A Nutellát szerintem nagyon sok ember szereti, azonban azt a rengeteg cukrot, egészségtelen zsírt és mindenféle adalékanyagokat, amiket a gyártás során beletesznek a valódi, minőségi kakaó és mogyoró helyett annyira már nem. Azonban nem kell lemondanunk a csokis-mogyorókrém élvezetéről, mert házilag, sőt vegán opcióban is gyorsan és könnyen elkészíthetjük magunknak. Mutatom is a legjobb házi vegán Nutella receptet!
Miből áll az eredeti Nutella?
Aki egyszer figyelmesen végigolvasta már a Nutella csomagolását, az tudja, hogy a mogyoró és a kakaó helyett tele van cukorral, pálmaolajjal és tejporral. Amerikában perre is mentek már pár éve a Nutella megtévesztő reklámja miatt, ami arra utalt, hogy egészséges élelmiszerről van szó, és a gondos anya milyen jót tesz, ha ezt adja a gyermekének reggelire. Sajnos épp ellenkezőleg!
A Nutellának több, mint a fele cukor! Tehát ha reggelire ezzel kenjük meg a csemeténk kenyerét nagyjából fedeztük is a napi cukor szükségletét. Ha jól belegondolunk, elég életszerűtlen, hogy a nap folyamán már semmilyen formában ne vigyen be cukrot, ugye?
Hosszútávon innen egyenes az út az elhízáshoz és különböző civilizációs betegségekhez. Ezt pedig nem szeretnénk ugye, se magunknak, se a gyermeküknek?
A másik jelentős tétel a listán a pálmaolaj, ami nem csak egészségügyi, de fenntarthatósági aggályokat is felvet. Erről a témáról részletesebben ebben a videómban már beszéltem, így ezt most itt nem részletezem.
Miután elment a kedvünk a ‘mogyorókrémnek álcázott cukros pálmaolajtól’, mutatom a megoldást, hogy ha nem akarsz lemondani az élvezeti értékéről, viszont szeretnéd valóban egészségesebb formában fogyasztani.
A legjobb vegán házi ‘Nutella’ recept
Ebben a receptben visszatérünk azokhoz az alapanyagokhoz, amit vártunk volna a gyárinál is, azaz a törökmogyoróra és a minőségi kakaóra. Fehér cukor helyett pedig olyan természetes édesítőket használunk, mint a juharszirup.
Mi van a vegán Nutella-ban?
Törökmogyoró: ez adja az egésznek az alapját és a klasszikus finom mogyoró ízt. Ezt először sütőben még egy kicsit átsütjük, hogy az ízek még inkább kibontakozzanak.
Cukrozatlan kakaópor: célszerű minél jobb minőségűt választani belőle!
Juharszirup: ez az egyik legtermészetesebb vegán édesítő, de lehet datolyaszirupot vagy agavé szirupot is használni.
Mandulatej: a mandula íze jól harmonizál a törökmogyoróval. De akár törökmogyorótejet vagy bármilyen más magtejet is használhatunk.
Vaníliakivonat: ez opcionális, de az ízek kiemelésére hasznos.
Elkészítése:
A házi Nutella elkészítéséhez sütőre vagy airfryerre lesz szükség, illetve egy nagy teljesítményű késes konyhai robotgépre. Én a NutraMilk készülékemet használom ehhez, amelyben vagy egy külön leválasztó is, így nem kell menetközben megállni, hogy az edény falára kicsapódott mogyorót leszedjem.
Az egész művelet 25 perec vesz igénybe, ebből kb. 15 percet a sütőben tölt a mogyoró, tehát egyáltalán nem időigényes vagy bonyolult.
Miután a sütőben megpirult és a barna héj megrepedt, egy konyharuhával eltávolítjuk ezt a barna hártyát és mehet a mogyoró a késes aprítóba.
Teljesítménytől függően 8-15 perc alatt mogyoróvajat készítünk belőle. Először elkezdi a gép felaprítani, majd kb. 5 perc után elkezd az olaj kicsapódni, és a végén ilyen krémes magvajat kapunk:
Ekkor már csak bele kell tenni a többi hozzávalót és további 3-4 perc alatt homogénre mixelni. Hűtőben 4 hétig tárolhatjuk.
Mire használhatjuk?
- ehetjük kiskanállal desszertként
- ízesíthetünk vele latte-t
- tehetjük zabkására
- meleg tejhez adva remek kakaó lesz belőle
- sütemények töltelékébe
- palacsintába
- kalácsra, kenyérre kenhetjük
Nutella helyett ezt edd – vegán mogyorókrém
- Author: melinda_smarta_boss
- Total Time: 25 minutes
- Adag: 300 g 1x
- Diet: Vegan
Hozzávalók
- 150 g törökmogyoró
- 40 g cukrozatlan kakaópor
- 40 g juharszirup
- 60 ml mandulatej
- 1 tk vanília kivonat
- 1 kk só
Elkészítés
- Ha sikerül blansírozott (héj nélküli) mogyorót venni, akkor ezt a lépést megúsztad. Ha nem, akkor a tedd a mogyorót egy sütőpapírra és helyezd 130 fokos sütőbe 15-20 percere. Amikor elkezd illatozni és a láthatóan megreped, meglazul rajta a barna hártya szerű héj, akkor készen vagy. Tedd egy tálba és várd meg amíg kihűl egy kicsit.
- Egy tiszta konyharuha segítségével kezd el egymáshoz dörzsölni a mogyorót, hogy a barna héj lejöjjön.
- A mogyorót tedd egy késes robotgépbe, körülbelül 8-15 perc alatt készíts belőle mogyoróvajat. Ha kiülne az oldalára, akkor állítsd le, kapard vissza a tálba és addig dolgoztasd a gépet, amíg szinte folyékony, zsíros állaga nem lesz.
- Add hozzá a többi hozzávalót, és dolgozd össze alaposan. Ez további 2-3 perc lesz. kóstold meg, és ha nem találod elég édesnek, akkor adj hozzá még egy kis juharszirupot, és még egyszer dolgozd össze.
Megjegyzések
A tápérték adatok tájékoztató jellegűek! A tényleges értékek eltérhetnek a felhasznált alapanyagok miatt.
Hűtőben 4 hétig tárolható.
- Prep Time: 10
- Cook Time: 15
- Category: Desszert
Tápértékek
- Adag: 100 g
- Kalória: 385 kcal
- Cukor: 10,6 g
- Só: 116 mg
- Zsír: 32,4 g
- Telített zsír: 3,3 g
- Telítettlen zsír: 29,1
- Szénhidrát: 25,3 g
- Rost: 8,8 g
- Fehérje: 10 g
- Koleszterin: 0 mg
Kulcsszavak: Nutella, házi Nutella, vegán Nutella