Nagyon szeretem a brownie-t, viszont nem olyan egyszerű hibátlanul elkészíteni, néha megesik, hogy túl csomós lesz vagy száraz. Éppen ezért összegyűjtöttem neked néhány tippet, hogy hogyan tudod tökéletesen elkészíteni ezt a különleges mogyoróvajas – csokicsipszes brownie receptet. Ezzel a recepttel és néhány trükkel tökéletes végeredményt kapsz, és új ízek kombinációjával kóstolhasd meg ezt a sütit.
Mitől lesz tökéletes a brownie?
Rengeteg brownie recept kering a neten, de nem mindegyik írja le részletesen, hogy mire is kell odafigyelni az elkészítés közben. Azért, hogy elkerüld a száraz vagy esetleg nem megfelelő állagú süteményt végeredményként, megosztok veled néhány tippet, hogy mire figyelj oda sütés közben.
1. Jó minőségű alapnyagot használj!
Az első és egyik legfontosabb tényező, hogy jó minőségű alapanyagokat használj. Például az étcsoki kakaótartalma legyen minél magasabb, 70% körüli, ne az étbevonót válaszd! És vajból is a minőségi kerüljön bele a kosaradba!
2. Megfelelően készítsd elő a brownie tésztát!
A következő a tészta állaga. Hogy a kívánt állagot elérd ne öntsd, hanem szitáld bele a lisztet a tésztaalapba. Valamint már ne robotgépet használj közvetlenül a csokicsipsz hozzáadása után, hanem spatulával forgasd össze az alapanyagokat, hogy ne legyen túl tömör.
3. Csak 90%-ra süssd meg a brownie-t!
Az egyik leglényegesebb tippem, hogy ne süsd teljesen szárazra a tésztát, mert akkor elveszíti a brownie jellegét. Ha a tűpróba során még folyós a közepe, akkor még sütni kell 5 percet, viszont, ha csak kicsit nyers, akkor már el is készült.
Hagyd, hogy a tepsiben hűljön ki a sütemény, mert így még pont annyit változik az állaga, hogy ne maradjon nyers, de ne is legyen száraz. Akkor vágd fel, amikor már teljesen kihűlt, mert ilyenkor lesznek szépek a szeletek!
4. Extra tipp: mogyoróvajból és sóból soha nem elég
Ha azt a brownie-t még jobban fel szeretnéd turbózni, akkor tálalás előtt szórj rá nagyszemű sót és öntsd nyakon még egy adag mogyoróvajjal! A só és a csoki örök klasszikus, nagyon jól passzolnak egymáshoz. A mogyoróvajból meg soha nincs olyan, hogy túl sok. Ugye? 😀
Gyors recept a meleg napokra
A nyári időszakban általában a minél gyorsabb és egyszerűbb sütemény receptek kerülnek előtérbe. Többek között ez a recept is ide sorolható, hiszen csak 10 perc az előkészítése.
Ráadásul mi tesz egy brownie-t igazán dekadensé? A fagyi! Így lehet a brownie egyszerre lélekmelengető téli édesség, és magával ragadó nyári desszert is!
Ha pedig a fagyit is házilag készítenéd, akkor 3 egyszerű, klasszikus fagyi receptet találsz a YouTube csatornámon!
De ha inkább olyan finomságra vágysz, amihez még a sütőt sem kell bekapcsolni, akkor korábban már megosztottam egy sütés nélküli receptet, mely nem csak csokis mint a brownie, de ráadásul vegán is. Ez a sütés nélküli vegán kókuszkocka biztos a család kedvence lesz. Érdemes kipróbálni!
PrintKülönleges mogyoróvajas-csokicsipszes brownie recept
- Total Time: 40 perc
- Adag: 16 1x
Description
A brownie alaprecept mára már mindenki számára ismert, így igyekeztem egy olya verzióját megosztani veletek, mely feldobja a mindennapokat. Ezért ez egy mogyoróvajas-csokicsipszes változat, ami különleges ízvilágot kölcsönöz ennek a süteménynek.
Hozzávalók
- 120 g étcsoki
- 2 tk instant kávé
- 30 g kakaópor
- 225 g vaj
- 130 g kristálycukor
- 130 g barnacukor
- 2 tk vaníliapaszta
- ½ tk só
- 3 tojás
- 60 g liszt
- 50 g csokicsipsz
- 2 evőkanál mogyoróvaj
Elkészítés
- A csokit feldaraboljuk, majd beletesszük egy tálba.
- Opcionálisan hozzáadjuk az instant kávét.
- A felolvasztott vajat forrón ráöntjük a csokira, majd 2 percre félre tesszük.
- Egy tálba beleteszünk 3 tojást, hozzáadjuk a cukrot, a barancukrot, a vaníliapasztát és a sót.
- Egy konyhai robotgéppel szinte tészta sűrűségűre mixeljük.
- A felolvasztott csokit a vajjal alaposan elkeverjük.
- Hozzácsorgatjuk a csokis vajat a cukros alaphoz, és tovább keverjük.
- A lisztet és a kakaóport beleszitáljuk a tészta alapba, majd spatulával összeforgatjuk.
- Hozzáadjuk a csokicsipszet és ezt is belekevrjük.
- Az elkészült tésztát sütőpapírral bélelt formába öntjük.
- Rácsorgatjuk a folyékony mogyoróvajat, majd egy pálcika segítségével mintát formázunk belőle.
- Előmelegített sütőben 180 °C-on 30 perc alatt megsütjük.
- 30 perc után tűpróbával ellenőrizzük, hogy folyós-e még a közepe.
Megjegyzések
A tápérték adatok tájékoztató jellegűek. A valós értékek eltérhetnek a felhasznált alapanyagok típusától függően.
- Prep Time: 10 perc
- Cook Time: 30 perc
- Category: Desszert
- Módszer: Sütés
Tápértékek
- Adag: 1
- Kalória: 256
- Cukor: 20g
- Só: 90.3mg
- Zsír: 16.6g
- Telített zsír: 9.9g
- Telítettlen zsír: 6.7g
- Szénhidrát: 26g
- Rost: 1.7g
- Fehérje: 2.7g
- Koleszterin: 61.1mg
Kulcsszavak: brownie