A mostani helyzetben egyre többen főzünk itthon, nem rendelünk, nem járunk étterembe. Azonban a háztartási teendőnkre jutó időnk és a kreativitásunk is véges lehet. Hoztam nektek most egy végtelenül egyszerű, de annál finomabb krémleves ötletet, amihez csupán néhány alapanyagra van szükség. Ráadásul minden zöldségkrémleves egészséges és tápláló is, érdemes rendszeresen készíteni őket!
Karfiolkrémleves gyorsan
Az otthoni tanulás most még komolyabb kihívások elé állít bennünket, mert nem elég, hogy – ha szerencsések vagyunk – otthonról kell végeznünk a munkánkat, még a gyerekekkel is tanulni kell, plusz ellátni őket. Ilyenkor a gyors, de mégis tápláló levesek jól jönnek. Korábbi receptjeim között találtok brokkoli, sütőtök, paradicsom, és minestrone leves recepteket is, de most lássuk a karfiolt!
Karfiolkrémleves recept
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 1/2 fej fokhagyma
- 1/2 vöröshagyma
- 1 liter zöldségalaplé
- 2 dl rizstejszín
- 1 kk szerecsendió
- 1 kk kakukkfű
- 2 ek olívaolaj
- só, bors
- 0,5 liter szűrt víz opcionálisan, ha túl sűrű lenne
- 5 dkg pisztácia
Elkészítése:
- A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és egy tepsibe tesszük. Meglocsoljuk olajjal, sózzuk, borsozzuk, összemasszírozzuk és sütőben 180 fokon kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.
- A hagymát félbe vágjuk, a fokhagymának levágjuk a tetejét. Mind a kettőt alufóliába tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, és jól becsomagoljuk, majd rátesszük a tepsire.
- A megsült karfiolt , a vöröshagymát és a fokhagyma krémes belsejét turmixba tesszük, felöntjük alaplével, hozzáadjuk a tejszínt, 1 evőkanál olívaolajat és a fűszereket, majd krémesre mixeljük.
- Átöntjük egy lábasba, szükség esetén melegítjük, vagy tovább hígítjuk alaplével vagy vízzel
A pesto: a hántolt pisztáciát kávédarálóban addig daráljuk, amíg az olaj kicsapódik, és pépes lesz. Áttesszük egy tálba, adunk hozzá 1 evőkanál olívaolajat, 1 csipet sót, és összekeverjük. (hasonlóan készül, mint a tahini).
Tálaláskor a leves tetejére tegyünk a pestóból, és ha van friss bazsalikomunk, néhány levelet tehetünk mellé, mert ízben jól harmonizál.
Ezek is érdekelhetnek:
Krémes mediterrán paradicsomleves Smarta konyhájából
Egyszerű narancsos répatorta – húsvétváró recept
Brokkolis-sajtkrémmel töltött cannelloni sütőtökös-tejszínes mártásban