A franciák sós pitéje: quiche házilag

Minden nemzetnek megvannak a saját étel különlegességei. Eddig inkább mediterrán recepteket osztottam meg veletek, elsősorban olasz és spanyol ötleteket hoztam, de most a konyhámban egészen Franciaországig utaztunk. A franciák a croisant mellett előszeretettel fogyasztanak sós pitéket is reggelire vagy tízóraira. Most a quiche egyik húsos változatát mutatom meg nektek!

Quiche hozzávalók:

Pite tészta:

  • 210 g fehér liszt
  • 100 g hideg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 tojás

Töltelék:

  • 15 dkg karakteres ízű sonka (pl. Abraham Feketeerdő sonka)
  • 5 marék bébi spenót
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • 2 ek olíva olaj
  • 15 dkg feta sajt
  • 12 szem színes koktél paradicsom

Öntet:

  • 4 tojás
  • 60 ml tejszín
  • 60 ml tej
  • só, bors, friss zöld fűszerek

Quiche elkészítése

A lisztet, sót és a vajat összemorzsoljuk, majd hozzá adjuk a tojást és alaposan összegyúrjuk és 30 percre hűtőbe tesszük pihenni. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és kivajazott pite formába tesszük.

A fokhagymát felkarikázzuk, olajon elkezdjük pirítani, sózzuk és mehet is rá a spenót. Addig pároljuk, amíg összeseik. Picit hagyjuk kihűlni és már mehet is rá a pite tésztára. Rádobjuk a felkockázott sonkát, felöntjük a tojásos-tejszínes lével (amit alaposan összekeverünk előtte), végül rádobjuk a felkockázott fetát és betesszük a sütőbe kb. 15 percre 170 fokon.

A sülés felénél kivesszük, rápakoljuk a félbe vágott paradicsomokat és további 15-20 percre még visszatesszük 180 fokra. Tűpróbával nézzük meg, hogy a töltelék összesült-e.

Akár melegen, akár hidegen fogyaszthatjuk reggelire, tízóraira, ebédre, vacsorára…. tehát bármikor, amikor szívesen ennénk valami nagyon finomat! 🙂

Ha érdekel, hogy én hogy késztettem, akkor nézd meg ezt a videót is:

Ezek is érdekelhetnek:

Tenger gyümölcsei paella Smarta konyhájából

Pasis saláta?! Az milyen?

Egzotikus kuszkusz-saláta a nyári alakért

Csirkesaláta szendvics maradékból

FOTÓK: OWG

Tetszett? Oszd meg te is:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

Kazáncsere? Ezekre figyelj!

Érdemes akár fűtéskorszerűsítésre vagy kazáncserére felhasználni az állami otthonfelújítási támogatást. Nyáron én is ennek a keretében cseréltem le a régi turbókazánomat egy energia-hatékony kondenzációs kazánra.

csokis-afonyas-zabkasa

Áfonyás zabkásafelfújt reggelire

A hűvösebb reggeleken gyakran eszünk gyümölcsös főtt zabkását. Azonban amikor már látom, hogy a gyermek kicsit unja, akkor bevetem a nagyágyút, amire soha nem tud

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.