Rizstejszín házilag egyszerűen

rizstejszin

A növényi tejszínek, a növényi főzőkrémek nagyon jól tudják helyettesíteni a klasszikus habtejszínt vagy főzőtejszínt, sőt akár a tejfölt is. Ha pedig törekszünk a növényi alapú étkezésre, akkor egyszerűen le tudjuk cserélni az állati eredetű tejtermékeket. Nekem a rizstejszín a kedvencem, ezt használom levesek, főzelékek sűrítésére. Maradva a low waste irányelvek mellett, az esetek legnagyobb részében én magam készítem, mondhatnám, hogy fillérekből, ha összehasonlítjuk az alapanyag árakat a bolti rizstejszín árával.

Főzőtejszín helyett rizstejszín

rizstejszin-hazilag

Az elmúlt években nagyon sokat változtak a konyhai szokásaim és alapanyag-használatom is. Egyre jobban érzem a súlyát és a felelősséget abban, hogy milyen recepteket vagy épp milyen tippeket osztok meg veletek. Kezdő konyhatündérként nagyon sok receptet kipróbáltam, és egy-egy jól sikerült fogásból átemeltem a megszerzett rutint, tapasztalatot a kreatív alkotásba is. Ezért szeretnék nektek olyan recepteket mutatni, amelyek minél fenntarthatóbbak, és nem csak az egészségünket, de a környezetünket is hosszútávon támogatják.

Miután elindítottam több, mint 5 éve a blogomat, kezdtem egyre többet foglalkozni a hulladékcsökkentéssel és az egészséges életmód mellett egyre jobban elkezdett érdekelni a növényi alapú táplálkozás is. Mivel több, mint 20 éve kiderült, hogy tejfehérje intoleranciám van, ezért a növényi tej, elsősorban a zabtej a mindennapjaim részévé vált, azonban a tejszínt és a tejfölt sokáig nem nagyon tudtam helyettesíteni, és jött a fogások mellé a laktáz enzim.

Miután megjelentek a boltok polcain az alternatív főzőkrémek, én is egyre többet kísérleteztem velük, de árban legalább a tejszín kétszeresei voltak, így nem volt annyira egyszerű lemondani az állati tejtermékről.

A drasztikus változás egy éve történt, amikor rátaláltam a Nutramilkre, amivel nem csak a növényi tejeket készítek egyetlen gombnyomásra, de a rizsből, tejszínt is, ráadásul a bolti ár töredékéért.

Mire van szükség a rizstejszín elkészítéséhez?

rizstejszin-rizs

Erős turmix

Ha nincs növényi tejtermék készítő géped, akkor sem kell lemondani a főzőkrémről, mert egy erősebb turmix is megfelel a célnak.

Kerekszemű rizs

Ha a legsemlegesebb ízt szeretnéd elérni, akkor válassz kerekszemű rizst! Ezt megtudod venni rizottó rizs, vagy akár tejberizs rizs néven is.

Szűrt víz

Én már évek óta csak szűrt vizet használok a főzéshez is, nem csak az iváshoz. A klór vagy a csapvíz furcsa íze befolyásolhatja az ételek és italok ízét. A palackos vizekkel pedig felesleges műanyag hulladékot termelünk.

Kókuszzsír

A kókuszzsír adja meg a rizstejszínnek a zsírosságát és segít a krémes textúra elérésében.

Citromlé vagy almaecet

Mind a tejszín, mind a tejföl enyhén savanykás, ezért a rizstejszínhez is szükségünk lesz valamilyen savra, amely ezt biztosítja. Én a frissen facsart citromlevelet részesítem előnyben, de az almaecettel is lehet helyettesíteni.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
rizstejszin-recept

Rizstejszín recept


  • Author: melinda_smarta_boss
  • Total Time: 50 minutes
  • Adag: 5 1x
  • Diet: Vegan

Description

Mind a pénztárcádnak, mind a környezetednek jót teszel, ha házilag készítesz rizstejszínt, amelyet bátran használhatsz levesek, mártások, főzelékek krémesítésére, sűrítésére.


Hozzávalók

Skála
  • 80 g kerekszemű rizs
  • 320 ml szűrt víz főzéshez
  • 150250 ml víz turmixolához
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál só

Elkészítés

  1. A rizst négyszeres mennyiségű vízben puhára főzzük.
  2. Beletesszük egy turmixba, adunk hozzá 100 ml vizet, kókuszzsírt, a citromlevet, a sót és kb. 2-3 percig turmixoljuk, amíg homogén állagú lesz.
  3. Ízlés szerint még 1-2 dl vizet adunk hozzá, összeturmixoljuk, hogy elérje a kívánt sűrűséget.
  4. Hűtőben 10 napig tárolhatjuk.

 

Megjegyzések

Kb. 5-6 dl rizstejszínt kapunk, a tápanyag értékek kb. 1 dl -re vonatkoznak.

  • Prep Time: 10
  • Cook Time: 40

Tápértékek

  • Adag: 1
  • Kalória: 106 kcal
  • Cukor: 0 g
  • Só: 465 mg
  • Zsír: 5,5 g
  • Telített zsír: 4,5 g
  • Telítettlen zsír: 1 g
  • Szénhidrát: 12,7 g
  • Fehérje: 1 g
  • Koleszterin: 0 g

Kulcsszavak: rizstejszín

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.