Vegán gránátalma torta

A karácsonyi időszakban hajlamosak vagyunk túlterhelni a gyomrunkat mindenféle nehéz étellel, megnő a cukor, a liszt és a zsír fogyasztásunk, ami után persze sokszor úgy érezzük, hogy mozdulni se bírunk. Nem azt mondom, hogy mondjunk le az ünnepi élvezetekről, de alternatív édességnek kipróbálhatunk egy nyers-vegán tortát is! Aki még nem kóstolt ilyet, annak megsúgom, hogy elég finom 😉

Volt egy időszak, amikor egy vegán ételszállító hozta az ebédemet és nagyon szerettem. Nem az a tucat ebédrendelős cég, amit 2 hónap után megunsz, ráadásul jobban is éreztem magam ebéd után, mint a klasszikus menza kaja után, nem nehezedtem el. Legnagyobb bánatomra ide, ahol most lakok nem szállítanak, de azóta is próbálok ilyen jellegű ételeket becsempészni az étrendünkbe, bár még én is csak a tanuló fázisban vagyok.

Nem rég találtam egy videót, amiben nyers-vegán tortát készítettek és ezen felbuzdulva kipróbáltam én is, bár pár dolgot változtattam benne. Annyira jól sikerült, hogy gondoltam megosztom veletek is, mert lehet, hogy Ti is olyan édességet kerestek az ünnepekre, amely nem tartalmaz se lisztet, se tejterméket, se hozzáadott cukrot.

Nyers-vegán gránátalma torta

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 200 g pirított dió
  • 4 db aszalt füge
  • 6 db magozott datolya
  • 2 evőkanál kókuszreszelék
  • 1 kávéskanál fahéj

A krémhez:

  • 200 g kesudió (beáztatva)
  • 1 konzerv kókusztej  (400ml)
  • 1 teás kanál agar-agar
  • 2 datolyaszirup
  • 1 citrom héja és leve
  • 1 gránátalma (belső része)
  • 1 tk vanília aroma
  • 1 kávéskanál szerecsendió ízlés szerint

Dekoráláshoz:

1 gránátalma

Elkészítése:

A diót pár perc alatt egy száraz serpenyőben pirítsuk meg. Ha kihűlt, mehet bele egy aprítóba vagy turmixba, adjuk hozzá a többi hozzávalót (ha a datolya és a füge száraz, akkor pár órára érdemes beáztatni) és aprítsuk, mixeljük össze alaposan. Egy hasonló masszát fogunk kapni, mintha energiagolyókat készítenénk. Ezt nyomkodjuk bele egy csatos tortaforma aljába és tegyük a hűtőbe.

A krémhez a kókusztejet az agar-agar-ral (korábban én nem hallottam erről, de az első bio boltban, ami az utamba került be tudtam szerezni) összeforraljuk miközben rendszeresen kevergetjük. Közben a többi hozzávalót beledobjuk az aprítónkba, majd ha a kókusztej felforrt, azzal felöntjük és alaposan összemixeljük ezt is.

Elővesszük az alapot, a krémet ráöntjük és a második gránátalma felét rászórjuk. Mehet újra a hidegre, és körülbelül 2 óra múlva már ehetjük is.

Tálaláskor érdemes újra megszórni a tetejét a maradék gránátalmával, és jól mutat, ha köré is teszünk.

Ha érdekelnek még további karácsonyi receptek, akkor nézz szét a videóim között, tippekért és inspirációkért pedig kövess Facebookon és Instagramon!

Ezek is érdekelhetnek:

Mikulásváró almás-karamellás zabkeksz

Karácsonyi garnélanyárs kakukkfüves fehérboros mártásban 

Gyömbéres sütőtökös muffin Smarta konyhájából

Ünnepi gránátalmás kacsamell saláta Smarta konyhájából

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.