Mennyei vegán karamell öntet

vegan-karamel-ontet

Nyakunkon a fagyi szezon, és ha nem akarunk (tudunk) elmenni egy fagyizóba egy kis hűsítő nyalánkságért, akkor a házi zsömle után érdemes belevetni magunkat az otthoni fagyikehely készítés világába is! Persze a totális élvezethez nem árt, ha a könnyed házi fagyi mellett van kéznél friss gyümölcs, csokireszelék és valamilyen kényeztető öntet is. Most erre az utóbbira mutatok könnyen gyorsan elkészíthető, ráadásul vegán receptet! Íme az én mennyei vegán karamell öntetem!

Készítsd otthon a fűsítő finomságokat!

A téli sütemény sütés, és a tavaszi kalács dagasztás után végre elérkezett a hűsítő desszertek ideje, és ezzel búcsút mondhatunk egy időre a sütőnek. Egyre több a friss gyümölcs, amiből, készíthetünk sütés nélküli tortákat, fagyikat, limonádékat, és szörpöket. 

Szerencsére a házi fagyi készítése sem túl bonyolult, ráadásul ha valamilyen diétát tartunk, akkor pontosan tudjuk, hogy mi került bele, és mi maradt ki. Ha biztosra akarunk menni, és a kalórián is próbálunk egy kicsit fogni, akkor érdemes teljesen gyümölcs alapú, akár fagyasztást sem igénylő gyümölcsös házi fagyikat készíteni. 

Ha a fagyival megvagyunk, akkor öntetet vagy szószt is készíthetünk hozzá házilag. Az egyik legnépszerűbb öntetet a karamell, amelynek a klasszikus sós verziója után most jöjjön a vegán változat, amit a fagyi mellett, jegeskávé készítésekor is remekül lehet használni.

Vegán karamell öntet házilag

vegan-karamell-szosz

Az elkészítése nem igényel sem túl sok gyakorlatot, sem túl sok időt, mindennel együtt kb. 10 perc alatt készen is lehetsz vele, így azon túl, hogy pénzt is spórolsz, megkíméled magad egy csomó mesterséges adaléktól is, amelyekből van bőven a bolti verziók többségében.

Éppen azért, mert nem teszünk bele semmilyen tartósítószert, maximum 2 hétig tudod a hűtőben tárolni. A mennyiség kb. ennyi időre elég is (persze csak akkor, ha mértékkel fogyasztjátok 🙂 )

Vegán karamell öntet hozzávalók:

  • 45 g barna cukor (lehet kókuszvirág cukor is!)
  • 2 ek víz
  • 100 ml kókusztej (konzerv)
  • 1 kk vaníliakivonat
  • 1 csipet só

Elkészítése:

  1. Egy kisebb, vastag aljú nemesacél edénybe beletesszük a vizet és a cukrot, elkeverjük és elkezdjük melegíteni.
  2. Amikor felforr és elkezd buborékozni, akkor alacsonyabbra kapcsoljuk a hőfokot, és kevergetés mellett kb. 4-5 percig forraljuk, hogy a víz mennyisége csökkenjen, a cukor pedig elkezdjen megkaramellizálódni. Akkor jó, amikor középen ha végig húzzuk a spatulát, csak lassan folyik vissza a cukorszirup.
  3. Ekkor húzzuk félre, és lassan, kevergetés mellett öntsük hozzá a sűrű kókusztejet. Vigyázzunk az esetleg felcsapódó karamellel, nehogy megégessen!
  4. Ha elelegyedett, akkor adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a sót, és forraljuk még kb. 5 percig kevergetve, addig amíg elkezd megint sűrűsödni.
  5. Tegyük üvegbe, várjuk meg hogy kihűljön, és tároljuk hűtőben.

Tehetjük fagyira, kávéba, süteményre 🙂

Ezek is érdekelhetnek:

Villámgyors házi fagyi receptek

7 nélkülözhetetlen dolog az otthoni jegeskávé készítéshez

Nutella helyett ezt edd – vegán mogyorókrém

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.