A pohárkrémek nem csak igazán mutatósak, de jól lehet a mennyiségeket is tervezni, így akár 1-2 főre is tökéletes desszert megoldás lehet. Ebben a gyorsan elkészíthető édesség receptben a málnát dobom fel pezsgő alapú sabayon krémmel. Ha felbontasz egy üveg pezsgőt, és vágysz valamilyen kényeztető, gyümölcsös édességre, akkor készítsd el ezt a málnás pohárkrémet!
Sabayon vagy zabaglione krém
Ez a krém eredetileg Olaszországból származik és tradícionálisan Marsala borból, tojássárgájából és cukorból készül. Ezt nevezik az olaszok zabaglione-nak. Desszertekhez, de akár sültekhez, zöldségekhez is kínálják. Nem kellett sok, és a franciák is átvették, ők sabayone-nak nevezték el, de alapvetően ugyanarról van szó.
Ebben a krémben az a jó, hogy akár egy személyre is el lehet készíteni, de ha több adagot szeretnél, akkor csak arányaiban kell növelni a hozzávalók mennyiségét, amiből nincs túl sok.
Ez a krém ahogy említettem, tradícionálisan likőborral készül. Azonban nem csak ebből lehet készíteni, hanem pezsgőt is használhatunk hozzá. A pezsgő, a buborékok miatt még lazábbá könnyedebbé teszi ezt a krémet. Én a Törleynek az édes muskotályos Excellence pezsgőjét választottam ehhez a desszerthez, mivel a karakteres muskotályos íz jól domiál, az amúgy viszonylag semleges krémben.
Málnás pohárkrém – desszert egyszemélyre?!
A Valentin nap kapcsán gondolkoztam el azon, hogy ez az évben az első alkalom, amikor ismét van rá hivatalos indok/ok, hogy desszertet készítsünk – nem minta kellene különösebb ok a desszerthez, de azért mégis 🙂
Ilyenkor csak páros menü ötletek vannak mindenhol, meg desszertek Neked és Neki.
De, ha valaki egyedülálló, akkor érezze még magát attól is rosszul, hogy a desszert is csak a pároknak jár február 14.-én? Szó sem lehet róla! Hiszen lehet teljes és kiegyensúlyozott életet élni akár egyedül is. Nem jobb vagy rosszabb senkinek sem az élete attól, hogy párkapcsolatban vagy egyedül érzi jól magát.
Ennek apropóján egy olyan desszert ötlet hoztam most, amit akár 1 személyre is el lehet készíteni. Ráadásul mindennel együtt ez a málnás pohárkrém maximum 15 perc alatt kész, csupán 5 hozzávalóra van szükség, amiből a két legfontosabb a málna és a pezsgő, amelyeket a krém nélkül is kombinálhatsz, ha már kibontottál egy üveg pezsgőt 😉
Ha van időd, és szereted a málna-pezsgő kombinációt, akkor próbáld ki a mascarponés málnatorta receptemet is!
PrintPezsgős málnás pohárkrém
- Author: melinda_smarta_boss
- Total Time: 13 minutes
- Adag: 1 1x
Description
Málnás pohárkrém – látványos, könnyű desszert, amelyet akár egyszemélyre is elkészíthetsz!
Hozzávalók
- 1 db tojássárgája
- 15 g cukor
- 20 g Törley Excellence Sárgamuskotály pezsgő
- 1 pici csipet só
Elkészítés
- Előveszünk egy kisebb fazekat és keresünk egy olyan hőálló üvegedényt, amely méretében illik rá, mert gőz felett készítjük el a krémet.
- Egy adag vizet felteszünk forrni, és amikor már gyöngyözik, akkor az üvegedénybe beletesszük a tojássárgáját, a cukrot a pezsgőt és a sót, elkeverjük, és rátesszük egy lábásra, amelyben már forr a víz.
- Folyamatos kevergetés mellett kb. 6-7 perc alatt krémet főzünk belőle.
- Amikor elkezd érezhetően besűrűsödni, akkor készen is vagyunk.
- Egy pohárba málnát teszünk, rászedjük a meleg krémet, és ízlés szerint a tetejére aprított pisztáciát szórunk.
- Egy másik pohárba jöhet még pezsgő és el is készültünk a kényeztető egyszemélyes desszerttel is.
Megjegyzések
Azért fontos, hogy gőz felett és ne direkt hőn készítsük és folyamatosan keverjük, mert nem cukros rántottát szeretnénk.
A tápérték adatok tájékoztató jellegűek, amelyek eltérhetnek a felhasznált alapanyagok függvényében.
- Prep Time: 5
- Cook Time: 8
- Category: Desszert
Tápértékek
- Adag: 1
- Kalória: 166 kcal
- Cukor: 18,4 g
- Só: 165 mg
- Zsír: 4,8 g
- Telített zsír: 1,6 g
- Telítettlen zsír: 3,2 g
- Szénhidrát: 23,1 g
- Rost: 2,6 g
- Fehérje: 3,2 g
- Koleszterin: 184,5 mg
Kulcsszavak: málnás pohárkrém
A cikket a Törley Pezsgőpincészet támogatta.