Amióta rendszeresen használok vákuumozó készülékeket, jelentősen megváltoztak a főzési és ételtárolási szokásaim. Kevesebb a kidobott étel, mert kiszáradt vagy megromlott, ritkábban járok vásárolni, és megnyíltak előttem az ínyenc falatok elkészítési lehetőségei. Ha kíváncsi vagy mi miben tudja segíteni egy vákuum készülék a hétköznapjaidat, akkor tarts velem, garantáltan elkezdesz gondolkodni azon, hogy Te mire használnád!
Hogyan működik a vákuumozó készülék?
A vákuumozó gépek működése levegő-kiszorításos technológián alapszik. Ennek lényege, hogy a nagy teljesítményű vákuumszivattyú kiszívja a levegőt a vákuumtasakból vagy tárolóból, vagyis az alapanyag körül egy oxigénmentes környezet, azaz vákuum jön létre. Ebben a környezetben a vákuumcsomagolt élelmiszerek és ételek nem esnek át az oxidáción, valamint az oxigénes környezetben gyorsabban szaporodó, ételeket bontó baktériumok fejlődése nagyon lelassul. Ennek köszönhetően az ételek akár 2-5-ször tovább maradnak frissek!
Milyen előnyei vannak a vákuum technológiának?
1. Hosszabban tudod az ételeket tárolni, amelyek tovább lesznek frissek, zamatosak.
– Nyers húsok: nekem hétköznap mindig problémát jelentet, hogy egy gyors vacsorához honnan szerezzek friss húst (én csak bevált hentestől vásárolok, erre kényes vagyok). Most, ha szombaton bevásárolok, előkészítem és levákuumozom, szerdán vagy csütörtökön előveszem a hűtőből, és pillanatok alatt friss zamatos vacsorát tudok készíteni.
– Sajtok: a parmezán típusú sajtokból nem használunk fel egyszerre sokat, de ha felbontva hagyjuk még a kisebb darabot is, előbb utóbb kiszárad. Én 2-3 részre szoktam vágni, kicsi vákuumtasakokba beteszem a hűtőbe, és így az utolsó darabig elhasználom.
– Zöldség, gyümölcs: főleg a nyári szezonban amikor a piacról jól megrakva érkezem meg a rengeteg idényáruval mindig gondban vagyok. Eper, málna és társaik kb. 1-2 napot bírnak mielőtt összeesnek és elkezdenek rohadni, penészedni. Ilyenkor a vákuum dobozt veszem elő, és 2-3-szorosára nyújtom a tárolási időt, így még 4 nap után is a friss gyümölcsöt esszük.
– Pékáru, sütemények: ehhez van egy speciális vákuum tárolóm, amely automatikusan újra vákuumoz, ha tárolás közben „lazulna” a vákuum. Ebbe szoktam a sütiket, tortákat is belerakni, mert tovább marad puha, és ha pedig hűtést igényel, akkor az egészet be tudom tenni a hűtőbe, és nem lesz 2 nap után a gyümölcstorta kolbász ízű 🙂 Természetesen kifli, cipó tárolására is szuper, így akár 2 nap múlva is tudjuk élvezni a puha pékárut, kevesebb megy a kukába, mint korábban.
2. Pácolásban, előkészítésben és ínyencfalat készítésben verhetetlen.
– Pácolás: a húsok a pácolástól lesznek feledhetetlen zamatúak, de kinek van ideje 2-3 nappal előtte bevásárolni, bepácolni. A vákuum ebben is segít bennünket. Ehhez a vákuum dobozt szoktam használni, ugyan úgy mint normál esetben bepácolom a húst, de kevesebb olajjal öntöm fel. Lezárom a dobozt, és ahogy a levegő távozik a dobozból, úgy szívja magába a hús a páclevet, és járja át a legbelsőbb részeket is. Így, akár 1 éjszaka, vagy néhány óra is elég, hogy előkészüljünk egy grillezésre.
– Előkészítés: fagyasztóba ma már csak vákuumozva teszem el az előkészített ételeket, egyrészt kevesebb helyet foglal, másrészt finomabb lesz és kevésbé jegesedig le az alapanyag. Akár egy-egy adagot is elő tudunk készíteni, tegyünk fűszerezett csirkemellet zöld körettel egy tasakba, vákuumozzuk le, majd ha itt az ideje akár tasakostól együtt meleg vízben megpárolhatjuk (vagy sous vide segítségével elkészíthetjük). A végeredmény nagyon egészséges és ízletes fő étel lesz.
– Sous Vide: ehhez az eljáráshoz is először le kell vákuumozni az ételt, majd a készülékbe behelyezve készülnek az ínyenc fogások. (Személyes tapasztalatom még nincs benne, de igyekszem ezzel a témával is készülni majd Nektek, hogy ez pontosan mi is 🙂 )
3. Tárolás, hűtés, fagyasztás, sok jó falat kis helyen
– Ételmaradékok: Ha egy hétvégi nagyobb sütés-főzésből megmarad az étel, azt könnyedén le lehet vákuumozni, és akár 4-5 nap múlva újból elővenni. Valószínű, ha 2 napig pörköltöt eszünk, 3. nap valami másra vágyunk, de mégis a pörkölt kerül az asztalra, hogy meg ne romoljon. Így egyszerűen ki tudjuk tolni a felhasználhatósági időket, és 3 nap múlva újra neki tudunk esni a pörköltnek 🙂
Én tavaly karácsonykor kókusz kockát dobtam tasakba, mert annyi sütink volt, hogy esély nem lett volna az elfogyasztására. Január 5. körül vettem elő (addig a hűtőben várta a sorsát), és még puhább és finomabb volt, mint új korában 🙂
– Fagyasztás: Nyáron nagyon sok zöldséget, és gyümölcsöt teszek be a fagyasztóba, és mindegyiket kiporciózva, vákuumba zárva. Egyrészt kevesebb helyen elférnek, másrészt például a málnám ugyan olyan gurulós marad, mint ahogy bement (hűtőben, zárt vákuumban engedem fel).
– Vigyük magunkkal: munkahelyi ebédet is szállíthatjuk vákuumban, így nem kell dobozt cipelni, kisebb helyen elfér, nem kell attól tartanunk, hogy kifolyik az étel. Akár piknikre, kirándulásra is csomagolhatjuk ebbe az elemózsiát, így a kosárba vagy a hátizsákba több fér. Vákuum tárolóval pedig akár mini falatkákat és sütit is kényelmesen és biztonságosan szállíthatunk vendégségbe, vagy hozhatunk el onnan :-).
Ami nagyon fontos, a minőségi vákuum tasakok újrahasznosíthatóak! El tudod mosni őket (kivéve, amelyben nyers hús volt, azt dobd ki), és legközelebb is tudod használni! Fagyaszthatod, forralhatod, de mindenképp nézd meg a csomagolást, hogy a gyártó mit ajánl. Lehet, hogy az egyik olcsóbbnak tűnik, de ha nem tudod újra használni, akkor a végén az lesz a drágább!
Akciós vákuumozó készülékeket itt találsz >>>
Ha hasznosnak találtad a cikket, nyomj egy lájkot! 🙂
További konyhai tippek, trükkök a Facebook oldalamon és a YouTube csatornámon. Kövessetek ott is! 🙂
Ezek is érdekelhetnek:
5+1 innovatív kütyü, ami nem hiányozhat egy női otthonból
Mindet vittek az okos készülékek Berlinben az IFA-n
Párásító, páramentesítő, légtisztító – mégis melyikre van szükségem télen?
Képek: smarta, caso germany, vacubox.net