Epres-mandulás granola Smarta konyhájából

A házi granola az egyik kedvenc reggeli alapanyagom, mert azon túl, hogy finom, ropogós, nagyon egészséges is. Ráadásul, ha én magam készítem, akkor pontosan tudom, miből mennyi kerül bele. Már többféle granola receptet is megosztottam veletek itt is és a YouTube csatornámon is, de van még bőven íz-kombó, amiből mindenki megtalálhatja a kedvencét. Jöjjön most egy nyárváró, kényeztetően édes és extra ropogós verzió eperből és mandulából.

Epres-mandulás házi granola recept

Ebben a receptben 2 olyan hozzávaló is van, ami nem szokványos granola alapanyag, de ez nem véletlen. Az egyik a szezám mag. Talán fölöslegesnek tűnik, mert úgy tűnhet, hogy nem ad hozzá túl sok mindent, de ez nem így van, ugyanis a szezámmag az egyik legjobb növényi alapú kalcium forrásunk, ezért érdemes keresni a lehetőségeket, hogy hogyan tudjuk beiktatni a napi étkezésbe. Granola alapanyag mellett például tahini formájában is fogyaszthatjuk.

A másik a citromhéj, ami meglepő lehet. Ez kevésbé élettani, mint inkább élvezeti céllal került bele, ugyanis az eper és a méz édességét egy leheletnyi frissességgel kompenzálja, ettől még ízletesebb és zamatosabb lesz a granola.

De jöjjön most már a recept!

Hozzávalók:

  • 250 g hagyományos zabpehely
  • 80 g kókuszzsír
  • 80 g méz
  • 75 g aprított mandula
  • 50 g szezámmag
  • 1 tk vanília aroma
  • 1 bio citrom héja
  • 100 g aszalt eper

Elkészítése:

  1. A zabpelyhet, a mandulát és a szezámmagot beleöntjük egy tálba, és alaposan elkeverjük.
  2. Egy lábasban összemelegítjük a mézet és a kókuszzsírt. Nem kell felforralni, csak annyira, hogy folyjon.
  3. Hozzáadjuk a vanília aromát és belereszeljük a bio citrom héját.
  4. A folyékony részt ráöntjük a szilárd hozzávalókra és jól összekeverjük, hogy minél jobban befedje a mézes máz a hozzávalókat.
  5. Egy nagyméretű tepsibe sütőpapírt teszünk, és áttesszük rá a granola alapot. Egyenletesen eloszlatjuk, hogy minél jobban átsüljön.
  6. Alsó-felső sütési beállításon, 175 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük. Egyszer vagy kétszer érdemes menet közben kivenni és átforgatni, hogy mindenhol egyenletesen süljön meg. Akkor jó, aranybarna és finom-édes illata van.
  7. Várjuk meg amíg teljesen kihűl, adjuk hozzá a felaprított aszalt epret és dobozban 2 hétig tárolhatjuk.

Fogyaszthatjuk akár tejjel, akár joghurttal, de egy finom smoothie bowl tetejére is szórhatjuk.

Ha kíváncsi vagy, hogy gyakorlatban hogyan készül a házi granola, akkor nézd meg a mogyorós granola videómat is:

Ezek is érdekelhetnek:

Házi diós-banános granola Smarta konyhájából

Csokis-diós házi granola Smarta konyhájából

Nutella helyett ezt edd – vegán mogyorókrém

Vegán energiagolyó – az egészséges nasi

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

paradicsomos-cukkini

Paradicsomos cukkini egytál

Minden évben próbálom minél változatosabban ültetni a zöldségeket és a gyümölcsöket a kertemben, hogy a receptekhez tényleg friss és szezonális alapanyagokat használhassak. Természetesen fűszernövényekből sincsen

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.