elkapna bennünket a nosztalgia, akkor nem kell repülőjegyet venni, elég ha csak szerzünk pár darab jófajta, tényleg finom citromot, és rászánunk 10 percet a házi citromkrém elkészítésére.
Előre szólok, hogy nagyon addiktív recept következik, és fennáll a rászokás veszélye 🙂 Lehet pirítósra kenni, piskóta rétegek közé tölteni, pitére halmozni, sőt pohárkrém desszertekben is tökéletes. De természetesen bármibe teheted, amibe lekvárt is tennél.
Citromkrém recept
Hozzávalók:
- 4 BIO citrom leve és 4 citrom reszelt héja
- 100 g cukor
- 2 evőkanál kukorica keményítő
- 1 egész tojás és 3 tojás sárgája
- 75 g vaj
1. A citromokat alaposan megmossuk, megtöröljük és a héját lereszeljük.
2. Egy kisebb lábosba beletesszük a cukrot, a citrom héját és a citromok levét, majd összeforraljuk.
3. Pár evőkanál meleg citromlével összekeverjük a keményítőt, és hozzáadjuk a többihez, alaposan, csomómentesre elkeverjük.
4. Levesszük a hőmérsékletet minimumra, – ami nagyon fontos, ha nem szeretnénk citromos rántottát kapni – és intenzív keverés mellett lassú csurgatással hozzáadjuk a felvert tojásokat.
5. Ha szépen összeállt, akkor már mehet is bele a vaj, amivel szintén egyenletesre keverjük, és már mehet is bele üvegekbe.
Hűtőben körülbelül 1-2 hétig tárolhatjuk, de szerintem 1-2 napnál tovább nem marad az üvegben.
Ha érdekel, hogy hogyan használtam fel ezt a citromkrémet egy sütés nélküli sajttorta pohárkrémhez, akkor nézd meg ezt a recept videómat is:
Ezek is érdekelhetnek: