Sütőtökös zabkása mézben karamellizált dióval

sutotok-zabkasa-recept

Ha készítesz sütőtököt, egy darabot tegyél félre, és próbáld ki a fűszeres, illatos és nagyon egészséges sütőtökös zabkása receptemet! A hűvös őszi-téli reggeleket élvezet egy ilyen finom reggelivel indítani. Ráadásul, ha a gyermeked nem annyira rajong a sütőtökért, ebben el tudod „rejteni”, így nem marad ki a sütőtök jótékony hatásaiból!

Sütőtökből sohasem elég

sutotok

Az igazi őszi idő kezdetét a sütőtök megjelenéséhez kötöm. Minden évben nagyon várom már, hogy végre bekapcsolhassam a sütőt és finomságokat készíthessek ebből a nagyon egészséges zöldségből. A sütőtök jótékony hatásairól találsz egy teljes cikket itt a blogon. Most csak annyit emelnék ki, hogy nagyon jól lehet vele az immunrendszert támogatni, amire az őszi-téli időszakban kiemelten érdemes figyelni.

Szerencsére a sütőtök szezon viszonylag hosszú, mert jól eláll, és akár még februárban is lakmározhatunk belőle. Ha nem igazán tudod, hogy mi mindent lehet sütőtökből készíteni a zabkásán kívül, akkor a jobb felső sarokban lévő keresőbe írd be, hogy sütőtök és különböző receptek között válogathatsz! Ha viszont inkább a videós formátumot kedveled jobban, akkor ebben a sütőtökös recepek videómban 3 ötletet is találsz!

Zabkása minden évszakban

sutotok-zabkasa-smarta

Zabkása nálunk legalább hetente egyszer kerül az asztalra. Szerencsére nem csak én, de a fiam is szereti, amihez gondolom az is hozzájárult, hogy pici kora óta a zabkása a reggeli menü része volt.

Nyári időszakban (vagy amikor tudom, hogy a másnap reggel rohanós lesz) az egyéjszakás zabkásákat készítem szívesen. Ezekben az a jó, hogy este csak összekeverem, beteszem a hűtőbe, és reggel már csak az asztalra kell tenni. Csupán egy minimális munka van még vele, azaz a feltéteket ráhalmozni. Azonban ezekkel a zabkásákkal a reggeli rohanásban értékes perceket lehet megtakarítani.

A hűvösebb időben viszont előkerülnek a meleg, frissen főzött zabkásák, amelyeknek az illatára ébredni is jó. Hétvégén akár sütőben sült zabkásafelfújt is készül, aminek teljesen más az íze és állaga, mint a főzött verziónak. Sokkal inkább süteményre emlékeztet 🙂

Mondhatnám, hogy a zabkásák sora és variációja végtelen, ezért szeretem ennyire.

Sütőtökös zabkása – a hűvös reggelekre

sutotok-zabkasa

Az őszi-téli reggelek idei egyik befutója nálunk a sütőtökös zabkása, amiből szerintem legalább egy tucatnyit készítettem már. A különlegességét a sütőtök fűszerkeverék (pumpkin spice) és a mézben karamellizált illatos dió adja, hiszen a sütőtöknek önmagában nincsen olyan karakteres íze. (ezért is lehet jól elrejteni a sütőtök nem szeretők reggelijébe 😀 )

Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, ugyanúgy mint a többi zabkása esetén, mindent beledobunk egy edénybe és közepes hőmérsékleten 10-12 perc alatt készre főzzük.

Mi van a sütőtökös zabkásában?

