Mindig jó, ha lapul egy adag fűszeres chutney a kamrában, mert nagyon jól fel lehet vele dobni még a legunalmasabb ételeket is. Ha pedig valamilyen ínyenc fogásról van szó, akkor segít kiteljesíteni az ízeket. Sok mindenből lehet chutney-t készíteni, de a füge chutney talán az egyik legsokoldalúbban felhasználható. Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, bár a főzési idő miatt 3 órát a fazék közelében kell lennünk, de az ízélmény miatt minden perc megéri.
Késő őszi fügéből chutney
A klasszikus fügeszezonnak októberben vége van. Akkor még friss, zamatos füge szemeket lehet a bokorról szedni, amelyet akár magában ehetünk, de egy őszi salátába, vagy amerikai zabpalacsinta mellé is tökéletes kiegészítő.
Azonban amikor vége a vénasszonyok nyarának, nem kell végleg búcsút intenünk a fügebokrunknak, mert október végére, november elejére még beérhet a maradék néhány szem. Ezek jellemzően kisebbek, kevésbé lédúsak, de sok füge ilyenkor még méz édes. Ezeket a kicsit csúnya, kicsit szárazabb, vagy nem csak 80-90%-ban érett fügéket is jól fel lehet használni, például remek füge chutney készíthető belőle.
Extra tipp: akár gasztro ajándéknak is szuper lehet karácsonyra!
Mi az a chutney?
A chutney Indiából ered, és fűszeres, gyümölcsös szószt, mártást jelent. Ez tradicionálisan friss alapanyagokból készül, de a világ nagy részén hőkezelt fűszeres, gyümölcsszószként találkozunk vele.
Állagát tekintve lehet darabos, de teljesen pürés is. Talán a darabos gyümölcslekvárhoz hasonlít a legjobban. Friss gyümölcsök közül leggyakrabban barackot, mangót, szilvát és körtét használnak. Ehhez jönnek aszalt gyümölcsök, és olyan egzotikus fűszerek, amit mi leggyakrabban a mézeskalácshoz használunk. Ezeket cukorral, ecettel, citrusfélékkel, valamint hagymával és csípős paprikával összefőzik.
Mire használható a füge chutney?
A füge chutney nagyon jól passzol vadhúsokhoz, kacsához, marhahúshoz. Akár alternatívaként húsgolyó mellé is tehetünk belőle. Emellett hidegen, sajtok mellé is kínálhatjuk, de egy unalmas szendvicset is feldobhatunk vele.
Miből készül a füge chutney?
Friss füge
Szükséged lesz hozzá friss fügére. Nem baj, ha nem túl édes, vagy apró, és kicsit kemény a külseje. Mivel rengeteg fűszerrel főzzük össze, csodás ízhatás lesz a vége. Persze legyenek benne érett szemek is, mert teljesen zöld fügéből nem lesz chutney 🙂 Én 1 kg -hoz adom meg a mennyiségeket, de akár 30 dkg fügével is nyugodtan neki állhatsz ennek a receptnek, csak akkor arányaiban annyival kevesebb alapanyagot használj mindenből. Nekem a 6 db kb. 2 dl-es üveggel lett a 1,2 kg fügéből.
Mazsola
Az egyik legkönnyebben és legolcsóbban a mazsolához juthatunk hozzá, mint aszalt gyümölcs. Én aranymazsolát használtam, mert az volt itthon, de bármilyet választhatsz. A lényeg, hogy forró vízbe áztasd be, hogy átpuhuljon.
Alma
Az alma két szempontból is hasznos. Egyrészt ad egy enyhe savasságot, és zamatos állagot, másrészt a héjában található pektin segít, hogy sűrűbb legyen a chutney.
Lilahagyma
Én imádom a hagymalekvárt is, de fügével kombinálva igazi ízorgia. Én 30 dkg-ot tettem bele, de ha Te nem vagy fanatikus hagymaevő, akkor arányaiban használj kevesebbet.
Egzotikus fűszerek
Téli szezonban friss gyömbér mindig van itthon, nem is sajnáltam belőle. Érdemes frissel dolgozni, mert teljesen más zamatot kölcsönöz az ételeknek. De ha nincs kéznél, akkor gyömbérporral is helyettesítheted.
Emellett szegfűszeg, szegfűbors és fekete bors is helyet kapott a chutneyban.
Barna cukor
Ehhez sokkal jobban passzol a barna cukor enyhén karamelles beütése, ha teheted, válaszd ezt.
Almaecet
A savak nagyon fontosak ennél az alapanyagnál. Az alamacet egyszerre hozza a savanyú és édes ízvilágot. Kár lenne mással helyettesíteni.
PrintFűszeres füge chutney
- Author: melinda_smarta_boss
- Total Time: 3 hours
- Adag: 6 1x
- Diet: Vegan
Description
Készíts egzotikus, fűszeres mártást fügéből és dobd fel vele az ételeidet!
Hozzávalók
- 1 kg friss füge
- 1 nagy fej lila hagyma
- 200 g barna cukor
- 200 g mazsola
- 2 közepes alma
- 200 ml almaecet
- 1 citrom héja és leve
- 5 cm friss gyömbér
- 1/2 tk szegfőszeg
- 1/2 tk szegfűbors
- 1/2 tk fekete bors
- 2 tk só
- 2 db fahéj rúd
- 1,5 ek olaj
Elkészítés
- A fügét megmossuk, feldaraboljuk.
- A lila hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk.
- Az almát és a gyömbért apró kockákra vágjuk.
- A mazsolát forróvízbe áztatjuk legalább 10 percre.
- Az olajon kb. 6-8 perc alatt megdinszteljük a hagymát, majd a füge kivételével minden hozzávalót beleteszünk a fazékba. Közepes lángon 20 percig főzzük, időnként megkeverjük.
- Hozzáadjuk a fügét, elkeverjük és alacsony hőmérsékleten 2 órán keresztül főzzük, időnként megkeverjük.
- Ha nem találjuk elég sűrűnek és pépesnek, akkor a főzési idő végén – miután eltávolítottuk a fahéj rudakat – egy botmixerrel egy részét pürésítsük le, de ne legyen folyós, maradjanak benne gyümölcsdarabok.
- Steril üvegekbe forrón szedjük ki, csavarjuk rá a tetejét, és lefordítva várjuk meg, hogy teljesen kihűljön.
- Prep Time: 30
- Cook Time: 150
Kulcsszavak: füge chutney