Vendégváró sonkás kiskifli

vendegvaro-sonkas-kiskifli

Karácsonykor leginkább édes sütemények sülnek a sütőben, éppen ezért most egy sós receptet hoztam nektek, hogy a kevésbé édesszájú vendégeket is meg tudjátok kínálni! Sőt mi több, a gyerekek tízórais dobozába is jól jöhetnek ezek a kiskiflik! Ráadásul, ha ezt a receptet elteszed húsvétra is, akkor a maradék húsvéti sonkát is újra tudod benne hasznosítani. De ne szaladjunk ennyire előre, inkább mutatom a receptet!

Ki segít az ünnepi sütésben?

A mai rohanó és teljesítmény orientált világunkban én szinte már el sem tudom képzelni, hogy milyen lehetett az, amikor semmilyen háztartási gép nem segítette a háziasszonyok munkáját, és mindent kézzel kellett csinálni. Én sokszor érzem azt, hogy nem jutok a háztartási teendőim végére, pedig a nagymamáinkhoz képest rengeteg gép vesz minket körül, amelyek gyorsítják vagy átveszik a feladataink egy részét.

Az ünnepek előtt nálam a robotgép az mindig nagy munkában van – a mosogatógép mellett természetesen, ami ilyenkor akár 3-4-szer is megy egy nap. Többféle robotgépet próbálgattam már az elmúlt időszakban, hogy megtaláljam a számomra tökéletest.

A teljesítmény és a kapacitás mellett azt is érdemes megnézni vásárláskor, hogy mennyi kiegészítő tartozik alapból a kiszemelt készülékhez, és szükség esetén lehet-e ezt tovább bővíteni. Ehhez a Bosch MUM robotgéphez, amit az Euronics-tól kaptam tesztelésre nagyon sok kiegészítő érkezett.  Az alapfelszereltség mellett – keverő, habverő, dagasztókarok – reszelő, és szeletelő tárcsák, húsdaráló, süti kinyomó, citrusprés és turmix is volt a dobozban.

Ha elég nagy a konyhapultunk ahhoz, hogy találjunk egy állandó helyet a robotgépünknek, akkor nem csak az ünnepek idején, de a hétköznapokon is hasznos lehet, hiszen a téli időszakban én szinte minden nap használok citrusprést és turmixot is.

De lássuk is, hogy hogyan készülnek ezek az ínycsiklandozó sonkás kiflik!

Sonkakrémes kiflik

img_4306.JPG

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 1,5 dl tej
  • 1 doboz natúr joghurt
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1 dl olaj (olíva, napraforgó)
  • 2 db tojás
  • 70 dkg liszt
  • 1 teáskanál só

Töltelékhez:

  • 20 dkg sonka felkockázva (pl. prágai)
  • 10 dkg vaj
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál só
  • 1 mokkás kanál bors

Tetejére:

  • 1 tojás
  • 20 dkg reszelt cheddar sajt

Elkészítése:

A tejet melegítsük fel – de nem kell felforralni – öntsük át a robotgépünk táljába, adjuk hozzá a cukrot, keverjük el, majd jöhet a joghurt, végül ha egységes a massza, akkor belemorzsolhatjuk az élesztőt. A tetejét hintsük meg egy kis liszttel, hogy az élesztő tudjon majd mibe „kapaszkodni”.

Amikor felfutott az élesztő (buborékos, habos lesz a masszánk teteje) mehet hozzá a többi hozzávaló és a dagasztókar segítségével készítsünk belőle egységes tésztát. Ha megvan az alap, akkor takarjuk le, és huzatmentes helyen hagyjuk legalább 1 órát kelni.

Amíg a tésztánk kel, elkészítjük a sonkakrémet. Ehhez a felvágott sonkát a lágy vajjal, tejföllel, sóval és borssal a robotgép turmix kiegészítőjében lepépesítünk. A sajtot lereszeljük a reszelő tárcsa segítségével. A tojást felverjük.

Amikor a tészta körülbelül kétszeresére dagadt, kézzel finoman átgyúrjuk és 4 felé vágjuk. Az első negyedet kör alakúra nyújtjuk és óvatosan félretesszük. A második negyedet szintén kinyújtjuk, de ezt már meg is kenjük a sonkás krémmel. Érdemes a közére kevesebbet, a szélére pedig többet tenni.

Az első tésztát óvatosan ráfektetjük a megkentre és lazán a nyújtófával még összenyomjuk. Vigyázzunk, hogy ne nyomjuk túl, ne folyjon ki a töltelék 🙂img_4303.JPGEgy pizza vágó segítségével 16 körcikkre vágjuk és kívülről befelé haladva óvatosan feltekerjük, majd egy tapadásmentes tepsire fektetjük és letakarva hagyjuk még kb. 30 percet kelni.

Sütés előtt a tetejét megkenjük tojással és megszórjuk reszelt sajttal és alsó-felső sütésen 180 fokon kb 12-15 perc alatt megsütjük. Akár már melegen is tálalhatjuk!

Tipp: ha előre akarsz dolgozni, akkor a frissen sült, de már kihűlt kifliket tedd be dobozba és fagyaszd le! Tálalás előtt vedd elő, dobd be a sütőbe és 170 fok légkeverésen melegítsd ki kb 5-10 perc alatt. Pont olyan lesz, mintha frissen sütötted volna!

Jó étvágyat!

Ha édes recept ötlet is keresel karácsonyra, akkor nézd meg ezt a videómat is, amelyben narancsos-pekándiós koszorút sütök.

További karácsonyi receptötleteket találsz a YouTube csatornámon!

Érdemes a Facebook és az Instagram oldalaimat is követni ünnepi tippekért!

Ezek is érdekelhetnek:

Minestrone krémleves bazsalikom chipsszel

Citromos-gyömbéres vajas keksz – indulhat az adventi készülődés?

Isteni karácsonyi lekváros linzer Smarta konyhájából

Ünnepi gránátalmás kacsamell saláta Smarta konyhájából

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

citromkrem

Citromkrém, amire tuti rákattansz!

Ha egyszer megérezzük a frissen szedett citrom illatát, aromáját és zamatát, akkor arra biztosan egy egész életre rákattanunk. Azonban a friss citrom élményért legalább a

immunerősítő-shot

Természetes immunerősítő ital

Télen a szervezetünk egészségéért sokat tehetünk egy kis tudatossággal és némi odafigyeléssel. Nem mindegy ugyanis, hogy mi kerül a tányérunkra és a poharunkba. Egytra immunerősítő

FAHÉJAS-SZILVÁS-SÜLT-ZABKÁSA

Fahéjas-szilvás sült zabkása

Sokan azt mondják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Nálam nem maradhat ki a reggeli, ha más nem egy tápláló kávés smoothie-t készítek magamnak.

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.