Sokan azt mondják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Nálam nem maradhat ki a reggeli, ha más nem egy tápláló kávés smoothie-t készítek magamnak. Arra is próbálok figyelni, hogy lehetőség szerint valamilyen egészséges étellel kezdjük a napot. Nagyon szeretjük a zabkását minden formában. Rohanós reggeleket megelőző este gyakran egyéjszakás zabkását szoktam előkészteni. Ezt a sült zabkása receptet pedig hűvösebb, ráérősebb reggeleken szoktam beiktatni a menübe, mert nem csak az íze isteni, de a lakást is belengi a finom fahéjas sütemény illat.
Miért a sült zabkása a legjobb választás ráérős reggeleken?
Ha magas rost és fehérje tartalmú ételeket szeretnél az étrendedbe iktatni, akkor a zabkása kitűnő választás lehet számodra. Nem csak egészséges, de az elkészítése is könnyű, ráadásul annyiféleképpen elkészíthető, hogy biztosan találsz a receptjeim között olyat, ami az új kedvenced lesz! Nézzük meg, hogy milyen jótékony hatásai vannak a rendszeres zab fogyasztásnak.
1. Mivel az izmok fejlődéséhez is hozzájárul edzés előtt 3-4 órával kitűnő választás.
2. Magas kalcium és foszfor tartalma miatt csonterősítő hatása is van.
3. Alacsony a kalória tartalma (100g =389 kcal) és lassú felszívódású, így sokáig elűzi az éhségérzetet.
4. Kitűnő fehérjeforrás, és összetett szénhidrátokban és vasban is bővelkedik.
5. A zab béta-glükánokat tartalmaz, így rendszeres fogyasztása, csökkenti az éhgyomri vércukorszintet.
Miért jobb a házi zabkása, mint a bolti?
Rengeteg féle zabkását lehet otthon elkészíteni, gyorsan és egyzserűen. Ha tehed, akkor felejtsd el az előre csomagolt, akár ismeretlen eredetű összetevőkből készült bolti zabkásákat.
Ha magadnak készíted, akkor pontosan tudod mi kerül bele. A boltban kapható kis tasakos zabkása, ami percek alatt kész van is finom, főleg ha szereted az extra adag felesleges cukrot és adalékanyagokat 😀 Ráadásul azokat megvenni sokkal drágább, mintha megvennénk egy kiló zabpelyhet, amiből rengeteg adag zabkását el tudunk készíteni, így takarékosabb is.
Amikor viszont saját magadnak készíted, akkor lehetőséged van kicserélni az alapanyagokat, ha bármilyen ételintoleranciád van, vagy vegán étkezést folytatsz. Ezek a vegán zabkása receptek, nem tartalmaznak sem tejport, sem felesleges cukrot és adalékanyagokat.
Mitől lenyűgöző a fahéjas-szilvás sült zabkása?
Aszalt, friss, fagyasztott szilva
Szezonban érdemes mindig friss szilvával dolgozni, de télen tökéletes a fagyasztott és az aszalt szilva is. Sajnos kevés helyen lehet fagyasztott szilvát venni, épp ezért én minden évben teszek el pár zacskóval a fasztóba.
Aszalt szilvát szezontól függetlenül mindig lehet hozzá tenni, mert egyrészt természetes édességet ad a sült zabkásának, másrészt az aszalt szilva nagyon jó hatással van az emésztésünkre. Ha nagyon száraznak találod a szilvát, 1-2 órára áztasd be vízbe.
Mandulavaj, mandulatej
Növényi tejeket vajakat érdemes használni, mert nem csak az ízének tesz jót, de ilyen formában is élvezhetjük a mandula jótékony hatásait. Ráadásul mind a kettőt házilag is el tudjuk készíteni. Mandulavaj receptet itt a blogon is találsz, mandulatej készítést pedig egy YouTube videómban mutatom meg.
Őrölt lenmag
A vegán konyha a lenmagot előszeretettel használja tojás helyettesítésére, mert segít összetartani például a süteményeket. Ebbe a receptbe is ezért került bele, illetve azért is, mert ez tartalmaz omega 3 zsírsavat, amely elengedhetetlen a megfelelő agyműködéshez. A nap elején szerintem erre mindenkinek szüksége lehet 😉
Ennyi felvezető után nézzük a receptet:
PrintFAHÉJAS-SZILVÁS SÜLT ZABKÁSA
- Total Time: 45
- Adag: 4 1x
Hozzávalók
- 200 g zabpehely
- 2 tk zabkása fűszer (fahéj, szerecsendió, vanília, szegfűbors)
- 1 tk sütőpor
- ½ kk só
- 400 ml mandulatej
- 60 g mandulavaj
- 2 ek méz
- 1 ek lenmagörlemény
- 1 tk vanília kivonat
- 100 g aszalt szilva
- 150 g fagyasztott szilva
Elkészítés
- Felnegyedeljük az aszalt szilvát, majd a félig kiolvadt szilvát is feldaraboljuk.
- Egy sütőtálba beletesszük a száraz hozzávalókat (zabpehely, lenmagőrlemény, fahéj, fűszerkeverék, só, sütőpor, aszalt szilva darabok), majd alaposan elkeverjük őket.
- Egy másik edénybe összekeverjük a nedves hozzávalókat (mandulavaj, méz, vanília kivonat, a langyos mandulatej fele). Miután alaposan elkevertük hozzáöntjük a maradék tejet.
- Ezt a keveréket beleöntjük a sütőtálba, és alaposan elkeverjük a száraz hozzávalókkal.
- A szilvát egyenletesen elrendezzük a formában, a keverék tetején.
- Előmelegített sütőben 180 fok 30 perc alatt készre sütjük.
- Miután kivettük a sütőből mandulavajat csorgatunk rá, hagyjuk hűlni 5 percig, és már tálalhatjuk is.
- Tálaláskor tehetünk mellé joghurtot és szilva darabokat.
Megjegyzések
A tápértékek tájékoztató jellegűek. A valós adatok eltérhetnek a felhasznált alapanyagok mennyisége és típusa miatt.
- Prep Time: 15
- Cook Time: 30 perc
- Category: reggeli
- Módszer: sütés
Tápértékek
- Adag: 1
- Kalória: 453 kcal
- Cukor: 13.2 g
- Só: 367.7 mg
- Zsír: 10.8 g
- Telített zsír: 1.2 g
- Telítettlen zsír: 9.6 g
- Szénhidrát: 74.7 g
- Rost: 8.5 g
- Fehérje: 11.5 g
Kulcsszavak: zabkása, sült zabkása