A keksz készítéshez nem kell szakértelem, könnyen elkészíthető, ezért szeretem őket ennyire. Ráadásul nagyon jól variálhatóak, így bármit beletehetünk, amit fellelünk otthon, így nem feltétlenül szükséges még boltba se menni, ha ennénk egy kis házi készítésű édességet. Most egy nagyon csokis keksz receptet hoztam el nektek, amit minden csoki rajongónak ki kell próbálnia!
Keksz receptből soha nem elég
Mivel tényleg a legegyszerűbb sütési forma, így rengeteg keksz receptem van. Az egyik kedvencem a fehér csokis mogyorós keksz, de az almás-karamellás zabkeksz is mindig nagyon gyorsan elfogy. A tökéletes zabkekszre is van receptem, ha szereted a zabkekszet. A kekszet nem csak önmagában, de például fagyival is előszeretettel eszi a család, mint például az extra krémes házi epres-kekszes fagyimhoz is.
Ha nincs kedved beindítani a sütőt a nagy melegben, akkor próbáld ki sütés nélküli receptjeimet, mint a sütés nélküli vegán kókuszkocka, vagy a sütés nélküli sajttorta pohárkrémek.
Csokis keksz recept
Az elkészítés ahogy említettem pofon egyszerű és gyors. Néhány olyan alapnyagra van szükség, amely szinte minden háztartásban fellelhető.
Főbb alapanyagok:
Cukorból én szeretek 2 félét használni kristálycukrot és barna cukrot is, mert kicsit különböznek az ízjegyei. A barna cukortól kap egyfajta mélységet az édes íz. (bár nem tudom, hogy ez így mennyire érhető, hogy mire gondolok azzal, hogy mélysége van az édességnek 😀 )
A lényeg, hogy ha esetleg nincs otthon, akkor használhatsz csak kristálycukrot is az össz mennyiségnek megfelelően.
A lisztet is tudod variálni, ha nem sima fehér liszttel szeretnél dolgozni. Én a tönköly fehéret is szeretem kekszekhez.
A legegyszerűbb része az aprított csoki, mert tulajdonképpen bármilyen otthon fellelt csokit tehetsz bele. Akár egy elkóborolt húsvéti csokinyúl is mehet bele. (én idén úgy eldugtam a tojáskeresésre szánt csoki állatokat, hogy májusban kerültek elő. Húsvétkor be kellett vallanom a csemetémnek, hogy azért nincsenek a kertben csoki bármik, mert fogalmam nincs hol vannak. Így aztán felforgattuk a házat, de nem lett meg. De így legalább emlékezetesebb lett az idei Húsvéti tojás keresés 😀 )
Pár lényeges konyhai művelet a kekszhez
A vajat olvasztott, de nem forró formában érdemes használni. Pite tészta esetében pedig pont az elenkezője a lényeg, hogy minél hidegebb legyen a vaj.
A keksz esetében miután kész az alaptésztánk, utána megy be a hűtőbe, hogy egy kicsit megdermedjen. Ha sietünk, ezt a lépést ki lehet hagyni, vagy lerövidíteni, de a keksz állagának jót tesz, ha a tészta egy kicsit pihen.
Extra tipp: én a fagyis kanalat használom ahhoz, hogy nagyjából egységes méretű legyen a keksz. Így legalább az év más szakaszában is van értelme a fagyis kanálnak 🙂
Utolsó technológiai tipp: mindig legyen megfelelően előmelegítve a sütő, és ne süssük túl a kelkszet!
PrintNagyon csokis keksz
Description
Most egy gyorsan és könnyen elkészíthető, nagyon csokis keksz receptet hoztam el nektek, amit minden csoki rajongónak ki kell próbálnia!
Hozzávalók
- 225 g olvasztott vaj
- 210 g barna cukor
- 170 g kristálycukor
- 2 tojás
- 2 teáskanál vanília aroma
- 350 g liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 1/2 tk só
- 50 g cukrozattlan kakaópor
- 50 g aprított étcsokoládé
Elkészítés
- Az olvasztott vajba egy spatulával belekeverjük a két féle cukrot, majd a tojásokat és a vanília aromát.
- Egy újabb tálban összekeverjük a maradék száraz hozzávalókat.
- A száraz alapanyagokat hozzáadjuk az első tálhoz, majd alaposan elkeverjük a spatulával.
- 2 órára hűtőbe tesszük a tésztát.
- Kb. 50 g-os adagokat mérünk ki a tésztából. Korongokat formázunk belőlük, és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük.
- Előmelegített sütőben 175 fokon 12 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzések
A tápértékek tájékoztató jellegűek. A valós adatok eltérhetnek a felhasznált alapanyagok mennyisége és típusa miatt.
- Category: Desszert
- Módszer: Sütés
Tápértékek
- Adag: 1
- Kalória: 408 kcal
- Cukor: 32.9g
- Só: 221.1mg
- Zsír: 18.3g
- Telített zsír: 11g
- Telítettlen zsír: 7.3g
- Szénhidrát: 58.4g
- Rost: 2.4g
- Fehérje: 5.1g
- Koleszterin: 67.8mg
Kulcsszavak: csokis keksz, nagyon csokis keksz, keksz