Pezsgős-gombás tagliatelle recept

tagliatelle

A pezsgős-gombás tagliatelle akár önmagában is egy tökéletes nyári vacsora lehet, hiszen a száraz pezsgőnek csak egy kis része kerül bele az ételbe, a nagyobbik fele pedig tökéletes kísérője ennek az ételnek. Én legalábbis így szoktam tálalni őket. Ha keresed a krémesen könnyed, mégis ízekkel teli gombás tészta receptet, ami a Te kedvenced is lesz, akkor megtaláltad!

Pezsgő az ételekben

pezsgos-tagliatelle

Mostanában nagyon szeretem a pezsgős ételeket, legyen szó akár egy édesebb eperkrémlevesről, vagy egy főételről, mint ez a gombás tagliatelle. Mindegy, hogy édes, félszáraz vagy száraz a pezsgő, jó ízt kölcsönöz az adott ételnek. Például a félszáraz rosé jó választás egy epres recept elkészítéséhez, mert nagyon jól illik a bogyós gyümölcsökhöz ízében és színében is. Ha eperre vágysz, de nem szeretnéd pezsgővel párosítani, akkor próbáld ki az extra krémes házi epres-kekszes fagyi receptemet, ami nem csak hűsítően hat a nyári melegben, de könnyedén el is tudod készíteni.

Tészta hagyományos vagy durumlisztből?

pezsgos-gombas-tagliatelle

A tésztakészítés nulladik lépése eldönteni, hogy milyen lisztből készüljön a tészta. Sokan nincsenek tisztában a durumliszt előnyeivel, és hagyományos búzalisztet használnak. A tészta elkészítésének módszerében nincs különbség, mindegy milyen lisztet használ az ember. A másság az állagában van. Mivel a durumlisztet kemény héjú búzából készítik, és nehéz őrölni, durva szemcsés és pergős lesz, mint a homok. Viszont könnyű begyúrni, a tészta állaga ruganyos és könnyű lesz. Egy másik fontos különbség a tészták között, hogy a durumlisztből készült értékesebb tápanyagokat tartlamaz, mint a hagyományos búzalisztből készült. Magasabb a fehérje, rost, ásványianyag és vitamin tartalma. Nagy előnye, hogy alacsony a glikémiás indexe, így cukorbetegek, diétázók és fogyókúrázók is fogyaszthatják. Tehát, ha otthon készíted a tésztát jobb választás lehet durumlisztet használni a hagyományos fehérliszt helyett.

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy saját tésztát készíts, nézd meg ezt a videómat, ahol lépésről lépésre bemutatom, hogy hogyan készül az igazi olasz házi tészta, hogy biztosan a várt eredményt kapd a tészta készítés során. Ha pedig több pezsgős receptet szeretnél elkészíteni, a lenti videómban találsz további recept ötleteket.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
pezsgos-tagliatelle

Pezsgős-gombás tagliatelle


  • Total Time: 30 perc
  • Adag: 2 1x

Description

A pezsgős-gombás tagliatelle akár önmagában is egy tökéletes nyári vacsora, hiszen a száraz pezsgőnek csak egy kis része kerül bele az ételbe, a nagyobbik fele pedig tökéletes kísérője ennek az ételnek.


Hozzávalók

Skála
  • 250 g tagliatelle
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek vaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 kk chili pehely
  • 1 tk friss borsikafű
  • 250 g csiperkegomba
  • Só, bors
  • 100 ml pezsgő
  • 150 ml tejszín
  • 60 g reszelt parmezán

Elkészítés

  1. Egy nagyobb lábasban vizet forralunk és megfőzzük a tésztát.
  2. Egy serpenyőben olajat melegítünk, amikor már elég meleg hozzáadjuk a vajat.

  3. Ha felolvadt a vaj beletesszük a felkockázott hagymát, chili pelyhet, friss borsika füvet és összepároljuk.

  4. Amikor illatos az alap, hozzátesszük a felszeletelt gombát és megpirtítjuk.

  5. Utána hozzáöntjük a pezsgőt, és ezzel addig forraljuk, amíg kb. a felére csökken a lé mennyisége.

  6. Alacsony hőmérsékletre kapcsoljuk, és adunk hozzá tejszínt és reszelt parmezánt.

  7.  Sóval és borssal ízesítjük.

  8. Amikor elolvadt a sajt összekeverjük a kifőtt tésztával.

  9. A tészta főzővizéből folyamatosan addig adunk hozzá, amíg krémes állagú lesz a tészta.

  10. Tálaláskor parmezzánt reszelünk rá, és friss borsikafűvel díszítjük.

     

 

Megjegyzések

A tápérték adatok tájékoztató jellegűek. A valós értékek eltérhetnek a felhasznált alapanyagok típusától függően.

  • Prep Time: 20 perc
  • Előkészítési idő: 10 perc
  • Category: ebéd

Tápértékek

  • Adag: 1
  • Kalória: 994
  • Cukor: 5.4g
  • Só: 726.4mg
  • Zsír: 33.6g
  • Telített zsír: 16.7g
  • Telítettlen zsír: 16.9g
  • Szénhidrát: 107.1g
  • Rost: 4.9g
  • Fehérje: 33.6g
  • Koleszterin: 63.1mg

Kulcsszavak: tagliatelle, pezsgő, gomba

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.