Mindenkinek kell egy tökéletes pite tészta recept, amit gyorsan el lehet készíteni, és mindig működik. Most megosztom veled az én pite tésztámat, amit nem csak pite sütéshez, hanem galette alapnak is használok. Pár alap hozzávalóra van csak szükség, és kézzel 10 perc alatt össze lehet állítani.
Pite tészta házilag
Igaz, hogy be lehet már szerezni kész pite tésztákat is, és nekem is van olyan, hogy ezeket használom. Például, ha ügyfélnek fotózok, akkor azon van hangsúly az elkészült fotó minél gusztusosabb legyen. Ilyenkor, ha rövid a határidő, akkor az energiát és az időt inkább a fotózásba teszem, mint a tészta készítésébe.
Azonban, ha magunknak sütök, vagy van idő egy fotózáshoz kényelmesen előkészülni, akkor mindig házi tésztát gyúrok be, mert tényleg gyorsan megvan. Az egyetlen, amire viszont gondolni kell az a pihentetési idő. Bizony, hiába gyúrjuk be pikk-pakk ki kell várni azt a legalább 2×30 percet, amire jól használható lesz a pite tészta.
Mire van szükséged a pite tésztához?
Tényleg csak néhány alapanyagra van szükséged, azonban fontos, hogy ezeknek megfelelő legyen az állaguk!
Liszt: sima fehér lisztet használj, és mindenképp szitáld át!
Vaj: minél jobb minőségű a vaj, annál jobb lesz a végeredmény is. A vaj mindenképp minél hidegebb legyen, közvetlenül a felhasználás előtt vedd ki a hűtőből!
Porcukor: ezt is szitáld át!
Tojás: ha lehet, friss házi tojást használj, ne boltit
Víz: ez is akkor ideális, ha hűtő hideg. Ha tudod, hogy másnap pitét sütsz, akkor előző este tegyél a hűtőbe vizet, mert aznap reggel tudi elfelejted (legalábbis én igen), és nem fog lehülni 10 perc alatt 😉
Mire használhatod a tésztát?
A pite tésztát használhatod meglepő módon pite sütéshez 🙂 De ha nem klasszikus pitét készítenél, hanem egy rusztikus, könnyed galette-t, akkor ahhoz is tökéletes ez a tészta.
Galette recepteket találsz a blogon és a YouTube csatornámon is:
Ha a tésztából kihagyod a porcukrot, akkor sós verzióban is készülhetnek a finomságok:
PrintA tökéletes pite tészta
- Author: melinda_smarta_boss
- Total Time: 10 minutes
- Adag: 1 1x
Description
Egy pite tészta receptre mindenkinek szüksége van. Ezt a receptet érdemes elmenteni 🙂
Hozzávalók
- 195 g liszt
- 100 g hűtőhideg vaj
- 1 ek porcukor
- 1/2 kk só
- 1 nagy tojás sárgája
- 3 ek hűtőhideg víz
Elkészítés
- Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, a porcukrot és a sót, és összekeverjük.
- Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat és az ujjaink között elkezdjük összedolgozni a lisztes alappal. Addig dolgozunk vele gyors mozdulatokkal (fontos, hogy a vaj ne olvadjon meg), amíg nagyobb rögökké összeáll.
- A tojás sárgáját 1 evőkanál vízzel összekeverjük, hozzáadjuk a tészta alapunkhoz, és összedolgozzuk. Ha nagyon darabos még a tészta, akkor igény szerint további 1-1 evőkanál vizet adhatunk hozzá, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl lágy a tészta.
- A kész tésztából golyót formázunk és óvatosan lelapítjuk egy koronggá, majd folpackba tekerjük és 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
- Meglisztezett felületen, meglisztezett sodrófával kb. fél centis kört (jellegű) formát nyújtunk.
Megjegyzések
TIPP:Ha szeretnénk előre dolgozni, és egyszerre több adag tésztát is elkészítünk, akkor hűtőben 3 napig, fagyasztóban 2 hónapig tárolhatjuk.
A feltüntetett tápértékek tájékoztató jellegűek. A ténylege értékek eltérhetnek a felhasznált alapanyagok függvényében!
- Prep Time: 10
- Category: Desszert
- Módszer: Sütés
Tápértékek
- Adag: 1
- Kalória: 1476 Kcal
- Cukor: 8,5 g
- Só: 313 mg
- Zsír: 87,4 g
- Telített zsír: 52,4 g
- Telítettlen zsír: 35 g
- Szénhidrát: 149,8 g
- Rost: 5 g
- Fehérje: 22,7 g
- Koleszterin: 399,5 mg
Kulcsszavak: pite tészta