Fantasztikus sós karamellkrém recept

sos-karamell-recept

Közelednek az ünnepek, ideje elkezdeni előkészíteni különböző alapanyagokat, hogy az ünnepi menü készítésekor megkönnyítsük a saját dolgunkat. A mézeskalácsszirup receptjét már megosztottam veletek, most a sós karamellkrém receptjét hoztam el, ami tökéletes kávé, latte vagy akár forrócsoki ízesítéséhez, pohárkrémek dekorálására, süteményekbe töltelékként, tejberizshez vagy akár egy kiskanállal, ha valami finomságra vágyunk az ünnepi készülődésben.

Karamellből soha sem elég

sos-karamellkrem

A karamell nagyon sokféle módon használható fel, az egyik legkedveltebb édességízesítő. Nyáron már mutattam nektek a vegán karamell öntetet, ami isteni finom fagyival. Most viszont egy klasszikus receptet hoztam nektek, amibe tejszín és vaj is kerül a cukor és nagyszemű só mellé.

Sós karamell ajándékba

A sós karamellkrém remek karácsonyi ajándék is lehet, ha szívesen meglepjük a szeretteinket saját készítésű dolgokkal, finomságokkal. Ha ilyenbe gondolkodunk, akkor érdemes dupla mennyiséget készíteni, mert az kb. 2-4 kisebb befőttesüvegnyi lesz. Hűtőben kb. 1 hónapig lehet tárolni. 

Mire használható a karamell?

A karamell szuper lehet sütemények töltelékeként, öntetként, kávéba, lattéba, zabkásába vagy akár csak magában kis kanállal ebéd után, ha egy-két falat édességre vágyunk.

Sós karamellkrém recept

karamell-ontet

Sós karamell hozzávalók:

  • 225 g kristálycukor
  • 60 ml víz
  • 85 g vaj
  • 115 ml tejszín
  • 1/2 tk Himalája só

Sós karamellkrém elkészítése:

A krém elkészítéséhez vastagaljú, nemesacél edényt használjunk, a tapadásmentes bevonatú edény nem igazán alkalmas a karamellkrém készítéséhez.

  1. A cukrot és a vizet alacsony/közepes hőmérsékleten kezdjük el összemelegíteni, néhányszor óvatosan keverjük át, de vigyázzunk rá hogy az edény falára ne kerüljön a cukros oldatból.
  2. Amikor teljesen feloldódott a cukor, kicsit emeljünk a hőmérsékleten, közepes hőfokon főzzük körülbelül 20 percig. Ekkor már ne keverjük meg, Nem kell aggódni, nem fog leégni, csak szépen buborékozik.
  3. Amikor a cukros oldat intenzív borostyánszínű lesz, akkor vegyük le a főzőlapról, és folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a tejszínt. Vigyázzunk, mert forró gőz csap fel, amikor beleöntjük a tejszínt, meg ne égessen bennünket. Keverjük el, majd a kockánként adjuk hozzá a vajat kevergetés mellett, végül jöhet a só.
  4. Amikor homogén lesz a szósz, akkor tegyük vissza a főzőlapra, és forraljuk fel, és 1 percig, kevergetés mellett főzzük össze.
  5. Öntsük üvegbe, és várjuk meg amíg teljesen kihűl mielőtt elkezdjük használni.

Ha szereted a karamellt, akkor próbáld ki az almás-karamellás zabkekszemet is:

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

paradicsomos-cukkini

Paradicsomos cukkini egytál

Minden évben próbálom minél változatosabban ültetni a zöldségeket és a gyümölcsöket a kertemben, hogy a receptekhez tényleg friss és szezonális alapanyagokat használhassak. Természetesen fűszernövényekből sincsen

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.