Érdemes kihasználni az őszi gyümölcsöket és hétvégén egy fantasztikus reggelivel meglepni a családot! Nyugi, ezt a zabpalacsinta receptet sokkal könnyebb elkészíteni, mint a elsőre gondolnád! Ráadásul tele van olyan értékes tápanyagokkal, mint a zab, a dió vagy épp a friss füge, így már a reggelivel meg tudod alapozni a napodat! Ha pedig még süt a nap és jó idő van, akkor reggeli után irány a természet! 🙂
Őszi kedvenc: a füge
Az őszi szezon rengeteg finom gyümölcsöt tartogat még számunkra. Az utóbbi pár év talán egyik legfelkapottabb gyümölcse a füge lett. Igaz, hogy a füge inkább a mediterrán égöv jellegzetes növénye, de szerencsére nálunk is megél, és ha napfényes, meleg helyen van, akár kétszer is beérik.
Nekem két füge bokrom is van, és most, így október elején már a második szüretet tartom. Magában is imádjuk, de nagyon jól fel tudjuk vele dobni a salátánkat, vagy süteményekhez, édességekhez, zabkásákhoz is remek alapanyag.
Zab reggelire
Én nagyon gyakran használom a zabot, mint alapanyagot a reggelikhez. Nagyon sokszor kerül egyéjszakás, vagy főtt- vagy éppen sült zabkása az asztalra, de a reggelire szánt smoothie-kat is szoktam zabpehellyel gazdagítani.
Szintén jó felhasználása lehet a zabnak, ha zabpehelyből, vagy zablisztből készítünk palacsintát, nem pedig fehér lisztet használunk hozzá. Magasabb a tápértéke, így energikusabban indulhat a nap. Ráadásul az elkészítése se túl bonyolult, bár bevallom én is csak hétvégén szoktam készíteni, a hétköznapi reggelekbe nem fér bele.
Fügés zabpalacsinta recept:
Zabpalacsinta hozzávalók:
- 180 g zabpehelyliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- ¼ teáskanál só
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 45 g barna cukor
- 250 ml zabtej
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 150 g répa
- 2 evőkanál mazsola
- 1 tojás
- 2 evőkanál olaj
Zabpalacsinta elkészítése:
- Egy tálban összekeverjük a zablisztet a sütőporral és a barna cukorral.
- A megtisztított, felkarikázott répát beledobjuk az aprítóba és alaposan felaprítjuk.
- A répaaprólékhoz hozzáadjuk a mazsolát, a tojást, az olajat, a tejet és összemixeljük.
- A nedves hozzávalókat hozzáöntjük a száraz hozzávalókhoz, hozzáadjuk a sót, a vanília aromát, a fahéjat és a gyömbért, majd egy fakanállal alaposan elkeverjük.
- Forró serpenyőben kevés olajat melegítünk és megsütjük a palacsintákat, oldalanként kb. 2-3 perc alatt. Akkor sül meg az első oldala, amikor apró buborékok keletkeznek a nyers oldal tetején.
- Tálaláskor egymásra halmozzuk palacsintákat és dekorációnak jöhet a natúr joghurt, a friss füge, pirított dió és juharszirup
Ha érdekel, hogy mi hogyan készítettük el, akkor nézd meg ezt a videómat: