A hűvös téli napokon még a sütő bekapcsolása is lélekmelengető hatású, főleg, ha a végeredmény egy kívülről ropogós, mégis krémesen könnyű tésztavacsora. Az elkészítése egyszerű, ráadásul tele van „rejtett” zöldségekkel, így azoknak is érdemes elkészíteni, akinek a gyereke amúgy nem igazán eszi meg a zöldségeket, de egy sajtos-tejfölös tésztára nem mond soha nemet! Már mutatom is ezt a vacsora receptet!
Cannelloni tészta recept
Még nyáron, Olaszországból kaptam egy csomag cannellonit, de mindig csak nézegettem, hogy mit is készítsek belőle, mert a nagy melegben nem volt kedvem bekapcsolni a sütőt. Aztán jöttek az ünnepek, ami nem az olasz tésztákról szól, bármennyire is imádom őket, de most végre előkerült ez a csodaszép, óriási csőtészta, és finom vacsora készült belőle
Brokkolis-sajtkrémmel töltött sütőtökös cannelloni
Ebben az ételben ráadásul két, nagyon értékes zöldséget is el tudunk rejteni, ha mi magunk, vagy a családunk nem nagy zöldségrajongó. Mind a brokkolinak, mind a sütőtöknek rengeteg jótékony hatása van a szervezetünkre, ezért érdemes őket gyakran fogyasztani, főleg a téli időszakban, amikor amúgy is jóval alacsonyabb a természetes zöldség és gyümölcs bevitelünk.
Hozzávalók (4 személyre):
- 18 db cannelloni tészta
- 200 g feta sajt
- 4 brokkoli rózsa
- 200 ml rizstejszín (ízlés esetén sima főzőtejszín is lehet)
- 200 ml zöldség alaplé
- 30 dkg sült sütőtök darab
- 5 dkg parmezán
- 10 dkg edami sajt
- 10 dkg gouda sajt
- 1 kávéskanál szerecsendió
- 1 kávéskanál olasz fűszerkeverék
- só, bors
Elkészítése (25 perc előkészítés + 50 perc sütés):
- Egy közepes méretű tepsibe „belepróbáljuk” a tésztát, hogy mennyi fog elférni benne. Érdemes úgy számolni, hogy a tészták között minden irányban kb. kisujjnyi távolság maradjon. Az én tepsim 18 db-os volt, ehhez vannak a mennyiségek számolva. Ha tiéd kisebb vagy nagyobb, akkor arányosítsd a hozzávalók mennyiségét.
- A brokkoli megmossuk, rózsáira szedjük és annyi vízben, hogy éppen ellepje, 5-10 perc alatt megfőzzük. 4 rózsát kiveszünk, hideg vízbe tesszük, a többi brokkoliból pedig villámgyorsan összedobunk egy brokkoli krémlevest.
- Egy aprítóba beletesszük a párolt brokkolit, a feta sajtot, 2 evőkanál rizstejszínt, az olasz fűszerkeveréket és krémesre pépesítjük. (Ha nincs aprítód, botmixerrel vagy turmixszal is dolgozhatsz). Ha kész, kóstoljuk meg és szükség esetén sózzuk, borsozzuk, és még egyszer dolgozzuk össze. Ha nagyon sűrű, akkor adjunk még hozzá egy kevés tejszínt.
- Egy turmixba tegyük bele a sütőtököt, a tejszínt, a zöldség alaplevet, a reszelt parmezánt és az őrölt szerecsendiót és turmixoljuk jól össze az egészet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Egy kávéskanál segítségével töltsük a cannelloni tésztákat 3/4-ig meg a brokkoli krémmel és helyezzük vissza a tepsibe őket.
- Amikor minden tésztát megtöltöttünk, a sütőtökös szósszal öntsük le, hogy mindenhol érje a szósz a tésztákat.
- A tetejét szórjuk meg reszelt sajttal.
- 170°C-on alufóliával letakarva, alsó-felső sütésen süssük 30 percet.
- Kapcsoljuk át a sütőt grill fokozatra, 200°C-ra és további 15-20 perc alatt süssük aranybarnára, hogy a sajt ropogós legyen a tetején.
- Friss rukkolával tálaljuk.
Ha tetszett ez a recept, és szívesen készítesz Te is tészta ételeket, akkor nézd meg ezt a videómat, amelyben további 3 receptet találsz, amelyekhez ráadásuk csupán egyetlen lábasra lesz szükséged:
Ezek is érdekelhetnek:
Sütőtök receptet keresel? – Íme az 5 kedvencem!
Mindenmentes rakott kel Smarta konyhájából