A nyár nem múlhat el frissítő italreceptek nélkül. Korábban már mutattam házi limonádékat, hűsítő koktélokat, most pedig három frissítő limóza receptet osztok meg veled! Hiszen a pezsgő nem csak önmagában finom, és lehet vele koccintani bármilyen hétköznapi sikerre, de sokoldalú alapanyag is a konyhában. Ha szereted a mentás-uborkás, barackos-bodzás-rozmaringos vagy bazsalikomos-bogyós-gyümölcsös italokat ez a 3 limóza recept tökéletes lesz számodra!
Mi is az a limóza?
Szóval mi is az a limóza, amiből 3 félét is megmutatok most nektek. Ez egy nagyon egyszerű ital, amit alapvetően bárki el tud készíteni otthon felelelhető alapanyagokból. Talán úgy tudnám a legegyszerűbben körülírni, hogy a házi gyümölcsös limonádé és a pezsgő szerelemgyereke. Ebből következik, hogy frissítő, gyümölcsös, tökéletes nyári ital, ha többre vágysz, mint egy egyszerű limonádé, de nem szeretnél belecsúszni a masszívabb koktélok világába, a fröccsöt pedig nem annyira kedveled.
A 3 különböző limózához 3 különböző Törlyey Excellence pezsgőt használok, amelyek karakterükben a leginkább paszolnak a gyümölcsök ízvilágához.
A mentás-uborkás limózához édes pezsgőt, a bazsalikomos ribizlishez rosé pezsgőt, a barackos-bodzás-rozmaringos limózához pedig száraz pezsgőt használok, de ízléseteknek megfelelően variáljátok és kombináljátok ezeket bátran.
Mi a limóza recept titkos összetevője?
A limóza készítése végtelenül egyszerű, mert csak a kedvenc alapanyagainkra van szükség, és még az arányokka is bátran játszhatunk. Nincs semmi olyan szigorú elvárás a pezsgős limonádé esetében, mint egy koktélnál. A titkos összetevője pedig a mi arányérzékünk, hogy mindenből pont megfelelő mennyiség kerüljön bele 🙂
Mi van a limózában?
Jég: ezzel indul, mint szinte minden nyári ital. Én nem vagyok nagy jégkocka rajongó, mert nem szeretem, amikor „lefagy az agyam is”, de ebbe mindenképpen kell legalább egy kevés.
Gyümölcs: bármilyen szezonális gyümölcs szuper, amiből szörpöt lehet készíteni, és épp kéznél van.
Szörp: és ha már szörpkészítés, akkor legyen kéznél valamilyen szörp is, vagy ha valamilyen gyümölcs szirupunk van, az is tökéletes.
Fűszernövény: ez opcionális, de a menta, bazsalikom nagyon jól áll minden italnak.
Citrom, lime: nincsen limonádé valamilyen citrus nélkül, így a limózából se hagyjuk ki
Pezsgő: poharanként 1-2 dl Törley pezsgőt használjunk, amely garantáltan felpezsdít bennünket!
Szóda: és ha nem lenne elég a bubiból, és természetesen a hidratálásra is figyelmemmel kell lennünk, jöhet még hozzá ízlés szerint szóda
Pezsgővel főzni? Nem csak limóza recept
Nem most fordult elő először, hogy pezsgőt használtam a receptjeim elkészítése közben. Mindenféle ételhez adtam már hozzá, például a pezsgős-gombás tagliatelle receptem mindenki imádta. A pezsgő nagyon jól felhasználható a jelenlegi szezonális gyümölcsökkel is, mint például az eper és a málna. Ha friss összetevőkből szeretnéd kipróbálni a pezsgőt, ajánlom a pezsgős eperkrémlevest, de ha pezsgő nélkül készítenél krémlevest a málnakrémleves is jó választás. Ha már málna szezon van, a pezsgős málnás pohárkrém is isteni finom desszert lehet vacsora mellé, de akár a málnatorta mascarponés pezsgőkrémmel is kitűnő választás lehet.
Ha pedig túl sok volt az alkohol, és valamilyen hűsítő alkoholmentes ital receptet próbálnál ki, van szuper 5 gyümölcsös házi limonádé receptem, amit garantáltan imádni fogsz. Ha pedig videó formátumban érdekel a 3 limóza recept nézd meg a lenti videómat!
Print3 különleges limóza – a nagy meleg ellenszere
Description
A nyár nem múlhat el frissítő italreceptek nélkül, ezért három frissítő limóza receptet osztok meg veletek! Ha szeretitek a mentás-uborkás, barackos-bodzás-rozmaringos vagy bazsalikomos-bogyós-gyümölcsös italokat ez a 3 limóza recept tökéletes lesz számotokra!
Hozzávalók
Uborkás-mentás limóza
menta szirup (vagy menta szörp)
- egy marék menta levél
- 2 dl víz
- 200 g cukor
Limóza
- Törley Chardoné édes pezsgő
- kisebb uborka
- jég
- fél lime leve
- szóda
Ribizlis-bazsalikomos limóza
- Törley Excellence rosé pezsgő
- jég
- fagyasztott ribizli
- ribizli szörp
- néhány levél bazsalikom
- szóda
Barackos-bodzás-rozmaringos limóza
- jég
- Törley Excellence száraz pezsgő
- házi bodza szörp
- szóda
- fél őszibarack
- néhány rozmaring ág
Elkészítés
Uborkás-mentás limóza
- Először a menta szirupot készítjük el. Egy marék menta levelet beáztatunk éjszakára 2 dl vízbe. Ezt most átszűrjük, és hozzáteszünk 200 g cukrot és kb 20 percig forraljuk, hogy a cukor teljesen feloldódjon, és a folyadék mennyisége majdnem a felére csökkenjen. Ha kész, akkor egy üvegbe átöntjük és megvárjuk, hogy legalább szobahőmérsékletűre hűljön.
-
Egy uborkát zöldséghámozó segítségévek csíkokra vágunk és feltekerjük. Egyet viszont hullámosra hajtunk és ezt rátűzzük egy koktélpálcára.
-
Egy öblös pohár aljára jeget teszünk, beletesszük az uborkatekercseket és menta ágakat.
-
Öntünk rá a menta szirupból, ráfacsarjuk egy fél lime levét és felöntjük félig szódával.
-
Majd jöhet a Törley Chardoné édes pezsgő és ezzel húzzuk fel a limonádénak indult frissítő limózát.
Ribizlis-bazsalikomos limóza
-
Először egy öblös pohárba jeget rakunk, amihez fagyasztott ribizlit adunk.
-
Erre jön a ribizli szörp és jó néhány levél bazsalikom.
-
Jöhet a szóda, egy kis keverés, és záró akkordnak érkezik is a rosé pezsgő.
Barackos-bodzás-rozmaringos limóza
- Először egy öblös pohárba jeget rakunk, adunk hozzá házi bodza szörpöt és szódát.
- Elkeverjük és jöhet bele az őszibarack és néhány rozmaring ág.
- Végül felöntjük a száraz pezsgővel.
Megjegyzések
Az uborkás mentás limózához a menta szirup helyett menta szörp is használható.
Kulcsszavak: limóza recept