Az eperet minden formában imádom, kivéve sütve. Az megint más, ha eperlekvár, eperkrém, eperhab van egy süteményben, de úgy, mint egy almáspitét, vagy egy áfonyás galettet nem szívesen készítek eperből. Ez (is) inspirált arra, hogy sütés nélküli epertortával kísérletezzek, amelyben visszaköszön az eper igazi, nyárias zamata. Ha hasonlóan Te is az eper valódi ízét keresed egy epres süteményben, akkor ezt a receptet imádni fogod!
Végre itt az igazi eperszezon!
Minden évben nagyon várom az eperszezont. Talán mert az eper már a nyár ígéretét is magában hordozza. Ráadásul ez az első friss, zamatos hazai gyümölcs – én megszoktam várni azt a pár hetet, amikor már a hazait lehet venni, akár fóliásat, akár szabadföldit.
Egyrészt tudjuk, hogy az eper 1-2 napnál tovább nem bírja, ha éretten van leszedve; és ha kibírja az utaztatást pl. Spanyolországból, a bolti szállítást, és még otthon a hűtőben is eláll 3-4 napot, akkor abban valami turpisság, és valószínű némi vegyszer is van :-/.
Másrészt pedig a fölösleges környezeti terhelés csökkentését is fontosnak tartom, akár ilyen kis lépésekkel is. Miért terheljük fölösleges, Európát átívelő CO2 kibocsájtással a környezetet, ha pár hét múlva meg tudjuk venni a helyit is.
Ráadásul minél hamarabb jut el az érett gyümölcs a helyi eperföldről a tányérunkba, annál több lesz benne az értékes tápanyag, ami miatt szezonban érdemes minél többet fogyasztani belőle. Bőven találsz itt a blogon epres recepteket.
Miért lett vegán az epertorta?
Amikor inspirációkat keresgéltem sütés nélküli epertorta receptet között, a legtöbbnek az alapja valamilyen tejtermék volt, de most valami másra vágytam. Korábban párszor készíttetettem már mascarponés eperortát, ami isteni finom, és ha ilyet keresel, akkor ajnlom jó szívvel az epres sütés nélküli Charlotte tortámat. Viszont idei célkitűzésem, hogy keressem azokat az opciókat és megoldásokat, amikor vegán verzióban is kényeztető finomságokat lehet tenni az asztalra.
Eszembe jutott, hogy párszor készítettem már vegán sajttortát, elő is kotortam a gránátalmás torta receptemet és kicsit felturbóztam. Így született meg ez a vegán, sütés nélküli epertorta recept.
Mi van a vegán sütés nélküli epertortában?
Zamatos eper
Természetesen az eper adja az alapját, és ebből kerül bele a legtöbb. A krémességét és az állagát viszont a kesunak köszönheti.
Sokoldalú kesu
A kesu remek tejtermék-helyettesítő alap, hiszen semleges az íze, de van zsírtartalma. Én rendszeresen készítek belőle kesutejet, de a tejföl helyettesítő kesukrémem receptjét is megosztottam már veletek.
Éppen ezért ennek a vegán sajttortának is ez lett az alapja. Azonban arra figyelni kell, hogyha krémként szeretnénk használni, akkor legalább 8 órára hideg vízbe kell áztatni, majd felhasználás előtt átszűrni és lecsepegtetni.
Ha elfelejted, akkor sincs minden veszve, én is szoktam így járni 😉 Ilyenkor a mentőakció az, hogy forralsz egy kanna vizet és a forró vízbe áztatod 1 órát.
Természetes édesítő
A krém édesítésére ízléstől függően bármit használhatsz, ami folyékony állagú. Lehet méz, agavé szirup, juharszirup, de édesítőszert is tehetsz bele, ha cukormentesre szeretnéd készíteni.
Kakaóvaj és kókuszzsír az állagért
Mind a kettő a krémességben illetve a szilárdságban segít nekünk. A kakaóvaj talán kevésbé ismert, mint a kókuszzsír, amit szinte már bárhol be lehet szerezni. A kakaóvajat kisebb tömbökben árulják bioboltokban. Illata olyan, mint a fehércsoki. Ezt meg kell olvasztani, és amikor a hűtőben az egész torta hűl, akkor ez fogja megszilárdítani.
Alternatív sűrítő anyagként agar agart is használhatsz, amivel én a gránátalma tortámat készítettem.
Datolya, mandula, kókusz – a tészta
A torta alapját nem tészta adja, hanem egy mix. Hasonló az alapja az energiagolyóknak is. Így gluténmentes is lesz ez az epertorta, nem csak vegán.
Mire van szükségem az epertorta elkészítéséhez?
Háztartási gépek közül mindössze egy késes aprítóra vagy konyhai robotgépre lesz szükségünk. Mind az alaptésztát, mind pedig az epres krémet ebben készítjük el.
Ezek a mennyiségek 18-20 cm-es tortaformához elegendők. Ha ennél nagyobb formában készítenéd, akkor arányosan növeld a mennyiségeket.
Ezen felül pedig egy sütőpapír jön még jól a forma aljára. A formát helyezd a sütőpapírra, rajzold körbe, vágd ki, és ez mehet a tortaforma aljára. Így elkerülhető, hogy beleragadjon, vagy a vágásnál felsértsd a sütőforma alját.
Mivel díszítsem az epertortát?
Legjobb, ha friss epret teszel rá. Jól mutat, ha különböző méretű szemeket használsz, legyen olyan, amit félbevágsz, vagy negyedelsz. Az is jól mutat, ha nem szeded le a zöld szárat, hanem azzal együtt helyezed rá. Ízben és dekorációs hatásban a menta is jó díszitő elem lehet.
Mivel ételfotózással is foglalkozom, ezért a fotók kedvéért szoktam virág dekorációt is használni, azonban ezeknek a virágoknak a nagy része nem ehető!
Sütés nélküli epertorta tárolása
Miután elkészül az epertorta legalább 6-8 órára hűtőbe kell tenni, hogy megszilárduljon. Tudom, tudom, ez egy kínokkal teli 8 óra, mert ahogy belekóstoltál a krémbe, tudni fogod, hogy egy tál mennyi finomság várakozik a hűtőben.
Miután letelt a hűtési idő, óvatosan vedd ki a formából.
Extra tipp: Ha a csatos formát egy befőttes üvegre teszed, akkor a gyűrűt lefelé tudod levenni, így biztos lehetsz benne, hogy nem lesz esztétikai hibája.
A sütés nélküli epertorta maximum 4 napig tárolható hűtőben. Ha már látod, hogy nem fog elfogyni – amin igen csodálkoznék 🙂 – akkor a fagyasztóba is beteheted, maximum 3 hónapra.
PrintSütés nélküli vegán epertorta
- Author: melinda_smarta_boss
- Total Time: 15 minutes
- Adag: 12 szelet 1x
- Diet: Vegan
Description
Ebben az egyszerű receptben az a legnehezebb, hogy kivárd azt a 6 órát, amíg tökéletes állaga lesz a tortának.
Hozzávalók
Tészta:
- 10 db magozott datolya
- 75 g kókuszreszelék
- 115 g mandula
- 1 teáskanál kókuszzsír
Krém:
- 240 g eper
- 180 g kesu áztatva
- 50 ml méz/agave/juhar szirup
- 1/2 citrom leve
- 1 csipet Só
- 50 ml kókuszolaj
- 60 g kakaóvaj (olvasztva)
Elkészítés
- A kesut legalább 8 órára hidegvízbe áztatjuk.
- A késes aprítóba beletesszük a mandulát és a kókuszreszeléket, és alaposan összemixeljük. Amikor porhanyós az állaga, hozzáadjuk magozott datolyát és olvasztott kókuszzsírt, és masszává mixeljük.
- A „tésztát” beleborítjuk a formába és alaposan, egyenletesen ellapogatjuk, és betesszük a fagyasztóba addig, amíg elkészül az epres réteg.
- Egy turmixba vagy késes aprítóba beletesszük az epret, adunk hozzá citromlevet jön a beáztatott, átszűrt kesu és az édesítő ízlés szerint és egy csipet só.
- Ezt alaposan összeturmixoljuk, és amikor már homogén az állaga adunk hozzá olvasztott kókuszolajat valamint kakaóvajat, és ezzel tovább turmixoljuk.
- Amikor szépen összeállt, akkor elővesszük a formát, és beleöntjük.
- Azért, hogy egyenletes legyen a felszín, és a levegő buborékok kijöjjenek, néhányszor hozzáüthetjük az asztalhoz, majd megy be legalább 6-8 órára a hűtőbe.
- Miután levettük róla a tortaformát, jöhet a dekorálás. Ehhez epret, mentalevelet használhatunk.
Megjegyzések
Én apró fehér virágokat is használtam, de ezek a virágok a kizárólag a dekorációt szolgálják, és a fotózás miatt kerülnek rá, de nem ehetők!
A tápérték adatok 1 szeletre vonatkoznak, és csak tájékoztató jellegűek. A tényleges értékek eltérhetnek!
- Prep Time: 15
- Category: Desszert
- Módszer: Sütés nélkül
Tápértékek
- Adag: 12 szelet
- Kalória: 266
- Cukor: 21,3 g
- Só: 123 mg
- Zsír: 17,2 g
- Telített zsír: 9,1 g
- Telítettlen zsír: 8,1 g
- Trans Fat: 0 g
- Szénhidrát: 28 g
- Rost: 2,5 g
- Fehérje: 3,5 g
- Koleszterin: 10,8 g
Kulcsszavak: epertorta