A háztartásunk egyik legnagyobb energia felhasználója a hűtő és a fagyasztó, hiszen ezek 24 órás üzemben vannak. Ahhoz, hogy optimális energia felhasználás mellett, okosan és higiénikusan tudjuk használni ezeket a készülékeket érdemes néhány dolgot végig gondolni, és figyelembe venni. Az első, és legfontosabb, hogy ha újat vásárolunk, akkor mindenképpen figyeljünk az energiahatékonyságra. Erre most nem térek ki, mert itt már írtam róla. Lássuk a leggyakoribb hibákat és azok megoldását!
Ezeket a hibákat ne kövesd el!
1. hiba: Túl üres a fagyasztó
Következmény: a készüléked túl fog hűteni, emiatt lejegyesedik, és megnő az energia fogyasztása is.
Megoldás: töltsd meg a fagyasztódat okosan, de ne zsúfold túl! Fontos, hogy a megmaradjon a megfelelő légáramlás a készülék belsejében.
Tipp: ha túl sok az üres hely, akkor tölts meg műanyag tasakot vízzel, és helyezd be a fagyasztóba.
2. hiba: Nem a megfelelő hőmérséklet van beállítva.
Következmény: Ha túl hidegre állítod, fölöslegesen sokat fogyaszt a készülék, ha nincs elég hideg a fagyasztóban, megromolhat az étel.
Tipp: a modern hűtőkön már van energiatakarékos (eco) üzemmód, amit ne féljünk használni. A hűtő tér ideális hőmérséklete: 5-6°C, a fagyasztóé -18°C.
3. hiba: az apró élelmiszer egyszerre kerül be
Következmény: a bogyós gyümölcsök összefagynak tömbökbe, és a kiolvasztáskor gyümölcs helyett gyümölcspürét kapunk.
Tipp: mielőtt tasakba teszed, tálcán fagyaszd le, és fagyott állapotban tett zacskóba.
4. hiba: mindent dobozokban rakunk a fagyasztóba
Következmény: jelentősen kevesebb élelmiszert tudunk tárolni, sok fölösleges levegőt hűtünk.
Tipp: vákuum fóliázzuk a fagyasztásra szánt ételt, így sokkal praktikusabban tudjuk megpakolni a fagyasztót. A vákuum technológia további előnyeiről korábban már itt írtam.
5. hiba: a konyhapulton olvasztjuk ki a fagyasztott árut
Következmény: idő előtt szaporodásnak indulhatnak a baktériumok.
Tipp: tedd át a hűtőbe, és hagyd, hogy ott olvadjon fel az étel.
6. hiba: sokáig áll az étel a fagyasztás előtt a hűtőben
Következmény: a bomlási folyamatok elindulnak.
Tipp: amit fagyasztásra szánsz, a lehető leggyorsabban kerüljön be a fagyasztóba
7. hiba: áramkimaradás esetén folyamatosan benézünk a fagyasztóba
Következmény: sokkal hamarabb elkezd leolvadni a fagyasztó
Tipp: áramkimaradás esetén, ha nem nyitod ki a fagyasztót, akár 48 óráig fagyott állapotban maradnak az élelmiszerek
Ha visszajön az áram, ellenőrizd a fagyaszód tartalmát. Ami tökéletesen fagyott, az maradhat, de ami már egy kicsit is elkezdett kiolvadni, azt vedd ki, és fogyasszátok el mihamarabb!
+1 hiba: rossz helyre tesszük a készüléket
Következmény: fölösleges áramfogyasztást generálunk, évente akár több ezer forintot fizetünk ki fölöslegesen.
Tipp: a készüléket lehetőleg egyenletes hőmérsékletű helyre rakjuk, ne tegyük hőforrás (kazán, radiátor, tűzhely) közvetlen közelébe. A készülék mögött hagyjunk megfelelő helyet a szellőzésre, legalább 5 cm legyen a fal és a hűtőrács között. A nem megfelelő elhelyezés, akár 10%-kal is megnövelheti az áramfogyasztást.
Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, tudasd velem egy lájkkal 🙂
Ha kíváncsi vagy, hogy mi van az én fagyasztómban, akkor klikk ide >>>:
További háztartási tippekért és ötletekért kövesd a Facebook oldalamat.
Ezek is érdekelhetnek:
Kit érdekel a környezettudatosság?
Spóroljunk vákuumozó készülékkel pénzt és időt!
Eltávolíthatatlan foltok? Itt a megoldás a 12 leggyakoribb foltra!
Okos mosás 5 lépésben – háztartási praktikák Smartától
Képek: miele, gorenje, pixabay