Lélekmelengető mézeskalács latte házilag

mezeskalacs-latte-recept

Ha a karácsonyra gondolunk, akkor szerintem az első édesség, az első illat, ami eszünkbe jut, az a mézeskalács. Már csak napok van vissza karácsonyig, és ideje elkezdeni ráhangolni magunkat az ünnepre – ha még nem lenne karácsonyi hangulatunk 🙂 . Mézeskalács sütés mellett érdemes egy kis időt szánni mézeskalácsos szirup készítésére is, amivel fel tudod dobni a kávédat vagy készíthetsz belőle fantasztikus mézeskalácsos latte-t. Már mutatom is a receptet!

Ízesített latte csodák házilag

hazi-mezeskalacs-szirup

Az ősz beköszöntével a kávézókban a jeges kávékat leváltják az ünnepi latte csodák, amit szívesen választunk, ha épp a barátainkkal futunk össze egy kis beszélgetésre. De mi van ha nincs kedvünk kimozdulni, vagy kimozdulnánk, ha lenne hova. Ilyenkor érdemes kreatívnak lenni, és elkészíteni a házi verzióját ezeknek a lélekmelengető forró italoknak. Az amerikaiak kedvencét a sütőtökös lattét már megmutattam, és a YouTube csatornámon is találtok ünnepi latte verziókat, de most jöjjön a karácsonyi nagy kedvenc!

Mézeskalács szirup

Nagyon sok kész szirupot lehet vásárolni, de egyrészt elég drágák, másrészt nagyon könnyen lehet házi körülmények között is elkészíteni a kedvenceinket. Mindössze cukorra és néhány fűszerre van szükségünk!

Ha pedig szeretnénk házi készítésű ajándékkal meglepni valakit, akkor egy ez a szirup remek gasztroajándék is lehet. De ha igazi ínyencséget szeretnél adni, akkor készít sós karamellkrémet 😉 

Hozzávalók (2,5 dl-hez):

mezeskalacs-fuszerek

  • 400 ml szűrt víz
  • 200 g cukor
  • 1-2 fahéj rúd
  • 4 cm gyömbér feldarabolva
  • 1 teáskanál szegfűbors
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • 3 db csillagánizs
  • 1 db vaníliarúd

Mézeskalács szirup készítése:

  1. A cukrot a vízben alacsony hőmérsékleten feloldjuk. Azért érdemes szűrt vízzel dolgozni, hogy a vízben lévő klór vagy más íz és szagrontó anyagok ne kerülhessenek bele a szirupba, ne vigyék el az ízét.
  2. Ha tökéletesen feloldódott, akkor hozzáadjuk a fűszereket,  és felforraljuk.
  3. Körülbelül 2 perc forralás után alacsonyabbra vesszük a hőmérsékletet, hogy csak szépen bugyogjon, és 25 percig főzzük fedő nélkül, néha megkeverjük.
  4. Leszűrjük és üvegben 3-4 hétig tárolhatjuk.

Mézeskalács latte elkészítése

mezeskalacs-latte

Egy pohár aljára 1-2 evőkanál szirupot teszünk, hozzáadunk egy eszpresszót vagy caffé crema-t. Tejet habosítunk (pohár méretétől függő mennyiségben), és ráöntjük a szirupos presszóra. A tetejét fahéjjal meghintjük.

Ha kíváncsi vagy, hogy én hogyan készítem, illetve jól jönne egy kávé kísérő kávébab formájú kávés süti recept is, akkor nézd meg ezt a videómat is: 

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

paradicsomos-cukkini

Paradicsomos cukkini egytál

Minden évben próbálom minél változatosabban ültetni a zöldségeket és a gyümölcsöket a kertemben, hogy a receptekhez tényleg friss és szezonális alapanyagokat használhassak. Természetesen fűszernövényekből sincsen

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.