Az idei eddigi legnagyobb melegben minden hűsítő étel jól tud esni. Sokan csak desszertekre, általában fagyira gondolnak ilyenkor, pedig a levesek között is akad bőven nem csak finom, de hűsítő is. Az egyik kedvenc leves receptjeim a krémlevesek, azok közül is az egyik legfinomabb receptem ilyen időben a hideg málnakrémleves. Hozzáadtam egy kis levendulát, ami nem csak harmóniában van a málna ízével, de fel is dobja azt.
Málnakrémleves a nyári szezon sztárja
A nagy melegben minden hideg ételek örülünk, így a krémlevesek sem maradhatnak ki. Kiváltképpen az eper és málnaszezonban, amikor friss hozzávalókból készíthetjük el a hűsítő finomságokat. Az eperszezon végefele még belefér egy villámgyors, hideg eperkrémleves, amit akár egy kis pezsgővel is megbolondíthatsz, ha ki szeretnél próbálni valami újat. Ha már a krémlevesekről van szó, a hideg mentás meggyleves sem maradhat ki a sorból. Azért is szeretem ezeket a recepteket, mert főzés nélküliek, ami fontos szempont nálam, mert így a tűzhely sem melegíti tovább a lakást. Most, hogy nyakunkon a málnaszezon elhoztam a kedvenc málnakrémleves receptemet, amit levendulával , pontosabban levendula sziruppal bolondítottam meg.
Főzés nélküli málnakrémleves
Teljesen fölösleges a gyümölcsöket megfőzni, ha levest szeretnénk belőle készíteni. Se ízében, sem állagában nem lesz jobb tőle, sőt! A málna el is veszíti azt a zamatát, ami friss gyümölcs formájában mindenki kedvence. Ráadásul amire kihül, az megint maga lehet az örökkévalóság.
Azért nem ússzuk meg villámgyorsan a málnakrémleves készítését, mert ebben a receptben is van egy kis állási idő, de az legalább nem melegíti be a konyhát 🙂
Alapvetően ez a lépés kihagyható lenne, de bevallom, én nem igazán szeretem a málnakrémlevesben a málna magokat. Éppen ezért szoktam a málnát lecukrozni, hogy szétessen és levet eresszen, mert akkor sokkal könnyebb átpasszírozni, és megszabadulni a magoktól.
Utána már tényleg csak a turmixolás van hátra, no meg, hogy elfogyasszuk, ami az egészben a legjobb.
A levendula jótékony hatásai
Ha már a málna és a levendula szezon nagyjából egybe esik, ráadásul a két íz nagyon jól passzol egymáshoz, akkor miért ne lehetne a kettőt összekötni 🙂 Természeresen ha nincs kéznél levendula vagy levendulaszirup, akkor anélkül is elkészítheted!
De nézzük, mit érdemes tudni a levenduláról.
A levendula egy mediterrán cserje, amely jól bírja a napot, és a nyári forróságot. A levendulának nem csak kívülről, de belülről is jótékony hatásai vannak. Sokan használják a levendula illóolajat stressz vagy álmatlanság enyhítésére. Viszont kevésbé köztudott, hogy fogyasztásának többek között görcsoldó, keringésjavító és immunrendszer erősítő hatásai is vannak. Fogyasztható akár teaként elkészítve is. Úgy epeműködést fokozó hatása miatt azoknak kedvez, akik puffadással vagy emésztési zavarokkal küzdenek, illetve fejfájás, migrén csillapítására is érdemes fogyasztani. Szárítva is kítűnő, megszórhatjuk vele az ételeinket, például a joghurtot.
A levendula sokoldalúan felhasználható, ha szereted ne csak levesbe tedd, hanem készíts levendula limonádét, ami egzotikusan frissítő. Ha kedvet kaptál levendula mellett a limonádéhoz is, itt további gyümölcsös házi limonádé receptet találsz. Készítsd el te is ezeket a recepteket, ha igazi felfrissülésre vágysz! Ha pedig további krémleves receptet keresel, nézd meg a videómat!
PrintLevendulás málnakrémleves, amit próbálj ki!
- Total Time: 15 perc
- Adag: 2 1x
- Diet: Vegetarian
Description
A kedvenc leves receptjeim a krémlevesek, azok közül is az egyik kedvenc receptem ilyen időben a hideg málnakrémleves. Hozzáadtam egy kis levendulát, ami nem csak harmóniában van a málna ízével, de fel is dobja a levest.
Hozzávalók
- 30 dkg málna
- 0,5 dl levendulaszirup
- 0,5 lime leve
- 2 ek cukor
- 2 dl görög joghurt
- liofilizált málna, friss málna, levendula
Elkészítés
- Lecukrozzuk a málnát, félretesszük fél órára. Egy tálra szűrőt teszünk, beletesszük a málnát és egy kanál segítségével átpasszírozzuk, hogy csak a magok maradjanak a szűrőben.
- Ezt beletesszük egy turmixba, és hozzáadjuk a többi alapanyagot. Turmixolunk rajta egyet és már tálalhatjuk is.
- Díszítésnek friss és liofilizált málnát, és egy kevés levendulavirágot tehetünk rá.
Megjegyzések
A tápértékek tájékoztató jellegűek. A valós adatok eltérhetnek a felhasznált alapanyagok mennyisége és típusa miatt.
- Prep Time: 15 perc
- Category: Leves
- Módszer: Főzés nélkü
Tápértékek
- Adag: 1
- Kalória: 290 kcal
- Cukor: 38.3 g
- Só: 39.8 mg
- Zsír: 6 g
- Telített zsír: 2.4 g
- Telítettlen zsír: 3,6 g
- Szénhidrát: 51.8 g
- Rost: 9.8 g
- Fehérje: 10.8 g
- Koleszterin: 13 mg
Kulcsszavak: levendulás málnakrémleves