Ahogy egyre hűvösebbek a nappalok, nálunk egyre több leves kerül az asztalra. Akár vacsorára is szívesen teszek egy tányér krémlevest a gyerkőc elé, mert így legalább a zöldségfogyasztása egy részét is ki tudjuk pipálni. A szokásos brokkoli, sütőtök vagy paradicsomleves helyett most újítani akartam, és így került a turmixba az olaszos zöldséges minestrone.
Mi is az a minestrone?
Ahány receptet megnéz az ember, annyi különböző módon készítik ezt az ízletes olasz zöldség levest. Van néhány alap zöldség, ami mindenképp belekerül, de a nagy része szezon és ízlés függő, és természetesen tészta is kerül bele. Ez utóbbiból is megvannak a variációk, de leginkább ezt is az otthoni készletek határozhatják meg. No meg persze a parmezán sem maradhat ki ebből az összeállításból sem.
Ezt a mentalitást magamévá téve összeszedtem a fellelhető alapanyagokat és máris hozzá láttam a krémlevesnek.
Hozzávalók (4 személyre)
1. Lépés alapanyagai
- 1 db sárgarépa
- ½ fehérrépa
- 1 kis csésze zeller gumó (ha van zeller szár, az is mehet helyette)
- 1 kisebb édesburgonya (lehet normál is)
- ½ cukkini
- 2 nagyobb levél kelkáposzta (lehet káposzta vagy fodros kel is)
- ½ főző hagyma (fehér)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/3 bab konzerv (bármilyen)
- 1/3 aprított paradicsom konzerv
- ½ liter zöldség alaplé (lehet kockából is)
- 20 g permezán
További alapanyagok:
- 1 csokor petrezselyem zöld
- Tálaláshoz parmezán forgács
- 0,5 dl olívaolaj
- 0,5 liter víz
- Só, bors
- 5+20 db bazsalikom levél
- Tészta (én spagettit daraboltam, de mehet hozzá gyufaszál, vagy maccheroni)
Ekkora lista láttán nem kell megijedni, hogy valami nagyon bonyolult étel fog készülni, mert csupán egyetlen turmixot fogunk használni, és egy tepsit, amiben a bazsalikom leveleket megsütjük.
Most jöhet a csodálkozás, hogy akkor ez egy nyers leves lesz? Nem, nem! Ugyanis az Euronicstól kaptam tesztelésre egy Tefal UltraBlend Cook készüléket, amivel nem csak szuper krémes smoothie-kat lehet készíteni a max. 45.000 fordulat/perc hatékonysága miatt (a turmix választás szempontjairól már korábban itt írtam), de ezzel a géppel leveseket, mártásokat, sőt még növényi tejet is lehet készíteni, amiből meg már csak egy lépés a krémes forró csoki. Miután ez utóbbi kettőt kipipáltam (rizstejet kb 30 perc alatt készült el, és nagyon jó lett az állaga), most a krémlevesen volt a sor.
Minestrone krémleves elkészítése
Minden hozzávalót (1. lépésből) beleteszünk a turmixba, a tekerőgombbal kiválasztjuk a Soup (leves) automata programot, megnyomjuk a startot és mi élvezhetjük a következő 30 percet szabadon, mert a gép mindent elvégez. Miután kb 35 perc alatt megfőzi a levest, az utolsó 3 percben krémesre turmixolja.
Ekkor hozzá adjuk a petrezselymet, az 5 bazsalikom levelet, az olajat és állagtól függően még vizet, és turmixolunk rajta egyet. Ekkor érdemes megkóstolni és szükség esetén sózni is.
Most jött el az ideje, hogy a krémlevesbe beledobjuk a tésztát és 100 fokon még további 15 percig főzzük.
Amíg a leves elkészül előveszünk egy tepsit (tapadásmentes felületűt lehetőség szerint), beletesszük az bazsalikom leveleket, meglocsoljuk olívaolajjal, és jó alaposan minden levél mind a kép oldalát bedörzsöljük vele. Így mehetnek a levelek 180 fok légkeverés mellett a sütőbe, és kb. 10 perc alatt ropogós, sötétzöldre sülnek.
Így kb. egyszerre fog a sütőnk és a turmixunk is jelezni, hogy elkészült az étel. Fontos! Ilyenkor már véletlenül se turmixoljunk a levesen, mert akkor a főtt tésztának annyi J de sóval és frissen őrölt borssal még utó ízesíthetjük.
Lehet is tálalni. A levesre reszeljünk friss parmezánt, és díszítsük bazsalikom chipsszel!
Jó étvágyat!
Ezek is érdekelhetnek:
Citromos-gyömbéres vajas keksz – indulhat az adventi készülődés?
Gyömbéres sütőtökös muffin Smarta konyhájából
Ezt vidd magaddal: zöldborsó-pestos spagetti garnéla falatokkal