Így készíts egészséges sült almát!

fahejas-sult-alma

Örök dilemma, hogy hogyan lehet egy desszert egyszerre egészséges és finom is, aminek nincsen furcsa diétás mellékíze. A sült alma erre egy szuper alternatíva, ami nem csak a lelkünket, de a lakásunkat is megtölti édes hangulattal. Ráadásul még a gyerkőcnek is betehetjük tízóraira. Persze csak ha marad, és nem esszük meg az összeset melegen 🙂

Milyen almát válasszunk sütéshez?

sutnivalo-alma

Amikor almát választunk a sütéshez (legyen az pite, galette…), akkor érdemes megnézni, hogy az milyen fajta, ugyanis nem mindegyik viseli jól a hőkezelést. Olyan fajtát válasszatok, amely tömör, masszívabb húsú. Ilyen lehet a Jonathan, a Gála, a Granny Smith vagy a Jonagold. 

Karácsonyi illatok a konyhából

Korábban már osztottam meg veletek tippeket, hogy mivel tudjátok a lakásotokat adventi hangulatba hozni, de a lakásdekoráció mellett az illatok is nagyon sokat tudnak dobni a hangulatunkon. Egy fahéjas sütitől az egész lakást átjárhatja az ünnepi készülődés hangulata, ez az édesség ebben is segít nektek. De ha nincs időtök sütni, akkor érdemes az illóoolajokat előhívni, a narancs, a fahéj, a fenyő ellazít, és remek hangulatjavító, stresszűző hatással is bírnak.

Fahéjas-zabpelyhes sült alma recept

fahejas-sult-alma

Hozzávalók:

  • 4 db alma
  • 50 g aprószemű zabpehely
  • 50 g kókuszvirág (vagy barna) cukor
  • 50 g aprított dió
  • 50 g áfonya
  • 30 g olvasztott vaj (vagy kókuszzsír, ha vegán opciót készítünk)
  • 1 tk fahéj
  • ½ kk szerecsendió
  • ½ kk szegfűbors

Sült alma elkészítése:

sult-alma-recept

  1. A zabpelyhet, a kókuszvirágcukrot, az aprított mandulát, az aszalt vörösáfonyát, az olvasztott vajat  és a fűszereket (fahéj, szerecsendió és szegfűbors) egy tálba tesszük és alaposan összekeverjük.
  2. Az almákat megmossuk, a tetején picit meghámozzuk. Az alját egyenesre igazítjuk, hogy szépen megálljanak a tálban.
  3. A belső magházát egy karalábévájóval kiszedjük, vigyázva, hogy az alját ne lyukasszuk ki. Ha nincs ilyen célszerszámunk, akkor késsel és kanállal is meg tudjuk tenni, de nagyon vigyázzunk a kezünkre.
  4. Az almák tetejét és belsejét citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg, és frissebb maradjon, majd mindegyikbe alaposan belenyomkodjuk a tölteléket.
  5. A sütőedény aljára almalevet öntünk, ami a szaftját fogja adni az egésznek és nem engedi, hogy kiszáradjon az alma.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük. Viszont ezt nem hagyhatjuk magára, 10 percenként az almalével meglocsoljuk, hogy zamatos maradjon.
  7. Amikor elkészült, akkor még egy adag almalevet locsolunk rá, ami már sűrű, és illatos.

Melegen tálalhatjuk is. Ha pedig egy kicsit dekadensek szeretnénk lenni, akkor a tetejére jöhet egy gombóc vaníliafagyi is, ami a hő hatására szépen végigfolyik rajta, de akár házi sós karamell szósszal is megbolondíthatjuk.

Ha kíváncsi vagy rá, hogy gyakorlatban hogyan készül, nézd meg a videómat:

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.