Könnyű nyári ricottás-paradicsomos galette

Tudom, hogy megszaporodtak a paradicsomos receptek nálam, de ennek van most szezonja. Ráadásul a paradicsom fogyasztásának számtalan előnyös hatása van, így érdemes minden nap, és lehetőleg változatos formában fogyasztani. Most egy egyszerűen elkészíthető ráérős hétvégi brunch vagy könnyű vacsora ötletet hoztam, amely mellé egy pohár bor tökéles nyár végi hangulatot biztosít.

Pár hete már megosztottam veletek a citromos-áfonyás galette receptet, ami a nyár egyik siker desszertje volt nálunk. Ennek alapján készült a paradicsomos verzió is. Ami szuper ebben a tésztában, hogy nem kell, hogy szép és szabályos legyen, sőt még a sütőformát is meg tudod spórolni.

Én a paradicsom alá riccotát választottam, ami könnyed, semleges ízvilágú, állagában a krémsajt és a túró között van, könnyű vele dolgozni, és akár sósan, akár édesen nagyon jó kiegészítője bármilyen ételnek.

Paradicsomos galette hozzávalók:

  • 185 g liszt
  • 100 g hűtőhideg vaj
  • 1/2 kk só
  • 1 nagy tojás sárgája
  • 3 ek hűtőhideg víz
  • 250 g ricotta
  • 4 db kemény húsú paradicsom
  • olasz fűszerkeverék
  • só, bors, olívaolaj
  • friss bazsalikom

Elkészítése:

  • Egy tálban összekeverjük a lisztet és a sót.
  • Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat és az ujjaink között elkezdjük összedolgozni a lisztes alappal. Addig dolgozunk vele gyors mozdulatokkal (fontos, hogy a vaj ne olvadjon meg), amíg nagyobb rögökké összeáll.
  • A tojás sárgáját a vízzel összekeverjük, hozzáadjuk a tészta alapunkhoz, és összedolgozzuk.
  • A kész tésztából golyót formázunk és óvatosan lelapítjuk egy koronggá, majd folpackba tekerjük és 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
  • Meglisztezett felületen, meglisztezett sodrófával kb. fél centis kört (jellegű) formát nyújtunk.
  • A tészta szélénél hagyunk kb. 3-4 cm-es üres sávot, és ráhalmozzuk a ricottát. Egyenletes elosztjuk, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk olasz fűszerkeverékkel.
  • A paradicsomokat kb. 1 cm-es karikákra vágjuk és a ricottára fektetjük, és ezt is meghintjük olasz fűszerekkel.
  • A tészta szélét az egyik oldaláról indulva, egymás után ráhajtjuk a töltelékre.
  • A tészta szélét megkenjük felvert tojással és 200 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.Amikor kivesszük a sütőből friss bazsalikom levelekkel díszítjük, fogyasztás előtt egy kevés olívaolajat csurgatunk rá.
  • Akár melegen is tálalhatjuk, de hidegen is csodás.

Ezek is érdekelhetnek:

Így készíts házilag sült paradicsomot!

Citromos-áfonyás galette – amiből egy tuti nem elég

Ezt a krumplisalátát mindenki imádni fogja!

A világ legegyszerűbb paradicsomos tésztája

A képek felhasználása engedélyköteles!

Tetszett? Oszd meg te is:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

barackos-smoothie

Bőrszépítő nyári barackos smoothie

Nyáron a bőrápoló készítmények mellett érdemes kihasználni a narancssárga színű gyümölcsök és zöldségek bőrvédő és bőrszépítő hatását is, és minél többet fogyasztani belőlük. Nem csak

meggyleves

Hideg mentás meggyleves 10 perc alatt

Nyáron sokkal könnyebb gyors, finom, és főzés nélküli leveseket tenni az asztalra, hiszen a piacok roskadásig vannak szezongyümölcsökkel, amiből válogathatunk. Ha pedig meg akarjuk hosszabbítani

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.