A hidegebb idő, ez egyre rövidülő nappalok és a nyár utáni visszaszokás a hétköznapok rutinjába nálam édességért kiállt. Délután 3 körül mindig elkap a vágy, hogy valamit úgy nassolnék. Ismerős helyzet, ugye? 🙂 Nyáron azért elég sokszor nyúltam a házi fagyi után, aminek csípő tájékon lett is egy kis hatása, ezért most újítottam 🙂 Ha már a délutáni nasiról nem tudok lemondani – kár is lenne áltatni magamat is – akkor legyen ez egy kicsit egészségesebb! Íme három egészséges energiagolyó recept.
Ezeket az energiagolyókat az egyik vissza a suliba videómhoz gyártottam le, hogy a fiatalok se csak a bolti, kész, ki tudja mi van benne édességet egyék, hanem olyat, ami még segíti is azt, hogy aktívak tudjanak maradni. Annyira jól sikerült variációkat dobtam össze, hogy azóta is rendszeresen készítem ezeket a falatok. Nem csak én, de a gyerek is szereti, sokszor viszek magammal, ha megyek érte az oviba és utána van még programunk, hogy a vacsoráig kibírja.
Házi energiagolyók Smarta konyhájából
Az elkészítése nagyon egyszerű és nagyon gyors. Csupán néhány alapanyagra van szükségünk, és a kreativitásunkra. Ezek a mennyiségek kb. 3×12 golyó elkészítéséhez elegendőek.
Alapmassza energiagolyóhoz:
- 10 dkg magozott datolya (ha nagyon száraz, akkor áztasd be 1 órára vízbe)
- 10 dkg finom zabpehely
- 2 evőkanál kókuszreszelék
Ezt egy aprító segítségével alaposan összemixeljük, hogy szinte már krémes legyen. Ezt akár így is lehetne fogyasztani, de érdemes különböző ízesítéseket adni. Ezt az adagot 3 részre szedve 1-1 adaghoz jönnek a következők.
Kakaós-mogyorós energiagolyó
- 2 evőkanál mogyoróvaj
- 5 dkg sós földimogyoró
- 1 evőkanál datolyaszirup (lehet méz is)
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 3 evőkanál kókuszreszelék a golyók meghempergetésére
Az alapmasszához az aprítógépben hozzáadjuk a többi hozzávalót és újra lepépesítjük. Ha kész, diónyi golyókat formázunk és meghempergetjük kókuszreszelékben.
Mandulás-vörösáfonyás energiagolyó
- 2 evőkanál aszalt vörösáfonya
- 2 evőkanál aprított mandula
- 1 evőkanál vanília aroma
- 2 evőkanál fahéj a meghempergetéshez
Az elkészítési folyamat ugyan az, csak a végén fahéj köntöst kap.
Epres-pekándiós energiagolyó
- 5 dkg aszalt eper 5 dkg pekándió
- 1 evőkanál chia mag
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor a meghempergetéshez
Itt sem történik másként a folyamat, mint ahogy az előbbiekben.
Amikor elkészül, érdemes legalább egy fél órára a hűtőbe tenni, hogy kicsit összeálljon. Hűtőben tárolva 4-5 napig fogyaszthatjuk. Ha szeretnénk, akár a fagyasztóba is berakhatjuk kiporciózva, így hosszabb ideig rájárhatunk, ha elkap bennünket a délutáni édesség utáni vágy.
Kíváncsi vagy, hogy gyakorlatban ez hogyan készül? Akkor nézd meg a kapcsolódó videómat is:
Még több energiagolyó receptre vagy kíváncsi? Akkor nézd meg ezeket is: