5 ötlet, hogy mire használd a vákuumfóliázódat

A vákuum technológia használata a magyar háztartásokban még nem annyira elterjedt, pedig nagyon sok előnye van. A vákuumozás alapjaiban alakítja át az ételtárolási és étel előkészítési rutinunkat, könnyebbé teszi az egész heti menü tervezést, és jóval kevesebb étel kerül kidobásra, tárolási praktikumok pedig magukért beszélnek. Összegyűjtöttem azokat a legfontosabb területeket, amire az elmúlt 2 év során a leggyakrabban használtam a vákuumozó készülékeimet.

Napi ételtárolási problémák

Amióta napi szinten vezetem a háztartást, és rendszeresen főzök, kitapasztaltam, hogy melyek azok a visszatérő problémák, amelyekre egy vákuumozó készülék megoldást tud nyújtani. Íme az én probléma listám:

  • Kerülöm a műanyagzacskós vásárlást/csomagolást -> hamar kiszárad a kenyér
  • Nyers húst maximum 2 napig merek a hűtőben tárolni -> ha lefagyasztom, időigényes a kiolvasztás, főleg ha a reggeli rohanásban elfelejtem kivenni
  • Ha többet sütök, főzök, hogy legyen a hétre elég kaja, egy része megromlik mielőtt megennénk
  • A friss gyümölcs hamar összeesik, elkezd penészedni
  • Soha nincs elég hely a hűtőben és a fagyasztóban

Szerintem ezekkel problémákkal nem csak én küzdök, ugye? 🙂

Mire használható egy vákuumfóliázó?

1. Készítsd elő a menüt, akár egy hétre!

Nem egyszerű a hétköznapi étkezéseket megoldani, ha nem csak szendvicset szeretnénk vacsorára, vagy iskola utána a gyereknek ebédre adni. Ha szeretnél hétköznap időt megtakarítani, és hétvégén bevásárolsz egész hétre, akkor a húst, vagy akár a zöldségeket is előkészítheted úgy, hogy a tényleges elkészítési-főzési idő ne legyen több 20-25 percnél.

A húst készítsd elő, pácold be, töltsd meg, vagy ahogy szeretnéd, vákuumozd le, és akár 4-5 napig tárolhatod a hűtőben fagyasztás nélkül. Munka után csak ki kell nyitni, kisütni és köretet készíteni hozzá. Például a párolni való répát is előre el tudod készíteni, és zacskóval együtt forró vízben, vagy sousvide készülék segítségével saját levében készre tudod párolni. 1-2 hét után biztosan ráérzel, hogy mennyi mindenre tudod hasznosítani, és mi mindent elő tudsz készíteni.

2. Spórolj pénzt, vásárolj nagyobb mennyiségben!

Azt tudjuk, hogy minél kisebb mennyiségben és minél inkább konyhakészen vásárolunk alapanyagokat, annál drágább. Ha van vákuumfóliázónk, akkor könnyebb lesz a takarékoskodás, mert nyugodtan vehetünk egy nagyobb sajtot, vagy egész rúd felvágottat, otthon kiporciózzuk, és adagonként vákuumozva tároljuk.

3. Használd ki jobban a helyet!

Amióta rendszeresen vákuumfóliában teszem be az ételeket a fagyasztóba, sokkal több minden elfér, sokkal jobban ki tudom használni a helyet. Korábban tele volt műanyag dobozzal, és a tároló hely legalább felé a levegő vette el. Arról nem is szólva, hogy zacskókkal tetriszeszni sokkal hatékonyabb, mint dobozokkal 🙂

4. Dobd a táskádba az ebédedet!

Azok, akik viszik magukkal az ebédet a munkahelyre biztosan szembesülnek a doboz válsággal. Csak hordjuk be, de hazahozni elfelejtjük, annyi doboz van a munkahelyi konyhában, hogy azt sem tudjuk melyik a miénk, eltűnik a tető, külön szatyrot kell magunkkal cipelni, amiben a doboz van…

Erre szintén megoldás lehet a vákuumozó, hiszen egy tasakban – jobb minőségűek moshatóak, újrahasználhatóak, visszazárhatóak – lezárva akár a női táskába is bele tudjuk rejteni, és attól sem kell félni, hogy kiszakad, kiborul.

5. Zárd be/ki a szagokat

A fólián kívül érdemes vákuum dobozokat, tárolókat is használni, hiszen a hűtőben a különböző élelmiszerek könnyen átvehetik egymás szagát, ízét. Ha a kényesebb vagy szagosabb alapanyagokat vákuumba zárjuk, akkor elkerülhetjük, hogy a gyümölcstortának másnapra kolbász vagy hal szaga legyen a hűtőben 🙂

Ha kíváncsi vagy, hogy gyakorlatban ez hogyan is néz ki, akkor nézd meg a videómat, amelyben nagyon sok hasznos dolgot még elmondok, és megmutatom a gyakorlati használatot is.

Ha kíváncsi vagy további háztartási tippek és ötletek, akkor csatlakozz a Smarta Facebook közösséghez!

Ezek is érdekelhetnek:

Spóroljunk vákuumozó készülékkel pénzt és időt!

Omlós sertésszűz friss kerti zöldségekkel

Milyen turmixgépet vegyek – ezeket gondold végig mielőtt vásárolsz!

Isten veled, Te energiazabáló hangos porszívó!

Borítókép: aksedefplastik.com.tr

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

citromkrem

Citromkrém, amire tuti rákattansz!

Ha egyszer megérezzük a frissen szedett citrom illatát, aromáját és zamatát, akkor arra biztosan egy egész életre rákattanunk. Azonban a friss citrom élményért legalább a

immunerősítő-shot

Természetes immunerősítő ital

Télen a szervezetünk egészségéért sokat tehetünk egy kis tudatossággal és némi odafigyeléssel. Nem mindegy ugyanis, hogy mi kerül a tányérunkra és a poharunkba. Egytra immunerősítő

FAHÉJAS-SZILVÁS-SÜLT-ZABKÁSA

Fahéjas-szilvás sült zabkása

Sokan azt mondják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Nálam nem maradhat ki a reggeli, ha más nem egy tápláló kávés smoothie-t készítek magamnak.

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.