Eperlekvár és eperszörp házilag Smarta konyhájából

eperlekvar

Nálunk az eperlekvár fogy a leggyorsabban, különösen azóta, hogy pár éve már én is készítek házit. Az eperlekvár evolúció következő lépcsőfokaként összekapcsoltam az eperlekvár és az eperszörp készítést is, így ugyan azzal a koszolással mind a kettő megvan. Nem voltam rest idén sem, és már szépen sorakoznak a lekvárok a kamraszekrényben. Ha Te még befőzés előtt vagy, akkor megosztom veled a receptet, amely sokkal könnyebb, mint amilyennek gondolná az ember első körben.

Attól függően, hogy hígabb, zselésebb állagú vagy sűrűbb lekvár rajongó vagy, mutatok 2 elkészítési módot. A sűrűbb verziónál van az, hogy a léből készül a szörp!

Zselés, folyósabb eperlekvár

Kisebb adaghoz – kb 5 lekváros üveg – mutatom a mennyiségeket, de ha ennél többet szeretnél egyszerre főzni, akkor az arányokat annak megfelelően tudod növelni.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg eper
  • 400g 3:1 befőző cukor (doboz szerint 500g, de nekem az túl édes)
  • 1 citrom leve

Elkészítése:

Az epret megmosom, összevágom nagyobb darabokra, és beleteszem a cukorral együtt a Kenwood Cooking Chef konyhagépébe. 15 percig keverem 90 fokon, hogy az eper összeessen. Hozzáadom a citrom levét, és 120 fokon 10 percig főzőm, folyamatos keverés mellett. Ha már jól összerottyant, akkor további 45 percig hagyom főni 105 fokon, 1-es keverő fokozat mellett. Ha kész, üvegekbe teszem.

A kíváncsi vagy, hogy a gyakorlatban ez hogy néz ki, kukkants bele a videómba, amelyben még egy epres süti receptet is mutatok:

Eperszörp + lekvár kombó

Ez egy kicsit hosszadalmasabb folyamat és több edényre is lesz hozzá szükséged, de megéri!

Hozzávalók:

  • 2 kg eper
  • 1,6 kg barna cukor
  • 1,5 citrom leve
  • 2 kk nátrium-benzonát

2 kg eperhez hozzáteszek 30 dkg cukrot, kézzel jól összenyomkodom, majd legalább 2 órára félreteszem, hogy az eper levet eresszen. Előveszem a robotgép tálját, és egy szűrő segítségével szétválasztom a levet és húst. Először a léből készül szörp, méghozzá 80 dkg cukor és 1 citrom levének hozzáadásával. 110 fokon 10 perc alatt, és folyamatos keverés mellett felfőzöm, majd további 20 percig főzöm 100 fokon, amíg a megkeletkezett hab szépen el tűnik róla. A végén adok hozzá 1 kávéskanál nátrium-benzonátot, hogy elálljon tovább.

Ha 2 héten belül elfogyasztjátok a szörpöt, akkor hűtőben addig nem lesz baj, és kihagyhatod.Ha kész, még forrón üvegekbe töltjük és megvárjuk, hogy kihűljön, aztán már készülhet is a finom szörp!

A maradék húst 40 dkg cukorral az első módszer szerint elkészítek, és a végén ehhez is mehet a tartósítószer, ha nem fogyasztjátok el pár héten belül.

Ezek is érdekelhetnek:

Epermánia: ezért vegyél most epret!

Epres spenótsaláta nem csak ínyenceknek!

Sütés nélküli eper torta Anyák napjára

Mazsolás túrógombóc juharszirupos eperöntettel Smarta konyhájából

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

paradicsomos-cukkini

Paradicsomos cukkini egytál

Minden évben próbálom minél változatosabban ültetni a zöldségeket és a gyümölcsöket a kertemben, hogy a receptekhez tényleg friss és szezonális alapanyagokat használhassak. Természetesen fűszernövényekből sincsen

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.