A legfinomabb csírák és mikronövények

csirak-mikronovenyek

Egyre nagyobb teret hódítanak az otthoni gasztronómiában is a csírák és a mikronövények. Ennek megfelelően a kínálat is egyre bővül, és akár több, mint egy tucat fajta magból válogathatunk ízlésünk szerint. Ráadául ugyanannak a magnak eltérő ízvilága lehet attól függően is, hogy csírát vagy mikronövényt nevelünk belőle. Ősszegyűjtöttem most azokat a fajtákat, amelyekből érdemes a kamrában tartani.

Alap csírák és mikronövények

Én ebbe a kategóriába sorolom azokat a csírákat és mikronövényeket, amelyeknek vagy könnyű a nevelése – azaz hamar megvannak – vagy sokoldalúan lehet őket haszálni.

Lucernamag – csíráztatáshoz

lucerna-csira

Igaz, hogy ahogy a legtöbb magot lehet csírának és mikronövénynek is nevelni, de én a lucernamagot csíráztatni szoktam. 3-4 nap alap kész a lucernacsíra és szerintem ez az egyik legsokoldalúbban felhasználható növényke. Egyrészt nagyon semleges az íze – egyáltalán nem csíp, a gyerekek is szívesen megeszik emiatt – másrészt zsenge, vékonyszálú, így szinte észrevétlenül lehet elfogyasztani. Ráadásul nagyon jó hatással van a szervezetünkre. A lucernában a C-vitaminon, a magnéziumon, a vason kívül K-vitamin is található!

A lucerna csírát belekeverhetjük salátába, szendvicsbe tehetjük, sőt remek detox smoothie alapanyag is!

Repcemag – csírának és mikronövénynek

A recepemag hasonlóan jó választás kezdőknek, mint a lucerna, mert ez is nagyjából semleges ízű, és könnyű nevelni. Csíra ebből is 3-4 nap alatt lesz, a mikronövényre viszont legalább 7-10 napot várnunk kell. Viszont megéri a repcéből mikronövényt is nevelni, mert azon túl, hogy mutatós, az íze ebben a formában még lágyabb.

Hasonlóan használhatjuk, mint a lucernát, salátákat, szendvicseket tudunk vele feldobni, de akár főétel mellé is tehetjük ehető dekorációnak.

Retekcsíra

tojáskrem-retekcsira

A retekmagból szintén a csíra a legegyszerűbb és a leggyorsabb, mert akár már a 3. napon elkezdhetjük fogyasztani. A karakteres zsenge retekíz mellé egy enyhe csípősség is párosul, főleg, ha hagyjuk “túlfutni”, és nem tesszük be a hűtőbe a 4. napon.

Bármely évszakban a tavasz ígéretét hozza el a retekcsíra a tényérunkba, hiszen a retek az első idényzöldségek egyike, amelyet tavasszal a kertünkből tudunk felszedni. A csírák ezt a frisseséget tudják a szendvicsünkbe belecsempészni. Ha pedig a friss retket gondolatban a húsvéttal kapcsoljuk össze, akkor, készítsünk retekcsírás tojáskrémet! És ha ez még nem lenne elég a zsenge ízekből, akkor az ízeket és a látványt is fokozhatjuk vöröskáposzta mikronövénnyel, ahogy én is tettem (lásd a képen).

Zsázsamagból mikrozöldség

Hasonlóan karakteres, csípős ízvilággal rendelkezik a zsázsa is, amiből viszont a mikrozöldet érdemes termeszteni. Mikrozöldségek viszonylatban viszonylag rövid a növekedési ideje, mert akár már 5-7. naptól legelhetjük 🙂

Különleges csírák és mikrozöldek

Ezek már a haladó pici növénykék, mert vagy az ízük egyedibb, vagy a termesztésük igényel extra figyelmet. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen tapasztalatlanként ne próbáld ki, inkább csak annyi, hogy ha elsőre nem sikerül, akkor ne add fel, és próbáld meg újra. Lehet, hogy csak 3. alkalommal tudsz belőle legelni, de onnantól már megismerted a növényke igényeit.