sutotok-zabkasa-egyszeruen
  • Zabpehely – én jobban szeretem a hagyományos, nagyszemű zabpelyhet használni, mint a finomítottat, több benne a tápanyag és a rost. De ha csak finomított van kéznél, nyugodtan használhatod azt is. Természetesen gluténmentes zabpehelyből is készíthető.
  • Őrölt lenmag – a magas rost és omega 3 tartalma miatt szeretem ezzel dúsítani a zabkását. Ha lenmagot használsz, mindig őröld meg, mert az egész lenmag sokkal nehezebben hasznosul az emésztőrendszerben.
  • Mazsola – jól illik a zabkása ízvilágába, és ez egy alternatív édesítő. Kihagyható, vagy más aszaltgyümölccsel (pl. aszalt sárgabarck) is helyettesíthető
  • Zabtej – zabkásához a zabtej illik a legjobban, de bármilyen tejet használhatsz ízlés szerint.
  • Pumpkin spice (sütötök fűszerkeverék) – ez adja meg a sütőtökös édességek fűszeres zamatát. Ha nem kapsz ilyen keveréket, akkor magad is elkésztheted, amit után bármihez felhasználhatsz. Ezek az arányok: 4 evőkanál fahéj, 2 evőkanál gyömbér, 1 evőkanál szegfűbors, 1 evőkanál szerecsendió, 1 evőkanál szegfűszeg)
  • Sütőtök püré – fölösleges boltit venni, vagy a bébi ételek között keresgélni, mert egyszerűen elkészítheted: egy darab sült töknek a belsejét belekanalazod egy turmixba, és minimális vízzel (2-4 evőkanál) leturmixolod.
  • Dió – ízlés szerint bármilyen más maggal helyettesítheted (mandula, földimogyoró…)
  • Mogyoróvaj – az amerikaiak vannak megőrülve a mogyóróvajért, ami nem összetévesztendő a Nutellával! Ha nem rajongsz érte, kihagyhatod, de szerintem fantasztikus ízt az egészhez. Vagy helyettesítheted mandulavajjal is!
  • Méz – ha vegán táplálkozást folytatsz, akkor helyettesítheted juharsziruppal is.
  • Natúr joghurt – legjobb a görög joghurt, ami lehet növényi is
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
sutotok-zabkasa

Sütőtökös zabkása mézben karamellizált dióval


  • Author: melinda_smarta_boss
  • Total Time: 15 minutes
  • Adag: 2 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Hűvös reggelek lélekmelengető reggelije lehet ez az egészséges, könnyen elkészíthető sütőtökös zabkása. Egyszerűen és könnyen elkészíthető! A mennyiségek 2 adagra vonatkoznak!


Hozzávalók

Skála
  • 60 g zabpehely (kb. 4 ek)
  • 10 g lenmag őrlemény (kb. 1 ek)
  • 30 g mazsola
  • 2,5 dl zabtej (bármilyen más tej is használható)
  • 1/2 tk pupmkin spice fűszer
  • 1 csipet só
  • 70 g sütőtök püré
  • 1 tk méz

Tálaláshoz:

  • 2 ek natúr joghurt
  • 1 tk méz
  • 2 marék aprított dió
  • 2 tk mogyoróvaj

Elkészítés

  • A sütőtök és a méz kivételével mindent beleteszünk egy lábasba, és közepes hőmérsékleten kb. 8-10 perc alatt összefőzzük (sűrű kását kapunk).
  • Lezárjuk a hőt, hozzákeverjük a sütőtök pürét, majd ízlés szerinti mennyiségben a mézet.
  • Szétosztjuk a zabkását 2 befőttes üvegbe.
  • Amíg a kása fő, száraz serpenyőben illatosra pirítjuk a diót, majd hozzáadjuk a mézet, és rákaramellizáljuk 2-3 perc alatt.
  • Tálaláskor a zabkására joghurtot halmozunk, teszünk rá a mézes dióból és mogyoróvajat csorgatunk rá.

Megjegyzések

A tápérték adatok csak tájékoztatás jellegűek, a tényleges adatok ettől eltérhetnek a felhasznált alapanyagoknak a függvényében.

  • Prep Time: 5
  • Cook Time: 10
  • Category: Reggeli
  • Módszer: Főzés

Tápértékek

  • Adag: 1
  • Kalória: 566
  • Cukor: 24,3 g
  • Só: 346 mg
  • Zsír: 19,7 g
  • Telített zsír: 3,4 g
  • Telítettlen zsír: 16,3 g
  • Szénhidrát: 78,2 g
  • Rost: 11,4 g
  • Fehérje: 16,5 g
  • Koleszterin: 2,3 mg

Kulcsszavak: sütőtökös zabkása

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

citromkrem

Citromkrém, amire tuti rákattansz!

Ha egyszer megérezzük a frissen szedett citrom illatát, aromáját és zamatát, akkor arra biztosan egy egész életre rákattanunk. Azonban a friss citrom élményért legalább a

immunerősítő-shot

Természetes immunerősítő ital

Télen a szervezetünk egészségéért sokat tehetünk egy kis tudatossággal és némi odafigyeléssel. Nem mindegy ugyanis, hogy mi kerül a tányérunkra és a poharunkba. Egytra immunerősítő

FAHÉJAS-SZILVÁS-SÜLT-ZABKÁSA

Fahéjas-szilvás sült zabkása

Sokan azt mondják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Nálam nem maradhat ki a reggeli, ha más nem egy tápláló kávés smoothie-t készítek magamnak.

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.