Frissítő, zsenge és nagyon egyszerűen elkészíthető! Ismét egy könnyű és gyors receptet hoztam nektek. Ez a zöldborsókrémleves akár 20 perc alatt tálalható, és csak néhány alapanyagra van szükséged! Az alapját a zöldborsó adja, a zsengeséget pedig a zöldborsó csíra. Amikor szezon van, a legjobb friss mentalevéllel készíteni, de a szárított menta is remek ízt kölcsönöz a zöldborsókrémlevesnek. Íme a recept!
Mentás zöldborsókrémleves
Szerintem, ha a zöldborsóra gondolunk, akkor vagy a klasszikus zöldborsóleves és a zöldborsófőzelék jut az eszünkbe. Valahogy zöldborsóból nem annyira jellemző a krémleves készítése, pedig megéri, mert teljesen más ízek bontakoznak ki a borsóból ebben a formában.
Nálunk néha akkor is készül zöldborsókrémleves, ha van egy kevés maradék zöldborsófőzelék, ami már főzeléknek kevés lenne, de felhígítva lepürésítve tökéletes levesnek!
Zöldborsókrémleves: mentával vagy menta nélkül?
A menta, főleg egy klasszikusabb ételben elsőre talán furcsa lehet, és nem is biztos, hogy mindenkinek az ízlése szerinti. A mentát el is lehet hagyni, vagy ha először készítesz ilyet, akkor használj kevesebbet. Ha ízlik, akkor legközelebb növelheted a mennyiséget!
Mit készíthetsz még zöldborsóból?
Nem rég készítettem egy menütervezős videót, amiben megmutattam, hogy hogyan lehet 5 napra előre tervezni, és előkészíteni úgy az ételeket, hogy maximum 20 perc alatt aztán vacsora legyen belőle.
Itt mutattam példát arra, hogy ha előveszünk egy kilós fagyasztót zöldborsót, akkor abból készíthetünk zöldborsófőzeléket, zöldborsókrémlevest és zöldborsó-pesto-s tésztát is. Így egy kiló borsót változatosan tudunk felhasználni.
Mi van a mentás zöldborsókrémlevesben?
Zöldborsó: az év nagyrészében fagyasztott borsóval tudunk dolgozni, aminek rövidebb a főzési ideje, mint a friss borsónak. De ha épp borsószezon van, akkor érdemes azt választani!
Zöldborsócsíra: zöldborsót otthon is egyszerűen lehet csíráztatni. A mikronövény növekedési ideje kb. 2 hét. Ha van otthon, akkor nem csak dekorációnak lehet jó, de a leveshez turmixolva még zsengébbé teszi a borsókrémleves ízét.
Csicseriborsóliszt: klasszikus rántást nem szoktam rátenni, de sűrítés miatt használok alternatív lisztet. Borsó esetében ez vagy csicseriborsóliszt vagy sárgaborsóliszt szokott lenni. Ettől gluténmentes is lesz a leves, illetve plusz fehérje és értékes tápanyag is kerül bele. Ha nincs otthon alternatív liszted, akkor hagyományos, fehér lisztet is használhatsz.
Zabtej: laktózmentes verzióban bármilyen növényi tejet lehet használni hozzá. Én zabtejet szoktam, mert az a legolcsóbb, viszonylag semleges az íze és házilag is könnyen elkészíthető.
Menta: ez lehet friss vagy szárított. Frissből kevesebbre lesz szükség, és nem is kell belefőzni, elég a turmixoláskor hozzátenni.
Citrom: Ez megint lehet megosztó, hasonlóan a mentához, de érdemes kipróbálni a borsó-citrom ízkombinációt, mert nagyon jól illik egymáshoz a kettő. Fontos! Ha citromhéj kerül egy ételbe, akkor mindig olyan citromot használj, amelynek nincsen kezelve semmivel sem a héja!
Mivel dekoráljuk a zöldborsókrémlevest?
Önmagukban a krémlevesek nem túl izgalmasak sem vizuálisan, sem textúrában. Ezért bármilyen krémlevest készítünk érdemes gondolni arra is, hogy milyen dekoráció dobná fel, illetve milyen olyan textúrát tudunk hozzátenni, amitől nem lesz bébiételszerűen egyhangú az egész leves.
Én 4 féle dolgot választottam most ehhez a krémleveshez:
Friss borsócsírát, ami nagyon dekoratív
Pirított fenyőmagot, ami ízében jól passzol a mentához és a citromhoz, és így van valami ami ropog a fogunk alatt 🙂
Párolt borsót: ami jól is mutat és finom is
Citromos olívaolajat, mivel került bele citrom is, így ezt az ízt még inkább kiemeli
PrintMentás zöldborsókrémleves
- Author: melinda_smarta_boss
- Total Time: 20 minutes
- Adag: 2 1x
- Diet: Vegan
Description
Friss, zsenge és ráadásul gyorsan, könnyen elkészíthető bármelyik évszakban!
Hozzávalók
- 250 g zöldborsó
- 1 ek csicseriborsóliszt
- 3 dl zabtej
- 1 tk zöldségleves alap
- 1/2 tk szárított menta
- 1 marék zöldborsócsíra
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 citrom leve
- 1 ek olívaolaj
- 1/2 tk só
- 1/2 kk bors
Dekorációnak:
- párolt zöldborsó
- fenyőmag
- zöldborsócsíra
- citromos olívaolaj
Elkészítés
- Egy lábasba olajat melegítünk, és a kiengedett borsó kb. 10 perc alatt közepes hőmérsékleten megpároljuk, időnként megkeverjük. A párolt borsóból félreteszünk 2 evőkanállal.
- Teszünk a borsóhoz 1 evőkanál csicseriborsólisztet, átforgatjuk vele.
- Felöntjük zabtejjel, elkeverjük adunk hozzá a zöldségleves keveréket és szárított mentát, sózzum, borsozzk és 5 perc alatt összefőzzük.
- A borsóleves alapot beleöntjük egy turmixba, hozzátesszük a zöldborsócsírát, hozzáreszeljük a bio citrom héját és hozzáadjuk a fél citrom levét, majd és krémesre turmixoljuk.
- Tálaláskor citromos olívaolajjal, pirított fenyőmaggal, párolt borsóval és friss borsócsírával díszítjük.
Megjegyzések
A feltüntetett tápérték adatok csak tájékoztató jellegűek, a tényleges értékek eltérhetnek.
- Prep Time: 5
- Cook Time: 15
- Category: Leves
- Módszer: Főzés
Tápértékek
- Adag: 1
- Kalória: 308 kcal
- Cukor: 11,8 g
- Só: 520 mg
- Zsír: 11,5 g
- Telített zsír: 1,5 g
- Telítettlen zsír: 10 g
- Szénhidrát: 41,3 g
- Rost: 8 g
- Fehérje: 13,3 g
- Koleszterin: 0 mg
Kulcsszavak: zöldborsókrémleves