Málnatorta mascarponés pezsgőkrémmel

malnatorta

Ha valamilyen különleges desszertet készítenél, de nem akarsz órákat tölteni a konyhában, akkor próbáld ki ezt a nagyon egyszerű, könnyű, gyümölcsös málnatortát, amelyet mascarponés pezsgőkrémmel vontam be. Az egész tészta könnyen emészthető, mert a magas gyümölcstartalom mellett durumlisztet és mandulalisztet tartalmaz. Nincs benne se tojás, se tejtermék, így ha a tetején lévő krémet lehagyod vegán édesség lesz belőle!

Egyszerű málnatorta recept

torley-pezsgo-recept

Ezt az édesség receptet az év bármely szakaszában elkészítheted, mert akár friss, akár fagyasztott málnával, pontosabban málna pürével dolgozhatsz. Természetesen, amikor málnaszezon van, a friss málna még zamatosabbá teszi ezt a desszertet.

Ízlés szerint akár eperrel, szederrel vagy áfonyával is elkészítheted ezt a tortát, mindegyik bogyósgyümölcs egyedi ízt fog varázsolni neki.

Málnatorta málnapüréből

malnatorta-pezsgokrem

A gyümölcsös alapot málnapüré fogja adni, és semmilyen állati eredetű összetevő nem lesz a tészta részében. Ha vegán táplálkozást folytatsz, a málnatorta tésztáját nyugodtan élvezheted. Ha pedig krémes gyümölcsös-vegán édességre vágysz, akkor nézd meg a sütés nélküli vegán epertorta receptemet.

Nekem még nyárról volt a fagyasztóban házi málnapüré, de neten ránéztem, és több helyen is árulnak kilós kiszerelésben.

Viszont magadnak is elkészítheted a málnapürét, akár friss akár fagyasztott málnából. Ha ez utóbbiból szeretnéd, akkor felhasználás előtt olvaszd ki. 2 opció van, attól függően, hogy milyen eszközöd van otthon:

  • Paradicsom passzírozón átpréseled. A magok nagyrésze fennakad, a püré pedig átfolyik. (Én is így csináltam még nyáron, és püréként tettem el a fagyasztóba. Ez a technika akkor is jól jöhet, ha babát vársz, vagy pici babád van, de málna szezonban még nem kezditek el a hozzátáplálást. Így télen bármikor, magmentesen adhatod neki a málnapürét)
  • Másik opció, ha leturmixolod vagy krumplinyomóval jól áttöröd, viszont utána szűrd át, hogy a magok kikerüljenek belőle.

Mi kerül a tortába még?

valentin-napi-recept

Ahogy említettem, pár hozzávalóra van szükséged csak, amit robotgép nélkül, kézzel is össze tudsz keverni.

Durumliszt: a durumliszt jótékony hatásairól már írtam korábban. Ami jelen esetben fontos, hogy lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, és alacsony a glikémiás indexe. Így kevésbé “üt meg” bennünket a kajakóma, vacsora végére kevésbé fogunk elnehezedni.

Mandulaliszt: a mandula is számtalan élettani előnnyel rendelkezik, ami miatt érdemes a mandulát gyakran fogyasztani. Jelen esetben az tészta ízéhez ad hozzá, amitől még finomabb lesz.

Cukor: a málna elég savanyú gyümölcs, ezért cukorral kompenzálni kell. Természetesen édesítőt is lehet helyette használni.

Olaj: semleges ízű olajra lesz szükségünk, én napraforgóolajat használtam a recepthez, de helyettesíthető mással is.

Sütőpor és szódabikarbóna: mind a kettőt tegyünk bele, hogy a tészta könnyedebb legyen, hiszen nincs benne tojás, ami lazaságot adna neki.

Pezsgő: ennyi pezsgő az ízén nem érződik, viszont a savak miatt kell bele egy kevés. Esetleg almaecettel is helyettesíthető.

Mascarponés pezsgőkrém készítése

Az elkészült málnatortát akár önmagában is lehet fogyasztani, de egy pezsgős mascarpone krémmel lesz igazán fenséges. Ennek az elkészítése is nagyon egyszerű, csupán a habverőre vagy robotgépre van szükségünk.

Mi kerül a krémbe?

torta-pezsgo

Pezsgő koncentrátum: a bogyós gyümölcsökhöz nagyon jól illik a száraz rosé pezsgő, ahogy ehhez az egész tortához is. A pezsgőben nem csak szilveszterkor érdemes gondolkodni, hanem sütéshez-főzéshez is használhatjuk. És ha már kibontunk egy üveg pezsgőt, akkor koccinsünk is vele a mindennapi sikerekre!

A pezsgő koncentrátum elkészítése annyit tesz, hogy 2 dl pezsgőt addig forralunk közepes hőmérsékleten, amíg kb. 1 dl lesz belőle. Igaz, hogy hő hatására a buborékok és az alkohol nagyrésze távozik belőle, de a pezsgő íze megmarad és még koncentráltabb lesz. Ezt egyébként érdemes előző nap elkészíteni, mert teljesen ki kell hűlnie, legjobb ha hűtőhideg.

malnatorta-diszitese

Mascarpone és tejszín: ez a két összetevő nagyon klasszikuks, ha édességekről van szó. Szükség esetén laktózmentes változatot is lehet hozzá használni.

Porcukor: hogy megfelelően édes legyen.

Díszítés: ízlésünk és a fellelhető alapanyagok szerint bátran kísérletezzünk! A tetejére jöhet friss vagy fagyasztott málna, liofilizált bogyósgyümölcsök, menta levél, de akár virág is – ezt azonban vegyük le, mielőtt el kedjük enni!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
mascarpones-malnatorta

Málnatorta mascarponés pezsgőkrémmel


  • Author: melinda_smarta_boss
  • Total Time: 1 hour 15 minutes
  • Adag: 8 szelet 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Készítd el ezt az egyszerű málnatortát akár Valentin napra, szülinapra, vagy csak úgy, ha imádod a málnát és a pezsgőt!


Hozzávalók

Skála

Tésztához:

  • 325 g málnapüré
  •           170 g durumliszt
  • 40 g mandulaliszt
  • 130 g cukor
  •  1 tk sütőpor
  • ¼ tk szódabikarbóna
  •  ¼ tk só
  • 65 g olaj
  • 1 tk pezsgő

Krémhez:

  •          150 ml tejszín
  • 100 g mascarpone
  • 30 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 100 ml Törley Excellence Rosé pezsgő

Elkészítés

  1. A málnapürét beletesszük egy edénybe, hozzá adjuk átszitált durumlisztet, a mandulalisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, az olajat és a pezsgőt és alaposan elkeverjük.
  2. Egy 16 cm-es tortaformát kikenünk olajjal és beleöntjük a tésztát.
  3. 170°C-ra előmelegített sütöben (alsó-felső sütés) 60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a belseje is.
  4. Hűtőrácson 10 percig pihentetjük, majd óvatosan kivesszük és megvárjuk, hogy teljesen kihűljön.
  5. A pezsgőt beleöntjük egy lábasba és közepes hőmérsékleten elforraljuk a felét. Félre tesszük és megvárjuk, hogy ez is teljesen kihűljön.
  6. Egy keverőtálban robotgép segítségével a hideg tejszínből sűrű krémet készítünk (kb.2 perc alatt), majd hozzá adjuk a mascarponét, a porcukrot és pezsgő koncentrátumot és fokozatosan növelve a sebességet krémmé verjük.
  7. A krémet ráhalmozzuk a tésztára, elegyengetjük. Ízlés szerint dekoráljuk, fagyasztott málnaszemekkel, liofilizált vörösáfonyporral, menta levéllel, virágokkal.

Megjegyzések

A megadott tápérték adatok tájékoztató jellegűek, a tényleges értékek eltérhetnek a felhasznált alapanyagok típusától.

A virág dekoráció nem ehető, csupán díszítő elem. Fogyasztás előtt távolítsuk el!

  • Prep Time: 15
  • Cook Time: 60
  • Category: Desszert
  • Módszer: Sütés

Tápértékek

  • Adag: 1 szelet
  • Kalória: 398 kcal
  • Cukor: 23,1 g
  • Só: 68,6 mg
  • Zsír: 21,6 g
  • Telített zsír: 9 g
  • Telítettlen zsír: 12,6 g
  • Szénhidrát: 42,3 g
  • Rost: 3,6 g
  • Fehérje: 4,9 g
  • Koleszterin: 36,8 mg

Kulcsszavak: málnatorta, mascarponés málnatorta

A cikket a Törley Pezsgőpincészet támogatta.

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.