Törökmogyoróból tej és liszt házilag

Én már több, mint 20 éve növényi tejeket fogyasztok, mivel laktózérzékeny vagyok, ennyi idő alatt elég sokfélét kipróbáltam, vannak nagyon finomak és vannak csapnivalóan rosszak a boltok kínálatában. Azonban, ha rászánunk egy kis időt, akkor egyszerűen magunknak is el tudunk készíteni különböző növényi tejeket. Most egy különleges, és nagyon finom magtej receptet hoztam nektek, ami törökmogyoróból készül.

Különleges magtej törökmogyoróból

Én nagy rajongója vagyok a törökmogyorónak, bármilyen formában imádom, mogyorós csokiban, házi „nutellában”, de még ázsiai ihletésű tésztás ételekbe is gyakran teszem. Most viszont kipróbáltam egy teljesen új oldalát, és magtej formájában sem okozott csalódást.

Hozzávalók:

  • 100 g törökmogyoró
  • 600 ml szűrt víz
  • 1/2 kk só
  • 1 ek juharszirup

 Elkészítése:

  1. A mogyorót 8 órára sós vízbe tesszük ázni.
  2. Leöntjük róla a vizet, és átmossuk.
  3. Beletesszük a mogyorót egy turmixba, hozzáöntjük a szűrt vizet, a juharszirupot és 2 percig mixeljük.
  4. Egy szűrőzsákba öntjük az elkészült italt és átfejtjük.
  5. Zárható üvegbe öntjük és 4 napig hűtőben tárolhatjuk.

Azonban túl drága ez az alapanyag ahhoz, hogy a zsákban visszamaradt szilárd részt egyszerűn csak kidobjuk, mint ahogy egy zabtej esetében ez nem okoz különösebb fennakadást. A visszamaradt mag zúzalékból minimális munkával mogyorólisztet készíthetünk, amely tökéletes lehet süteményekbe.

Mogyoróliszt készítése

  1. A legnagyobb tepsinkbe teszünk egy sütőpapírt, és a zsákot e fölött fordítjuk ki, és finoman belerázzuk a mogyoró forgácsokat. Ha rátapadt a zsák belsejére, azokat a darabokat is leszedjük.
  2. A sütőpapíron egyenletesen eloszlatjuk, és 90 fokos sütőbe, légkeverésre tesszük. Ha van aszalóprogram a sütőnkön, akkor használjuk azt. Ha működik nyitott ajtóval is a sütő, akkor érdemes 5 cm-es rést hagyni, hogy a pára távozzon, ha nem, akkor félóránként szellőztessük ki a sütőt.
  3. A mogyoróforgácsot kb. 3-4 órán keresztül szárítjuk, amíg kemény lesz.
  4. Miután kihűlt, beletesszük egy turmixba vagy aprítóba, apróra daráljuk, és bele tesszük egy zárható dobozba.

Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan lehet zab, kókusz és rizs tejet készíteni, akkor nézd meg ezt a videómat:

Ezek is érdekelhetnek:

Fehér csokis mogyorós keksz

Vegán mogyorós-karamellás latte

Nutella helyett ezt edd – vegán mogyorókrém

Vegán energiagolyó – az egészséges nasi

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

citromkrem

Citromkrém, amire tuti rákattansz!

Ha egyszer megérezzük a frissen szedett citrom illatát, aromáját és zamatát, akkor arra biztosan egy egész életre rákattanunk. Azonban a friss citrom élményért legalább a

immunerősítő-shot

Természetes immunerősítő ital

Télen a szervezetünk egészségéért sokat tehetünk egy kis tudatossággal és némi odafigyeléssel. Nem mindegy ugyanis, hogy mi kerül a tányérunkra és a poharunkba. Egytra immunerősítő

FAHÉJAS-SZILVÁS-SÜLT-ZABKÁSA

Fahéjas-szilvás sült zabkása

Sokan azt mondják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Nálam nem maradhat ki a reggeli, ha más nem egy tápláló kávés smoothie-t készítek magamnak.

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.