Görögdinnye, feta, lilahagyma és menta. Látszólag egyáltalán nem illenek össze, pedig a nagy melegben egy tartalmas, ízekkel teli, könnyű görögdinnye saláta vacsorát lehet belőlük percek alatt összedobni. Ezt mutatom most meg!
A görögdinnye saláta alapja: a görögdinnye 🙂
A görögdinnye az egyik legfantasztikusabb nyári gyümölcs. Ugyanis 90%-a víz, ami a nyári időszakban segíthet nekünk abban is, hogy ne száradjunk ki. Tápanyagtartalmát tekintve 100 g-ban 30 kcal van, és kb. 6 g cukor. Nyáron emiatt is divatosak a dinnye kúrák is, hiszen a magas víz tartalma frissíti és hidratálja a szervezetet. Akár egy ilyen kúra végén is jól jöhet ez a saláta. Nem csak salátaként, de smoothie képében is nagyon finom a görögdinnye, ajánlom fodormentás görögdinnye smoothie receptemet, biztosan mindenki imádni fogja! A dinnye smoothie mellett próbáld ki a bőrszépítő nyári barackos smoothiemat is, ami a bőrápolásban is hasznos társad lesz!
Hogyan is állnak össze ezek a nyári ízek?
Remélem, hogy a hozzávalók listázása után nem szaladtál azonnal világgá, és nem csak megnézed, de ki is próbálod ezt a nagyon egyszerű receptet, amelyben az alapanyagok tökéletes harmóniát fognak alkotni, még ha esetleg az elején nem is tűnik úgy!
Górcső alatt a fetás görögdinnyesaláta ízei
A lime-ban lévő savak lágyabbá teszik a lilahagymát, nem lesz annyira intenzív hagyma íze, nekünk meg nem lesz annyira intenzíven hagyma szagunk, viszont ízében nagyon fel fogja dobni a salátánkat.
Az uborka is tökéletes alapanyag hozzá, nagyon jól hidratál, és szintén alacsony a kalória tartalma.
A fetának a krémessége, és az intenzív sós íze csodálatosan harmónizál a dinnye lédús édes ízével. Ha nem fogyasztasz semmilyen állati eredetű ételt, akkor vagy vagán fetát, vagy marinált tofut használhatsz helyette, de akár el is hagyhatod.
A friss fűszernövények is jól harmonizálják az ételt. A mentától még frissebb lesz az egész, és kap egy leheletnyi egzotikus ízt. Ha szereted a menta teát, vagy a mentás limonádét, ne spórolj vele. A bazsalikom leveleket összetekerve és csíkokra vágva add hozzá, mert ez túlzottan intenzív lenne, ha egybe menne bele.
Így áll össze ez a görögdinnye saláta. Próbáld ki ti is! Ha a nagy melegben további könnyed és gyors saláta recepteket szeretnél készíteni ajánlom a mennyei epres-diós salátámat!
PrintDinnyés-fetás nyári saláta
- Adag: 2 1x
Description
Egy villámgyors de tartalmas, ízekkel teli, görögdinnye saláta vacsora, ami a nagy melegben könnyedségével jól fog esni mindenkinek!
Hozzávalók
- 400 g görögdinnye (kb. 1/4 görögdinnye)
- 1 kígyóuborka
- 4 szál menta
- 10 bazsalikomlevél
- 150 g feta
- 2 fej lilahagyma
- 1 lime (lé + héj)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál balzsamecet szósz
- 1 marék pisztácia
Elkészítés
- Felvágjuk a lilahagymát vékony szeletekre, megsózzuk, ráfacsarjuk 1 lime-nak a levét és kb. 20 percre félretesszük.
-
Amíg marinálódik a hagyma, addig falatnyi nagyságúra felkockázunk és egy tálba teszünk egy fél görögdinnyét.
-
Teszünk a salátához uborkát is.
-
A feta sajtot feldaraboljuk, és ez is megy a tálba.
-
Hozzáadjuk a mentát, és az összetekert és csíkokra vágott bazsalikomot.
-
A végén jöhet a mariált hagyma, aminek a levét is ráöntjük. Egy kevés olívaolaj, és balzsamecet szósz, végül pedig egy citrom héját is ráreszeljük.
-
Ezt alaposan összeforgatjuk, és már készen is vagyunk. Tálaláskor megszórhatjuk még aprított pisztáciával is.
Megjegyzések
A tápértékek tájékoztató jellegűek. A valós adatok eltérhetnek a felhasznált alapanyagok mennyisége és típusa miatt.
- Módszer: főzés nélküli
Tápértékek
- Adag: 1
- Kalória: 543 kcal
- Cukor: 25.4g
- Só: 699.8mg
- Zsír: 37.5g
- Telített zsír: 14.3g
- Telítettlen zsír: 23.2g
- Szénhidrát: 41.2g
- Rost: 5.4g
- Fehérje: 17.4g
- Koleszterin: 66.8mg
Kulcsszavak: saláta, görögdinnye saláta