Sokunknak ismerős rémálom vált valóra azzal, hogy ismét hazaküldték a gyereket az iskolából. Nem elég, hogy szembesültem a ténnyel, hogy másnaptól újra itthon tanulás van, rájöttem, hogy a mindennapi munka mellett nem csak a tanulásban kell segítenem, hanem még az ebédet is én teszem ezentúl a gyerek elé. Az első itthon tanulós napra vajon mi volt a kívánsága? Hideg eperkrémleves! De nem fogott ki rajtam, 10 perc alatt összedobtam az eddigi legfinomabb joghurtos hideg epekrémlevest! 🙂
A legfinomabb eperkrémleves főzés nélkül
A rögtönzés ellenére annyira jól sikerült ez az eperkrémleves, hogy gondoltam megosztom a receptet. Ez neked is jól jöhet, ha hasonló cipőben jársz, mint én, vagy csak egy villámgyors és isteni finom gyümölcsleves receptre vadászol.
Ha kisbabád van, és a hozzátáplálás időszakában vagytok – és már eheti az epret – akkor neki is nyugodtan adhatod ezt a krémlevest, persze szigorúan a mandula és menta dekoráció nélkül!
Eperkrémleves fagyasztott eperből
A rengeteg napi teendő mellett, ami az átállás hozott, tudtam, nem lesz időm főzőcskézni. Ekkor beugrott a mentőötlet, hogy a krémleves majdnem olyan, mint egy jófajta epres smoothie, amihez csak egy turmix kell. A fagyasztóból előkaptam egy csomag fagyasztott epret, és már csak azt kellett kitalálni, hogy mi fogja a sűrűséget megadni, ha nem akarok banánt tenni bele és habarással vesződni.
Ekkor jutott az eszembe a chia mag, mert már kis mennyiség is jól zselésít, így a chia gél tökéletes a krémleves sűrítésére is.
Innen már tényleg csak 5 perc volt a krémleves elkészítése. A turmixba beledobtam a fagyasztott epret, ment hozzá chia mag, felöntöttem meleg vízzel (ami a fagyasztott epret is megolvasztotta és a chia mag is hamarabb elérte a zselés állagot), ment hozzá natúr joghurt, aszalt datolya és a juharszirup. Ez utóbbi fantasztikusan kiemeli az eper ízét. kb. 5 percre félretettem, és amikor már láttam a chia magon, hogy kb. 3-szorosára duzzadt, 2 perc alatt krémesre turmixoltam az egészet.
Tálaláskor mandulaforgácsot szórtam rá, és óriási sikerem lett, az utolsó kanálig elfogyott.
Főzés nélküli gyümölcsleves
Az egyik legjobb ebben a főzés nélküli eperkrémlevesben, hogy össz-vissz egyetlen turmixra van szükségünk. Nem kell a főzéssel a nyári melegben tovább melegíteni a konyhát, vagy egy rohanós hétköznapon sem kell sok időt tölteni egy finom leves elkészítésével! Ráadásul csak 5 hozzávalóra van szükségünk.
Az eper és chia mag jótékony hatásai
Mind az eper jótékony hatásairól, mind pedig a chia mag fogyasztásának előnyeiről már írtam korábban részletesebben. De ha szeretnék valamit kiemelni, hogy miért is jó ebben a formában fogyasztani az eperkrémlevest, akkor talán az, hogy azáltal, hogy nem hő kezeljük az epret. Így lényegesen több vitamin marad benne, a chia mag pedig hozzájárul a napi rostbevitelünkhöz.
Persze arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a chia mag remek omega-3 forrás is, ami a gyerekek idegrendszeri fejlődéséhez is hozzájárul. Ezzel a fogással a gyermekünk egészségéért is sokat tehetünk, ha lisztes-tejfölös habarással összefőzött gyümölcsleves helyett nyers, chia magos joghurtos eperkrémlevest kínáljuk neki.
Bogyósgyümölcsökből krémleves
A legjobb ebben a receptben, hogy ugyanezzel a metódussal bármilyen bogyósgyümölcsből készíthetsz isteni finom főzés nélküli krémlevest. Kísérletezz áfonyával, szederrel, ribizlivel! A málnával óvatosan, mert abban sok a mag, és nem lesz annyira homogén. Azt érdemes előtte átpasszírozni.
Mit mivel tudsz helyettesíteni?
Eper
A legzamatosabb végeredményt friss eperből készítheted, de ha nincs eperszezon, akkor fagyasztott epret is használhatsz. Fontos azonban, hogy olvaszd ki félig mielőtt elkezdesz vele dolgozni!
Viszont, ha extra hidegen szeretnéd, akkor elég, ha csak egy órára hagyod a pulton.
Azonban ha nincs időd megvárni, hogy kiolvadjon az eper, akkor tedd egyenesen a turmixba és a szükséges víz mennyiséget forrald fel, és azt öntsd rá.
Datolya
Az aszalt datolyát ki lehet hagyni, és ízlés szerint lehet bármivel édesíteni az eperkrémlevest.
Juharszirup
Juharszirup helyett mézet vagy agavé szirupot is használhatsz, de ha cukormentesen szeretnéd, akkor bármilyen édesítőszerrel is elkészítheted.
PrintVillámgyors hideg eperkrémleves
- Author: melinda_smarta_boss
- Total Time: 10 minutes
- Adag: 2 1x
- Diet: Vegetarian
Description
Gyorsan és könnyen, főzés nélkül elkészíthető joghurtos eperkrémleves.
Hozzávalók
- 200 g eper
- 2 evőkanál chia mag
- 4 db aszalt datolya
- 1 evőkanál juharszirup
- 3 evőkanál natúr joghurt
- 2–3 dl szűrt víz
Elkészítés
- A chia magot beletesszük egy kis edénybe, felöntjük forró vízzel, hogy kb. 1 ujjnyira ellepje, elkeverjük és félretesszük 5 percre, amíg zselés állagúvá válik.
- Egy turmixba beletesszük az epret, a chia gélt, a datolyát, a juharszirupot, a joghurtot és a szűrt vizet és 2 perc alatt krémesre turmixoljuk.
- Azonnal tálaljuk. Mandulaszeletekkel, friss mentalevéllel dekorálhatjuk.
Megjegyzések
Extra tipp az elkészítéshez: ha szereted a menta frissítő ízét vagy a bazsalikom fűszerességét, akkor pár friss levelet dobhatsz a turmixba.
Tárolása: hűtőben 2 napig tárolhatjuk, de felhasználás előtt érdemes újra összeturmixolni.
A lent megjelölt tápérték adatok célja az iránymutatás, különböző termék és márkák esetén ezek az értékek eltérhetnek.
- Prep Time: 10
- Category: Ebéd
Tápértékek
- Adag: 1
- Kalória: 395 kcal
- Cukor: 48.2 g
- Só: 55,6 mg
- Zsír: 11,3 g
- Telített zsír: 3,9 g
- Telítettlen zsír: 7,4 g
- Trans Fat: 0 g
- Szénhidrát: 63 g
- Rost: 9,8 g
- Fehérje: 16,3 g
- Koleszterin: 18,5 mg
Kulcsszavak: eperkrémleves