Paradicsomos cukkini egytál

paradicsomos-cukkini

Minden évben próbálom minél változatosabban ültetni a zöldségeket és a gyümölcsöket a kertemben, hogy a receptekhez tényleg friss és szezonális alapanyagokat használhassak. Természetesen fűszernövényekből sincsen hiány, de ezt majd a későbbiekben fejtem ki. A kertem tele van különböző fajtájú paradicsommal és cukkiniből is akad mindig, így ez a recept adta magát. Ráadásul az elkészítése sem bonyolúlt ennek a paradicsomos cukkini egytál ételnek, így akár egy igazi, könnyű nyári vacsorának is tökéletes.

A paradicsom jótékony hatásai

paradicsom-cukkini-recept

Imádom a paradicsomot, akár melegen, frissen szüretelve a tőről, hiszen semmihez sem hasonlítható az íze, zamata és az illata. Most hogy itt a lehetőség, hogy tele együk magunkat paradicsommal elhoztam neked, hogy mik is a paradicsom jótékony hatásai. 

A paradicsom – főleg ha saját termesztésből, vagy helyi öko gazdaságokból származik – nagyon fontos vitamin és ásványi anyag forrás. Az egyik legfőbb alkotója a likopin, amely egy nagyon erős antioxidáns, így képes felvenni a küzdelmet a minden napos stressz okozta sejtkárosító szabad gyökökkel. Emellett kiemelkedő a C és A vitamin tartalma, valamint fontos vas, folsav és kálium forrás is.

Továbbá a látást is javítja magas A-vitamin tartalma miatt, és segít megelőzni a farkasvakság kialakulását is. Plusz csökkenti a vérnyomást is, ez a paradicsomban található kálium mennyiségnek köszönhető, de csak akkor van hatása, ha minden nap fogyasztunk belőle.

Remélem sikerült meggyőzni téged arról, hogy valóban fontos zöldség (vagy gyümölcs) a paradicsom, és ki szeretnéd élvezni az előnyeit, ezt megteheted a paradicsomos receptjeimmel, mint például a könnyű nyári ricottás paradicsomos galette, paradicsomos tészta, vagy a jelenlegi paradicsomos cukkini receptem.

Viszont ha még nem sikerült meggyőzni a paradicsom fogyasztás fontosságáról, vagy csak még többet szeretnél tudni erről a nagyon hasznos vitaminbombáról, akkor olvasd el a kifejezetten a paradicsom jótékony hatásairól szóló blog bejegyzésemet.

Étkezz szezonálisan – nyáron egyél paradicsomos cukkinit!

paradicsomos-cukkini-receptotlet

Ahogy fent ígértem most essen néhány szó a fűszernövényekről is. Friss fűszernövényekkel sokkal jobb dolgozni hogyha ételeket készítünk, mint hogyha szárított verziót használunk. Én mindig szoktam nevelni fűszernövényeket, a legnagyobb kedvencem a bazsalikom. Nyáron frissen használom, de készül belőle pesto és egy része megy a fagyasztóba is, hogy télen legyen mihez nyúlni, hiszen az ablakban nevelt bazsalikomok elég hamar “elfáradnak”.

A bazsalikom rengeteg ételhez jól illik, főként tésztákhoz és pizzákhoz szoktam használni, de ezek mellett az eperrel is jó párosítás, például egy epres-bazsalikomos croissant képében.

A másik nagy kedvencem a menta, nyáron hűsítő menta teaként, vagy limonádéba is szeretem. Desszertek fokozására is alkalmas a menta, például a hideg meggyleves tökéletes alapanyaga is. Erre alkalmas a csokimenta is. Ez akár fagyival, vagy akármilyen édességgel is nagyon jó, de smoothie-ba is nagyon jól lehet használni.

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen további fűszernövényeket szoktam ültetni, illetve, hogy melyik mire használható fel nézd meg a lenti videómat!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
paradicsomos-cukkini-recept-otlet

paradicsomos cukkini


  • Adag: 2 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Villámgyorsan elkészíthető paradicsomos cukkini recept, melyet most friss, szezonális összetevőkből dobhatsz össze pár perc alatt.


Hozzávalók

Skála
  • 1 db közepes/ nagy cukkini
  • 56 darab paradicsom
  • 12 lilahagyma
  • 1015 darab olívabogyó
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 1 darab mozzarella (vagy feta)
  • 2 ek olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés

  1. Minden zöldséget és a sajtot felszeletelünk.
  2. Egy hőálló edény alját 1 ek olívaolajjal kikenjük.
  3. A zöldségeket, sajtot és a bazsalikom leveleket felváltva egymás mellé állítva elhelyezzük, hogy teljesen kitöltse az edényt.
  4. A felkarikázott olívabogyót utólag beleszurkáljuk.
  5. Sózzuk, borsozzuk, a tetejét meglocsoljuk még egy kevés olívaolajjal.
  6. 150 fokon légkeverésen kb. 15-20 perc alatt összesütjük.

Megjegyzések

A tápértékek tájékoztató jellegűek. A valós adatok eltérhetnek a felhasznált alapanyagok mennyisége és típusa miatt.

  • Category: ebéd
  • Módszer: Sütés

Tápértékek

  • Adag: 1
  • Kalória: 342 kcal
  • Cukor: 15.3 g
  • Só: 835.7 mg
  • Zsír: 18 g
  • Telített zsír: 2.6 g
  • Telítettlen zsír: 15.4 g
  • Szénhidrát: 27.8 g
  • Rost: 8.1 g
  • Fehérje: 22.9 g
  • Koleszterin: 10.2 mg

Kulcsszavak: paradicsomos cukkini

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

paradicsomos-cukkini

Paradicsomos cukkini egytál

Minden évben próbálom minél változatosabban ültetni a zöldségeket és a gyümölcsöket a kertemben, hogy a receptekhez tényleg friss és szezonális alapanyagokat használhassak. Természetesen fűszernövényekből sincsen

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.