A franciák sós pitéje: quiche házilag

Minden nemzetnek megvannak a saját étel különlegességei. Eddig inkább mediterrán recepteket osztottam meg veletek, elsősorban olasz és spanyol ötleteket hoztam, de most a konyhámban egészen Franciaországig utaztunk. A franciák a croisant mellett előszeretettel fogyasztanak sós pitéket is reggelire vagy tízóraira. Most a quiche egyik húsos változatát mutatom meg nektek!

Quiche hozzávalók:

Pite tészta:

  • 210 g fehér liszt
  • 100 g hideg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 tojás

Töltelék:

  • 15 dkg karakteres ízű sonka (pl. Abraham Feketeerdő sonka)
  • 5 marék bébi spenót
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • 2 ek olíva olaj
  • 15 dkg feta sajt
  • 12 szem színes koktél paradicsom

Öntet:

  • 4 tojás
  • 60 ml tejszín
  • 60 ml tej
  • só, bors, friss zöld fűszerek

Quiche elkészítése

A lisztet, sót és a vajat összemorzsoljuk, majd hozzá adjuk a tojást és alaposan összegyúrjuk és 30 percre hűtőbe tesszük pihenni. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és kivajazott pite formába tesszük.

A fokhagymát felkarikázzuk, olajon elkezdjük pirítani, sózzuk és mehet is rá a spenót. Addig pároljuk, amíg összeseik. Picit hagyjuk kihűlni és már mehet is rá a pite tésztára. Rádobjuk a felkockázott sonkát, felöntjük a tojásos-tejszínes lével (amit alaposan összekeverünk előtte), végül rádobjuk a felkockázott fetát és betesszük a sütőbe kb. 15 percre 170 fokon.

A sülés felénél kivesszük, rápakoljuk a félbe vágott paradicsomokat és további 15-20 percre még visszatesszük 180 fokra. Tűpróbával nézzük meg, hogy a töltelék összesült-e.

Akár melegen, akár hidegen fogyaszthatjuk reggelire, tízóraira, ebédre, vacsorára…. tehát bármikor, amikor szívesen ennénk valami nagyon finomat! 🙂

Ha érdekel, hogy én hogy késztettem, akkor nézd meg ezt a videót is:

Ezek is érdekelhetnek:

Tenger gyümölcsei paella Smarta konyhájából

Pasis saláta?! Az milyen?

Egzotikus kuszkusz-saláta a nyári alakért

Csirkesaláta szendvics maradékból

FOTÓK: OWG

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

paradicsomos-cukkini

Paradicsomos cukkini egytál

Minden évben próbálom minél változatosabban ültetni a zöldségeket és a gyümölcsöket a kertemben, hogy a receptekhez tényleg friss és szezonális alapanyagokat használhassak. Természetesen fűszernövényekből sincsen

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.