Sonkás-tojásos mini pite reggelire

Az idei húsvét egy kicsit más lesz, mint amit megszoktunk. Nem lesz jövés-menés, kevesebbet is sütünk-főzünk, de a szomorkodás helyett próbáljuk meg a jó oldalát nézni. Ki tudunk próbálni új recepteket, a kisebb adagok miatt kevesebb lesz a maradék, amivel foglalkoznunk kell, ráadásul változatosabban tudunk főzni. Érdemes szétnézni a kamrában, a hűtőben, és egy kis kreativitással feldobni akár a húsvéti menüt is! Mutatok is egy jól variálható reggeli ötletet, amit nem csak húsvétra lehet elkészíteni.

A karantén kreatívvá tesz

Több mint két hete már, hogy itthon vagyunk. Nincs menza, nincs étterembe járás, nem rendelünk kész ételeket (bár ez korábban sem volt jellemző), hanem főzök. Minden nap átnézem a hűtőm és a kamrám tartalmát, és próbálok a meglévő alapanyagokkal játszani. Legalább 5-6 olyan étel került így az elmúlt napokban az asztalra, amit korábban még nem készítettem, pedig milyen finomak!

Mielőtt napi szinten a boltba mennétek, hogy a megszokott ételekhez szükséges alapanyagokat beszerezzétek, nézzetek szét otthon, és próbáljatok meg a meglévő alapanyagokból új dolgokat alkotni!

Ha pedig bevásárlása kerül a sor, legyen bevásárló listátok, menjetek egyedül, igyekezzetek mielőbb végezni, és tartsátok be a szabályokat, a saját és mások védelme miatt is! A legfontosabbak: megfelelő távolságtartás, idősávok figyelembe vétele, ne fogdossátok össze a friss árut, azt vegyétek meg, amire szükségetek van, és tudjátok is, mire fogjátok használni, és végül, de nem utolsó sorban, vigyázzatok nagyon a bolti dolgozókra, akik miattunk nem maradnak otthon!

Húsvéti kreatív mini pite reggelire

Próbáltam egy olyan sós húsvéti reggeli ötletet hozni, amihez pár alap élelmiszer kell, de egy része a hűtő és kamra tartalmától függően egyénileg variálható. Az alap az, amit nem lehet “elcsalni”, de ha nem akartok otthon a pite tészta alap elkészítésével bajlódni, akkor a Lidl-ben, a hűtőpultban a vajak környékén találtok kész, hűtött tésztákat is, a rétes lap és a leveles tészta mellett, pite tészta alapot is találtok, amivel le tudjátok rövidíteni az előkészítést.

Sonkás-tojásos húsvéti pite

Hozzávalók (4 db):

Tésztához:

  • 200 g Castello fehér liszt
  • 115 g hideg kockázott Milbona bio vaj
  • 15 g só
  • 3 ek hűtő-hideg víz

Töltelékhez:

  • 3 db bio tojás
  • 2 ek Pilos tejszín (vagy tej)
  • 40 g felkockázott DeLuxe Prosciutto sonka
  • 3 ek aszalt paradicsom vagy aszalt vegyes zöldség (amit találsz otthon 🙂 )
  • 10-15 száll petrezselyemzöld (vagy bármilyen friss fűszernövény)
  • 10 dkg reszelt DeLuxe cheddar sajt
  • só, bors

Elkészítése:

Az alaptészta

  1. A lisztet átszitáljuk, majd összekeverjük a sóval, és a hideg vajjal gyors mozdulatokkal összedolgozzuk.
  2. Amikor morzsás állagú, kanalanként hozzáadjuk a hideg vizet és egységes tésztává gyúrjuk.
  3. 4 felé szedjük (4 mini sütőforma miatt), homogénre gyúrjuk, és korong formában, folpackban a hűtőbe tesszük 30 percre.
  4. Egyenként 3 mm vékonyságú, nagyjából kör formájúra nyújtjuk ki.
  5. Olajjal kikent formába óvatosan beleillesztjük. Vigyázzunk, hogy ne szakadjon el a tészta. A megmaradt felesleget pedig eltávolítjuk el a szélekről.
  6. Villával lyukakat szórunk a tésztába, hogy elkerüljük a púposodást.
  7. Visszatesszük a hűtőbe újabb 30 percre.
  8. 185 fokra előmelegített sütőben elősütjük a tésztát 10 perc alatt, majd kivesszük és hagyjuk kicsit kihűlni.

Ha kész tésztával dolgozol, akkor az 5. ponttól kapcsolódj be a folyamatba.

PRO TIPP: akár 1-2 nappal előre is elkészítheted a tésztát, jól elvan a hűtőben, de fagyasztóba is tehetsz belőle, amit max. 1 hónapon belül használj fel.

Töltelék:

  1. A sonkát és az aszalt paradicsomot felkockázzuk és a kosárkákba tesszük.
  2. A tojást a tejszínnel, a sóval és a borssal felverjük és egy kanál segítségével megtöltjük a kosarakat.
  3. Meghintjük petrezselyemmel.
  4. A tetejére reszelt sajtot halmozunk.
  5. 175 fokon kb. 10-12 perc alatt készre sütjük.
  6. Melegen tálaljuk.

TIPP: ha nem vagy korán kelő típus, előző este is elkészítheted, csak akkor még azelőtt vedd ki a sütőből, hogy a sajt aranybarnára sül. Másnap reggel melegítsd elő a sütőt, és 10 perc alatt melegítsd át, és hagyd, hogy egy picit megpiruljon a tetején a sajt.

A tölteléket variáld nyugodtan, mehet bele kolbász, zöldborsó, friss paradicsom, reszelt cukkini…. amit találsz otthon. Készítsd frissen, vagy dolgozz előre. Rengeteg lehetőség van ebben a receptben. Használjátok ki az otthonlétet, és süssetek, alkossatok a konyhában!

Ha pedig alap-hozzávalós édesség ötlet is jól jönne, akkor nézd meg a húsvéti répatorta receptemet, amit pár napja osztottam meg!

A receptet a Lidl Magyarország szponzorálta.

Ezek is érdekelhetnek: 

Mennyei gyümölcsös minitorták gyorsan

Egyszerű narancsos répatorta – húsvétváró recept

Expressz sonkás-sajtos vendégváró falatok

Húsvétra készíts Te is szivárvány salátát!

Tetszett? Oszd meg te is:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

barackos-smoothie

Bőrszépítő nyári barackos smoothie

Nyáron a bőrápoló készítmények mellett érdemes kihasználni a narancssárga színű gyümölcsök és zöldségek bőrvédő és bőrszépítő hatását is, és minél többet fogyasztani belőlük. Nem csak

meggyleves

Hideg mentás meggyleves 10 perc alatt

Nyáron sokkal könnyebb gyors, finom, és főzés nélküli leveseket tenni az asztalra, hiszen a piacok roskadásig vannak szezongyümölcsökkel, amiből válogathatunk. Ha pedig meg akarjuk hosszabbítani

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.