Fügés-diós-fetás őszi saláta Smarta konyhájából

fuge-salata

Sokáig a füge nekem egyet jelentett a kőkeményre aszalt, karácsonyi “ínyenc” édességgel, amelyet nagyon nem szerettem. Majd egyre több olyan recepttel találkoztam, amiben fügét használtak, de az valahogy nem úgy nézett ki, mint a karácsonyi csemege. Akkoriban itthon nagyon nehezen lehet friss fügéhez jutni. Jó pár éve egy utazás alkalmával végre, megkóstolhattam az igazi, mézédes, zamatos friss fügét, és ott el is vesztem ebben a csodás gyümölcsben. Azóta, amikor csak tehetem fogyasztom mindenféle formában, most éppen a fügés saláta van a porondon.

Saláta gyümölcsökkel

Az első fügés élményem óta sok év eltelt, és már nem csak magában, hanem különböző ételekbe is szívesen felhasználom. Tavaly zabpalacsintát készítettünk hozzá, idén pedig saláta variációt készítettem belőle. Nagyon szeretem a salátákat különböző gyümölcsökkel és magvakkal feldobni, tavasszal az epres-spenótsalátát készítem szívesen, de áfonya is került már a sok zöld közé. Karácsonykor pedig soha nem maradhat el a gránátalmás kacsamell saláta sem.

Már mutatom is a szezonális kedvencemet, aminek az elkészítése ráadásul nagyon egyszerű, percek alatt össze tudjuk dobni.

Fügés-diós őszi saláta

fuge-salata

Fügés saláta hozzávalók (1 adag):

  • 2 marék rukkola
  • 3 szelet fekete erdei sonka
  • 1 csésze fetasajt
  • 1/2 csésze pekándió (vagy sima dió)
  • 1 db érett füge

Öntethez:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál fehérbor ecet
  • 1 evőkanál méz
  • 1/2 evőkanál dijoni mustár
  • só, bors

Elkészítése:

  1. Az öntet hozzávalóit beletesszük egy kisebb befőttes üvegbe, és összerázzuk.
  2. A sonkát csíkokra, a fetát kockákra, a fügét szeletekre vágjuk.
  3. Egy tál aljára halmozzuk a rukkolát, és többi hozzávalót rápakoljuk.
  4. Közvetlenül a fogyasztás előtt meglocsoljuk az öntettel és már készen is vagyunk!

TIPP: még több ízt adhatunk hozzá, ha a pekándiót egy kicsit megpirítjuk. Ehhez egy serpenyőt felmelegítünk közepes hőmérsékletre, és beletesszük a (pekán)diót. Időnként megkeverjük, és addig pirítjuk, amíg intenzív, kellemes illata lesz. Vigyázzunk, hogy nehogy odaégjen, ne hagyjuk magára.

Ezek is érdekelhetnek:

Ázsiai szezámmagos csirke saláta

Pasis saláta?! Az milyen?

Egzotikus kuszkusz-saláta a nyári alakért

Ne csak a kalóriát, az összetételt is nézd meg!

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

paradicsomos-cukkini

Paradicsomos cukkini egytál

Minden évben próbálom minél változatosabban ültetni a zöldségeket és a gyümölcsöket a kertemben, hogy a receptekhez tényleg friss és szezonális alapanyagokat használhassak. Természetesen fűszernövényekből sincsen

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.