Zöldborsó mikrozöld

zoldboro-csirak

Nálunk ez az abszolút toplistás mikrozöldség! Alapból zöldborsó és cukorborsó rajongók vagyunk, a kertből már nem igazán jön be zöldborsó, mert amint lehet enni, valahogy minden nap a magaságyás körül kötünk ki, és a bokorról esszük a friss zsenge termést.

Valahogy így vagyunk a zöldborsó mikorzölddel is. Általában nem jut el a tányérig, mert jártunkban keltünkben le-le csípünk egy-egy szálat. A múltkor meg is lettem gyanúsítva, hogy túl sok borsót ettem mert már alig van – közben meg csak az online oktatás miatt itthon volt a csemetém, és a szünetekben lejárt a konyhába borsót enni 🙂

Egyébként hasonló a felhasználása, mint a többi növénynek, de amire extra jó felhasználása lehet, az a zöldborsókrémlevesbe dekorációs feltétnek!

De miért is került ebbe a kategóriába? Mert a nevelése egy picit körülményesebb és hosszadalmasabb. Legalább 2 hét kell neki, amire fogyasztható, és addig könnyedén ki lehet szárítani – főleg ha a fűtéstől száraz a levegő -, vagy a sötét időszakban bepenészedhet. A zöldborsómag extra odafigyelést igényel, de érdemes ráérezni a módszerre, mert csodálatos ízzel lep meg bennünket.

Mustármag mikronövény

mustarmag-mikronoveny

Ennek a nevelése jóval könnyebb, mint a zöldborsónak, viszont az íze nagyon egyedi: csípős, fűszeres. Ha szereted az egzotikus ízeket, és szívesen kísérletezel különlegességekkel, akkor próbád ki, és mustármagból nevelj mikrözöldséget!

Rukkola mikrozöld

Aki szereti a rukkolát, annak a rukkolamagból mikronövény termesztés szinte kötelező. Tudom, hogy a rukkola a karakteres íze miatt alapból megosztó, ezért is került ebbe a kategóriába. Mikronövényként ez a rukkola íz még intenzívebb. Már egy kevés is fel tudja dobni a salátánk ízét, de egy paradicsomos-mozzarellás szendvicsbe is remekül passzol.

Zöldlencse csírák

A zöldlencse csak csíra formájában fogyasztható. Mivel a lencse alapból nagyobb, mint bármely más mag, és a zöld lencse csírák fogyasztása során ezt is megesszük így akár megosztó is lehet, mivel rágni kell :-). Pont ezért inkább salátákba javaslom, akár egy hideg lencsesalátát fel lehet ezzel dobni, de bármilyen salátába jó lehet.

Ha pedig még több csírára és mikronövényre vagy kíváncsi, akkor nézz szét a LegeldLe kínálatában!

A csírák és mikrozöldek termesztéséről pedig ebben a videómban beszélek részletesen:

A cikket a legeldle.hu üzemeltetője a The Green Market Bt. támogatta.

Tetszett? Oszd meg te is:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

menutervezes-tippek

5 tipp – így lesz hatékony a menütervezés

A tudatos menütervezés időt és energiát tud számunkra megspórolni, és elkerülhetjük azt, hogy időhiány miatt valamilyen kevésbé egészséges étel kerüljön a vacsora asztalra. Azonban sokszor

tojáskrem-smarta

Tojáskrém zsenge zöldekkel

A tojáskrém nem csak a húsvéti időszak kedvence lehet, hanem egész évben bármikor jó vacsora vagy akár reggeli ötlet is lehet. Az egyik legjobb a

zoldborsokremleves

Mentás zöldborsókrémleves

Frissítő, zsenge és nagyon egyszerűen elkészíthető! Ismét egy könnyű és gyors receptet hoztam nektek. Ez a zöldborsókrémleves akár 20 perc alatt tálalható, és csak néhány

mandulatej

Mandulatej házilag

A növényi tejitalok közül az egyik legnépszerűbb a mandulatej. Ez nem véletlen, hiszen azon túl, hogy nagyon kellemes a zamata, nagyon sok értékes vitamint és

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.