Van amikor jól esne valami egyszerű édesség, ami egyszerre hideg és meleg, gyümölcsös, mégis bűnbe visz, egyszemélyre is elkészíthető és nem igényel több előkészületet, mint 3 perc. Ismerős ugye? 🙂 Na ilyenkor érdemes ezt a sült barack fagyi kombót összedobni. Plusz egy kis mandulával is meg van szórva, hogy a mandulafogyasztás előnyeit is kiélvezhesd. Próbáld ki Te is! Ráadásul, ehhez a barackos desszerthez is csupán csak az air fryer sütőre lesz szükség, nem kell az egész konyhát egy barack miatt bemelegíteni.
Sült barack és még több air fryer sütős recept
Nem csak azért szeretem az air fryer sütős recepteket, mert nyáron a nagy melegben nem kell bekapcsolni a sütőt, így nem lesz meleg a házban, hanem mert sokkal egészségesebb a benne készült étel, mint az olajban tocsogó ennivalók. Plusz sokkal praktikusabb a hagyományos sütőknél, azonnal működésre kész. Így tudod Te is villámgyorsan elkészíteni akár ezt a sült barack desszertet is, vagy akár az áfonyás zabkásafelfújtat is kipróbálhatod reggelire, ha szívesen kezded a napot is (egészséges) édességgel.
Nem csak édesség receptjeim vannak, amiket air fryer sütővel el tudsz készíteni, hanem ebéd ötletek is, mint a rántott karfiol, vagy az édesburgonya hasábok. Ha kedvet kaptál ehhez a háztartási eszközhöz, vagy csak többet szeretnél tudni róla olvasd el az air fryer előnyei blog bejegyzésemet is.
A rendszeres mandulafogyasztás előnyei
Mivel ehhez a recepthez jól illik a mandula is, így gondoltam megosztom veled a mandulafogyasztás előnyeit. A mandula nem csak finom, de nagyon egészséges is! Tele van tápanyaggal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fehérjével és rostokkal. Éppen ezért már napi egy marék mandula elfogyasztásával is sokat tehetünk az egészségünk megőrzésé érdekében.
Most, hogy indul az iskola, érdemes a gyerekekre is gondolni, és az ő tízórais dobozukba is tenni pár szemet.
A mandula nagyon gazdag telítettlen zsírsavakban, rostokban, fehérjében és nélkülözhetetlen mikro-tápanyagokban. Egy marék (kb. 25 szem, ami kb. 28 g) az alábbiakat tartalmazza:
- Rost: 3.5 gramm
- Fehérje: 6 gramm
- Zsír: 14 gramm (amiből 9 gramm telítettlen)
- Szénhidrát: 2,5 gramm
- E vitamin: 37% RDI
- Mangán: 32% RDI
- Magnézium: 20% RDI
Ezek mellett még jelentős mennyiségű réz, B2 és B7 vitamin és foszfor is található benne. Egy marék mandula kalóriataralma 161 kcal.
Továbbá a mandula tele van antioxidánsokkal is, így segít megvédeni a sejteket az oxidatív stressz okozta károsodásoktól. A túlhajszolt, stresszes életmódunk a sejtek károsodásához, idő előtti öregedéshez, gyulladásokhoz és akár rák kialakulásához is vezethetnek. Azt azonban fontos tudni, hogy az antioxidánsok nagy része a barna hártyás héjban található, ezért amikor csak tudjuk, érdemes a natúr, feldolgozatlan verziót választanunk.
Ha részletesebben érdekel a téma, akkor olvass tovább a mandulafogyasztás előnyeiről itt.
Ha ki szeretnéd használni ennek a csonthéjas termésnek az előnyeit, és bevinni a mindennapi étrendedbe, akkor nem árt ha tudod, hogy a mandulából remek mandualtejet lehet készíteni házilag. Ha szereted a magtejeket további magtejek elkészítését is megmutatom. Egy másik hasznos dolog, amit csinálhatsz belőle az a házi mandulavaj. Plusz a mandula szuperül passzol a reggeli granolába, vagy az édességekhez. Sőt, mandulaolajat is készítenek belőle, amelyet salátaöntetként tudunk használni.
PrintŐszibarackos-mandulás desszert
- Total Time: 13 minutes
- Adag: 1 1x
Description
Nagyon gyorsan elkészíthető sült barack recept mandulával, amit ráadásul elég az air fryer sütőbe bedobni. Próbáld ki te is!
Hozzávalók
- 1 db őszibarack
- 1 evőkanál barnacukor
- 2 evőkanál aprított mandula
- fahéj ízlés szerint
- 1 gombóc vanília fagyi
- 4 db bazsalikom levél
Elkészítés
- Az őszibarackot meghámozzuk, ketté vágjuk és beletesszük egy kisebb hőálló tálba.
- Egy másik tálba 1 ek barna cukrot, 1 ek aprított mandulát illetve fahéjat összekeverünk. Ezt rászórjuk a barackra.
- Betesszük az air fryer sütőbe kb. 8 percre 180 fokra.
- Amikor megsült teszünk hozzá egy gombóc vanília fagyit, megszórjuk még egy kis mandulával.
- Díszítésként bazsalikom leveleket teszünk rá, és már ehetjük is.
Megjegyzések
A tápértékek tájékoztató jellegűek. A valós adatok eltérhetnek a felhasznált alapanyagok mennyisége és típusa miatt.
- Prep Time: 5
- Cook Time: 8
- Category: Desszert
Tápértékek
- Adag: 1
- Kalória: 233 kcal
- Cukor: 36.4 g
- Só: 57 mg
- Zsír: 7.4 g
- Telített zsír: 4.2 g
- Telítettlen zsír: 3.2 g
- Szénhidrát: 41.5 g
- Rost: 4 g
- Fehérje: 3.4 g
- Koleszterin: 36.8 mg
Kulcsszavak: sült barack