Ha a karácsonyra gondolunk, akkor szerintem az első édesség, az első illat, ami eszünkbe jut, az a mézeskalács. Már csak napok van vissza karácsonyig, és ideje elkezdeni ráhangolni magunkat az ünnepre – ha még nem lenne karácsonyi hangulatunk 🙂 . Mézeskalács sütés mellett érdemes egy kis időt szánni mézeskalácsos szirup készítésére is, amivel fel tudod dobni a kávédat vagy készíthetsz belőle fantasztikus mézeskalácsos latte-t. Már mutatom is a receptet!
Ízesített latte csodák házilag
Az ősz beköszöntével a kávézókban a jeges kávékat leváltják az ünnepi latte csodák, amit szívesen választunk, ha épp a barátainkkal futunk össze egy kis beszélgetésre. De mi van ha nincs kedvünk kimozdulni, vagy kimozdulnánk, ha lenne hova. Ilyenkor érdemes kreatívnak lenni, és elkészíteni a házi verzióját ezeknek a lélekmelengető forró italoknak. Az amerikaiak kedvencét a sütőtökös lattét már megmutattam, és a YouTube csatornámon is találtok ünnepi latte verziókat, de most jöjjön a karácsonyi nagy kedvenc!
Mézeskalács szirup
Nagyon sok kész szirupot lehet vásárolni, de egyrészt elég drágák, másrészt nagyon könnyen lehet házi körülmények között is elkészíteni a kedvenceinket. Mindössze cukorra és néhány fűszerre van szükségünk!
Ha pedig szeretnénk házi készítésű ajándékkal meglepni valakit, akkor egy ez a szirup remek gasztroajándék is lehet. De ha igazi ínyencséget szeretnél adni, akkor készít sós karamellkrémet 😉
Hozzávalók (2,5 dl-hez):
- 400 ml szűrt víz
- 200 g cukor
- 1-2 fahéj rúd
- 4 cm gyömbér feldarabolva
- 1 teáskanál szegfűbors
- 1 teáskanál szegfűszeg
- 3 db csillagánizs
- 1 db vaníliarúd
Mézeskalács szirup készítése:
- A cukrot a vízben alacsony hőmérsékleten feloldjuk. Azért érdemes szűrt vízzel dolgozni, hogy a vízben lévő klór vagy más íz és szagrontó anyagok ne kerülhessenek bele a szirupba, ne vigyék el az ízét.
- Ha tökéletesen feloldódott, akkor hozzáadjuk a fűszereket, és felforraljuk.
- Körülbelül 2 perc forralás után alacsonyabbra vesszük a hőmérsékletet, hogy csak szépen bugyogjon, és 25 percig főzzük fedő nélkül, néha megkeverjük.
- Leszűrjük és üvegben 3-4 hétig tárolhatjuk.
Mézeskalács latte elkészítése
Egy pohár aljára 1-2 evőkanál szirupot teszünk, hozzáadunk egy eszpresszót vagy caffé crema-t. Tejet habosítunk (pohár méretétől függő mennyiségben), és ráöntjük a szirupos presszóra. A tetejét fahéjjal meghintjük.
Ha kíváncsi vagy, hogy én hogyan készítem, illetve jól jönne egy kávé kísérő kávébab formájú kávés süti recept is, akkor nézd meg ezt a videómat is: